Салбар : Байгалийн шинжлэх ухаан
Төслийн дугаар : 021
Төслийн төрөл : Сэдэвт ажил
Хугацаа: 2005-2007
Санхүүжилт: 44920800 мян.төг
Түлхүүр үг : моносахарид, полисахарид, гликозидийн холбоо, пектин, монометр бүрдэл, галактуроны хүчил
Үр дүн
1. Зэрлэг ургамлын газрын дээд хэсгээс натрийн шүлтийн концентрациас хамааруулан лигнин, гемицеллюлозыг хандлах горимыг тогтоож, цайруулахад хэрэглэх урвалжийг сонгох туршилт явуулж целлюлозоос дагалдах бодисыг зайлуулан натрийн шүлтийн концентраци, ургамлын модлог эдийн жижиглэлтийн хэмжээнээс хамааруулан целлюлозын гарц хамгийн их байх зохистой горимыг тогтоов.
2. Нөмрөгт Банздоо ургамлын газрын дээд хэсгийн хүчиллэг болон саармаг полисахаридыг тусгаарлан ялгаж, гликозидын холбооны байрлалыг тогтоов.
3. Хүчиллэг, саармаг полисахаридын дархлааны идэвхи хяналтынхтай харьцуулахад 1.8 дахин буюу 15мг/мл идэвхтэй болохыг тогтоов.
4. Хусны онгол мөөг (Чага), үхрийн нүдний навчны үнэрт нэгдлээр баяжуулсан зохицуулагч үйлдэлтэй цай, ундаа хийх жор технологи, пектинт ааруул, биогель түрхэцийн жор технологийг тус тус боловсруулж, үйлдвэрлэлд нэвтрүүлэх туршилт явуулан, техникийн баримт бичиг, тоног төхөөрөмжийг бүрдүүлэв.
5. Фосфат цардуулаар шингэн цавуу хийх туршилт явуулж, технологи, стандартын төсөл боловсрууллаа.
6. Хатаасан шар сүүнээс 5% лактозтой 6 кг бэлдмэл гарган авч биошим-пектиний шинэ бүтээгдэхүүн боловсруулах горим, чацарганы сиропыг чихрийн манжин, гишүүний пектинээр баяжуулсан бүтээгдэхүүн боловсруулах горимыг тус тус тогтоолоо.
7. Ээдмийн шар сүүг исэлдлийн хэмжээгээр (21%) сонгон авч хуурайшуулан 69%-ийн пектинтэй пектины полисахаридаар баяжуулсан уурагт бэлдмэл гарган авах туршилт шинжилгээг явуулав. Пектинээр баяжуулсан бүтээгдэхүүн 8% чийг, 11% уураг, 7% эрдэс бодис, 69% галактоз агуулсан уураг-пектины бэлдмэл болсныг шинжилгээний дүн харууллаа. Туршилт шинжилгээний үр дүнд тулгуурлан тухайн бүтээгдэхүүнийг үйлдвэрлэх жор, технологи боловсруулав.
8. Хаягдал гурилнаас гарган авсан цардуулыг фосфорын хүчлийн давсаар 100-1030С температурт фосфатжуулан наад чадвар сайтай бичгийн цавуу гарган авах туршилтыг хийв. Туршилтын үр дүнд цардуулыг цавуужих температурт боловсруулахдаа давсны хүчлийн сулавтар концентрацитай уусмалд хэсэгчилсэн гидролиз явуулах замаар наалдуулах чанарыг сайжруулах боломжтой ажиглагдав.
9. Цардуул фосфатын шингэн ба хуурай цавуу гарган авах туршилт явуулах технологи стандартын эхний хувилбарыг буй болгов.
10. Морины уруул, хамхуул, цахилдаг, шарилж зэрэг ургамлаас микроталст целлюлоз гарган авах туршилтыг явуулж уг ургамалд агуулагдах целлюлозын гарц уусах чанараас хамааран харилцан адилгүй байгааг илрүүлэв. Уусгагчид уусах чанар багатай ургамлаас микроталст целлюлоз гарган авах горимыг тогтоолоо. Үүний үр дүнд байгалийн зэрлэг хаягдал ургамлаас микроталст целлюлоз гарган авч хүнс, эмийн үйлдвэр, техникийн хэрэгцээнд ашиглах нөхцлийг бүрдүүлэв.