Шинжлэх Ухаан Технологийн Сан
Нэвтрэх

Биологийн идэвхт уураг, пептидийн биохими-технологийн судалгаа,



Салбар : Байгалийн шинжлэх ухаан

Төслийн дугаар : 17000073

Төслийн төрөл : Сэдэвт ажил

Хугацаа: 2011-2013

Санхүүжилт: 105678.00 мян.төг

Түлхүүр үг : фермент, гидролиз, ультрафильтраци, малын элэг, цус, гем төмөр, шар буурцаг, Saccharomyces cerevisiae

Үр дүн

1. Лабораторийн болон хагас үйлдвэрийн цехийн нөхцөлд ультрафильтрацийн технологи ашиглан үнээ болон ингэний шар сүүний уургийг фракцлан ялгах туршилт явуулж, ферментэт гидролизын субстрат болгон ашиглах боломжтойг тогтоов. Технологийн заавар – 1.
2. Ингэний шар сүүг пепсин ферментээр гидролиз хийхэд 1, 2, 3-р цагуудад Enterococcus faecalis-ийн эсрэг; 4, 5-р цагуудад Pseudomonas aeruginosa-ийн эсрэг идэвхтэй байгааг тогтоов. Үнээний шар сүүн дээр энэ идэвх илрээгүй.
3. - Элэгний задраг гарган авах Технологийн заавар;
- Фармакологийн туршилтаар элэгний эд эсийг хамгаалах, нөхөн төлжүүлэх үйлчлэлтэйг тогтоосон, БИХНБ-ий найрлагад оруулан “Монос” ЭСХ дээр туршсан нь амжилттай болсон;
- MNS төсөл СХЗГ-ын техникийн хороогоор хэлцэгдэн дэмжигдсэн;
4. Малын цуснаас гемоглобин субстанци гарган авах Технологийн заавар;
5. Шар буурцгийн уургийн задраг гарган авах
- Технологийн заавар;
- Стандартын төсөл техникийн хороогоор хэлцэгдсэн.
6. Пивоны дрожжийн задраг үйлдвэрлэх
- Технологийн заавар
7. Эрдэм шинжилгээний өгүүлэл – 8,
8. Эрдэм шинжилгээний илтгэл – 7
9. 1 өргөдөл өгөөд байгаа
10. 5 магистр, 7 бакадавр (МУИС-ийн ББС, УБС)

Удирдагч


Бүрэн эх

Эрдэм шинжилгээний бүтээл
1. Нэг сэдэвт бүтээл, ном, товхимол /нэр/

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
2. Эрдмийн зэрэг горилсон бүтээлийн нэр

3. Шинэ ба шинэчилсэн бүтээгдэхүүний загвар

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
4. Шинэ болон шинэчилсэн технологи /нэр/

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
1 М.Баяржаргал, Б.Оюунтуяа, М.Одончимэг, Д.Рэгдэл Шар буурцгийн уургийн задраг үйлдвэрлэх технологийн заавар. ХХТХ, оны 2-р сарын 03. 2012 Дэлгэрэнгүй
2 М.Баяржаргал, М.Одончимэг, Б.Оюунтуяа, Э.Лхагвамаа, Д.Рэгдэл Пивоны дрожжийн задраг үйлдвэрлэх технологийн заавар. ХХТХ, оны 12-р сарын 14. 2012 Дэлгэрэнгүй
3 Ц.Батжаргал, М.Баяржаргал, Ц.Ариунсайхан, Д.Рэгдэл Гемоглобин субстанци гарган авах технологийн заавар. ХХТХ, оны 2-р сарын 03. 2012 Дэлгэрэнгүй
4 М.Баяржаргал, Э.Лхагвамаа, Ц.Ариунсайхан, Б.Анхцэцэг, Д.Рэгдэл Шар сүүний уургийн задраг гарган авах технологийн заавар. ХХТХ, оны 12-р сарын 16. 2012 Дэлгэрэнгүй
5 М.Баяржаргал, Ц.Ариунсайхан, Б.Анхцэцэг, Д.Рэгдэл Элэгний задраг гарган авах технологийн заавар. ХХТХ, оны 5-р сарын 03. 2013 Дэлгэрэнгүй
5. Тоног төхөөрөмжийн туршилтын загвар

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
6. Батлагдсан стандарт

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
7. Зөвлөмж

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
8. Заавар

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
9. Патент

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
10.Ашигтай загварын гэрчилгээ


Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
12. Техник эдийн засгийн үндэслэл

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
13. Газрын зураг, атлас

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
14. Шинэ онол, теором

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
15. Эрдэм шинжилгээний өгүүлэл гадаад

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
1 M. Nagar , A. Narmandakh, Y. Khalak, S.L. Bearne Redefining the minimal substrate tolerance of mandelate racemase. 2011 Дэлгэрэнгүй
16. Эрдэм шинжилгээний өгүүлэл дотоод

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
1 M.Bayarjargal, E.Munkhbat, M.Odonchimeg, T.Uurzaikh, T.Gan-Erdene, D.Regdel, Ts. Ariunsaikhan Preparation of yeast hydrolysate using spent brewer’s yeast. 2011 Дэлгэрэнгүй
2 Т.Даваасамбуу, Б.Оюунчимэг, Ц.Чимэгээ, Б.Сосорбурам, Б.Нарангэрэл, Д.Ганболд, Л.Лхагва, Л.Хүрэлбаатар, М.Баяржаргал, Т.Ган-Эрдэнэ Элэгний гидролизатын фармакологийн үйлдлийг судалсан үр дүн. 2012 Дэлгэрэнгүй
3 Ц. Ариунсайхан, Ц. Батжаргал, М. Баяржаргал, А. Азжаргал, Э. Лхагвамаа, Б.Анхцэцэг, Б. Оюунтуяа, Т. Ган-Эрдэнэ, Д.Рэгдэл Цуснаас гем хэлбэрийн төмөр агуулсан бүтээгдэхүүн гарган авах. 2012 Дэлгэрэнгүй
4 М.Баяржаргал, Б.Оюунтуяа, Х.Амгаланжаргал, Т.Ган-Эрдэнэ Шар буурцгийн уурагт бүтээгдэхүүн. 2013 Дэлгэрэнгүй
5 Б.Оюунчимэг, А.Баянмөнх, Т.Даваасамбуу, Ц.Чимэгээ, Б.Сосорбурам, Б.Нарангэрэл, Л.Лхагва, Л.Хүрэлбаатар, М.Баяржаргал, Т.Ган-Эрдэнэ Үхрийн элэгний гидролизатын биохимийн болон фармакологийн судалгаа. 2013 Дэлгэрэнгүй
6 Э.Лхагвамаа, М.Баяржаргал, Б.Батжаргал, Т.Ган-Эрдэнэ Ингэний (Camelus bactrianus) шар сүүг ферментэт гидролизод оруулж антиоксидант үйлчилгээ бүхий задраг гарган авсан дүнгээс.. 2013 Дэлгэрэнгүй
7 М.Баяржаргал, Б.Нарангэрэл, Э.Лхагвамаа, Ц.Ариунсайхан, Б.Анхцэцэг, Т.Ган-Эрдэнэ, Д.Рэгдэл Пивоны үйлдвэрийн хаягдал дрожжоос гарган авсан задрагийн in vitro болон in vivo судалгааны дүнгээс. 2014 Дэлгэрэнгүй
17.Эрдэм шинжилгээний илтгэл гадаад

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
18.Эрдэм шинжилгээний илтгэл дотоод

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
1 М. Баяржаргал Пивоны үйлдвэрийн хаягдал дрожжийг ашиглан уурагт бүтээгдэхүүн гарган авах нь. 2011 Дэлгэрэнгүй
2 М.Эрдэнэтуяа, Б.Оюунчимэг, Ц.Чимгээ, Б.Нарангэрэл, Б.Сосорбурам, Т.Даваасамбуу, Л.Лхагва, М.Баяржаргал, Т.Ган-Эрдэнэ, Л.Хүрэлбаатар Элэгний цочмог үрэвслийн үед элэгний гидролизатын нөлөө. 2011 Дэлгэрэнгүй
3 Б.Батжаргал, Б.Мөнхцэцэг, М.Баяржаргал, Г.Оюундэлгэр, Ж.Сүхдолгор Эсгэлэн сүүн бүтээгдэхүүнээс ялган авсан зарим сүүн хүчлийн бактерийн биологийн идэвхт шинж чанарын судалгаа. 2011 Дэлгэрэнгүй
4 Э.Лхагвамаа, М.Баяржаргал, Б.Батжаргал, Т.Ган-Эрдэнэ Хүнсний зарим уургийн задрагт өнтиоксидант идэвх тодорхойлсон дүнгээс. 2012 Дэлгэрэнгүй
5 М.Баяржаргал, Т.Ган-Эрдэнэ, Б.Оюунтуяа, Ц.Ариунсайхан, Б.Анхцэцэг, Э.Лхагвамаа, Б.Нарангэрэл, Б.Оюунчимэг, Д.Рэгдэл Хүнсний зарим уургийн задрагийн судалгааны дүнгээс. 2012 Дэлгэрэнгүй
6 Ц.Ариунсайхан, М.Баяржаргал, Б.Анхцэцэг, Т.Ган-Эрдэнэ, Д.Рэгдэл Малын гаралтай зарим бүтээгдэхүүнд гем хэлбэрийн төмөр тодорхойлсон дүнгээс. 2013 Дэлгэрэнгүй
7 Э.Лхагвамаа “Ингэний шар сүүний хими технологийн судалгаа” 2013 Дэлгэрэнгүй
19.Аргачлал

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
20.Ишлэл


Сэтгэгдэл бичих
Нэр :


СЭТГЭГДЛҮҮД