Шинжлэх Ухаан Технологийн Сан
Нэвтрэх

Бичил биетний биотехнологийн судалгаа



Салбар : Байгалийн шинжлэх ухаан

Төслийн дугаар : 013

Төслийн төрөл : Сэдэвт ажил

Хугацаа: 2008-2010

Санхүүжилт: 76,339.2 мян.төг

Түлхүүр үг : Бичил биетэн, бэлдмэл, дрожжи, бактери, замаг, омог, нэмэлт тэжээл, өсгөвөр

Үр дүн

1. Микробын нийлэгжлийн лабораторийн бичил биетний санд хадгалагдаж буй Saccharomyces cerevisiae-1, Saccharomyces cerevisiae—12 омгийг АПУ ХК-ийн “Натур Агро” спиртийн үйлдвэрийн чанамалд өсгөвөрлөхөд Saccharomyces cerevisiae-12 омог нь исгэлтийн эрчим өндөртэй, Saccharomyces cerevisiae-1-тай харьцуулахад гарц болон спиртийн агууламж илүү байгаа нь тогтоогдсон.
2. Биологийн идэвхит БГХ нь спиртийн исэлтийн хугацааг 2.5 дахин богиносгодог болохыг тогтоов. Биологийн идэвхит БГХ-ийг 0,1%-иас ихгүй хэмжээгээр үйлдвэрлэлд ашиглавал исгэлт хурдан явагдаж, эдийн засгийн хувьд илүү хэмнэлттэй байна гэсэн дүгнэлтэнд хүрлээ.
3. Архины химийн үзүүлэлт нь БАУ нүүрсээр шүүхэд альдегидийн хэмжээ ба сувсны тосны хэмжээ тогтоосон стандартыг хангаж байгаа боловч мөнгөжүүлсэн болон цагаан алтжуулсан шүүлтүүрээр давхар шүүхэд альдегид ба сувсны тосны хэмжээ харьцангуй багассан байлаа. Үүнээс үзэхэд орчин үед нэвтэрч байгаа мөнгөжүүлсэн болон алтжуулсан шүүлтүүрийг уламжлалт БАУ нүүрстэй холимог байдлаар ашиглах нь зүйтэй болохыг тогтоов. Энэ нь амт үнэрийг тааламжтай болгож, химийн хоруу чанарыг бууруулах сайн талтай.
4. Тэжээлийн дрожжи Candida trоpicalis омог нь Candida utilis омгоос уургийн нийлэгжлээр 4.68%-иар илүү тул цаашдын судалгаанд Candida trоpicalis омгийг сонгов.
5. Өндөр идэвхитэй үйлдвэрлэлийн омгийг хэрэглэж, исэлтийн үйлдвэрлэлийн хоёрдогч түүхий эдийг боловсруулах үйлдвэрлэлийг бий болгосноор аль ч улиралд тасралтгүй үйлдвэрлэл явуулахаас гадна цаг уурын хүндрэлтэй үед биологийн идэвхит төгс чанартай нэмэлт биобэлдмэлээр (гахай, тахиа, саалийн үнээ, тэжээмэл амьтан) хангаж, экологийн хувьд халгүй хаягдалгүй үйлдвэрлэл явуулах боломж байгааг тогтоов.
6. Луувангийн шүүсэнд лабораторийн сан дахь Saccharomyces lactis, Kluyveromyces marxianus, Saccharomyces cerevisiae, Saccharomyces uvarum омгийг өсгөвөрлөж 12, 24, 36, 48 цагийн зайтай өсөлтийн эрчим, pH, хуурай бодисын агууламж, биомасс хуримтлуулан хэмжээг тодорхойлов. Цаашид биомассын уураг витамины агууламжийг тодорхойлж уураг витаминаар баялаг хүнсний нэмэлт бүтээгдэхүүн хийх судалгааг үргэлжлүүлэн хийнэ.
7. Луувангийн 2%,4%,6%,8%-ийн сахарын агууламжтай шүүсэнд дрожжийн өсгөврүүдийг өсгөвөрлөж ургалтын эрчмийг 12,24,36,48 цагийн зайтай спектрофотометрийн аргаар тодорхойлоход 4%-ийн сахарын агууламжтай орчинд Saccharomyces lactis, Kluyveromyces marxianus, Saccharomyces cerevisiae -ын ургалтын эрчим сайн байсан нь цаашид 4%-ийн сахарын агууламжтай луувангийн шүүсийг тэжээлт орчингоор сонгов.
8. Биологийн идэвхит бичил биетэн нь биотехнологийн үйлдвэрлэлийн гол хэрэглэгдэхүүн. Иймд олон жилийн судалгааны үр дүнд бий болсон үйлдвэрлэлд хэрэглэх нутгийн дрожжи, замаг, бактерийн омгийг ашиглаж биобэлдмэл гарган авах боломжийг судласан.
9. Төрөл бүрийн ургамлын эфирийн тосны үйлчлэлийг хүнсний бүтээгдэхүүн муутгагч бичил биетний эсрэг судалж, бактерийн эсрэг идэвхиэр хамгийн давуу эфирийн тосоор Хахууныг (O.majorana) сонгож, цаашдын судалгаанд ашиглав.
10. Эфирийн тосны идэвхийг бичил биетний өсөлтийн нягтыг үзэгдэх гэрлийн 580nm долгионы уртад хэмжин тодорхойлоход грам хасах бактери E.coli –ийн эсрэг бага нөлөө үзүүлж байсан нь бидний судалсан эфирийн тос терпен болон терпеноидуудыг агуулдаг харин фенолт нэгдэл агуулаагүй байсантай холбоотой ба грам хасах бактерийн эсийн мембран бүрхүүлийг ихэвчлэн фенолт нэгдэл агуулсан эфирийн тос нэвчин бактерийн өсөлтөд саад учруулдаг гэсэн судлаачдын дүгнэлттэй тохирч харин грам нэмэх бактериуд илүү мэдрэмтгий байгааг тогтоолоо.
11. Эфирийн тосны нөлөөг хүнсний бүтээгдэхүүний загвар орчинд (мал, ургамлын гаралтай уураг, сахараар баяжуулсан) туршихад махны уураг өндөр концентрацтай үедээ Marjoram –ийн дарангуйлалаас бактерийг хамгаалж байсан ба ургамлын уурагт (Soy pepton) энэ идэвхи илрээгүй. Харин эфирийн тосны концентрацийг нэмэгдүүлэх тусам сахараар баяжуулсан орчинд Marjoram эфирийн тос дасан зохицох үеийг уртасган бактерийн өсөлтийг саатуулж байна. Энэ нь эфирийн тос өөрөө гидрофоб (hidrofob) шингэн тул бүтээгдэхүүний бүтцээс хамааран бичил биетний өсөлтөнд нөлөөлж байгааг харуулж байна
12. Бидний судалсан дрожжиос хамгийн мэдрэмтгий нь Sch.pombe, өндөр концентрацдаа эфирийн тос нь өвчин үүсгэгч дрожжийг дарангуйлах MIC утга (0,0625-0,125µл/ml), Geotrichum candidum хамгийн тэсвэрлэлт сайтай MIC утга нь (0,5-2,0µл/ml) байв. Ерөнхийдөө эфирийн тосны концентрацийг нэмэгдүүлэхэд лаг фазыг уртасгаж байсан ч өсөлтийн эрчим, хамгийн их эсийн тоонд хамгийн өндөр концентрацдаа ялимгүй өөрчлөлт үзүүлж байгаа нь харагдсан. Энэ бичил биетний өсөлтийн анхны шатад аливаа хүчин зүйл чухал нөлөөлөл үзүүлдэгийг нотолж байна.
13. Пивоны хаягдал дрожжиос гарган авсан амт оруулагч нь хуурай жиндээ 55% уураг, 3.1% өөх тос, 5.2% чийг, 7.3% үнс агуулсан ба Hasan.T [6]-ны судалгаатай харьцуулахад уургийн агууламж 1.2 дахин их байгааг тогтоов.
14. Сүүн бүтээгдэхүүний идэвхит бичил биетэн Бифидобактерийг 280С хэмд, 350С хэмийн термостатад ургуулсан 10 ширхэг өсгөврүүдээс дээж авч (шингэн тэжээлт орчинд байгаа бифидобактерийн дээжээс петрийн аяга руу хатуу тэжээлт орчинд шилжүүлэн суулгалт хийж) туршилт явуулав.
15. Бифидобактерийн өсгөвөрлөх нөхцлийг тогтоох туршитыг 280С, 35оС хэмд явуулав. Бифидобактерийн ургалтын биомасс 35оС-ийн өсөлтийн хэмд 2 дахин илүү ургалт үзүүлж, амт, хүчил үүсгэлт зэрэг үзүүлэлтийг тодорхойлов.
16. Азотын фосфорийн хуурай биобордооны биологийн идэвхи, ХААИС-аас авсан шингэн биологийн бордооны идэвхийг тодорхойлов.
17. Туул голд цутгагдаж буй хаягдал усан дах бактерийн нийт тоо, гэдэсний бүлгийн савханцар бактерийн нийт тоо 16.3х106, гэдэсний бүлгийн савханцар бактерийн коли-титр <333, коли индекс >3 байгаа нь хаягдал усны ариутгал халдваргүйжүүлэлт нь шаардлага хангахгүй байгаа нь харагдаж байлаа.
18. Chlorella sp-56 омгийг өсгөвөрлөсны дараа макроэлементүүд нь калци 28мг/л, магни 4.0 мг/л, натри 51мг/л болж буурсан байсан бөгөөд эдгээр элементийн багассан хэмжээг хувиар тооцоолоход кали 1.18%, натри 1.93%, магни 27.28%, кальци 7.08%, калийн хэмжээ багасаагүй түүнчилэн микроэлементүүдийн агууламж 0.0035-44.4мг/gм3 багассан зарим хүнд элементүүдэд тэсвэртэй, хар тугалга, кадми, кобальт зэрэг хүнд хортой элементүүд илрээгүй нь хүнд, хортой элементийг протоплазмийн бүтэцдээ шингээн зайлуулах чадвартай байгааг тогтоов.
19. Хүнд, хортой элэментүүд байгаль орчинд хаягдахад их хэмжээний хор хөнөөлийг учруулдаг. Цэвэрлэх байгууламжийн хаягдал уснаас хүнд металуудыг зайлуулахад физик, химийн аргыг хэрэглэхээс гадна биологийн аргыг хослууулан хэрэглэх нь илүү үр дүнтэй байдаг. Бичил замаг хүнд металлыг шингээхэд тухайн орчины рН ихээхэн нөлөөлдөг бөгөөд Chlorella sp 56 өсгөврийн ургалтын эрчим нь рН-ын утгатай шууд хамааралтай болохыг тогтоов.
20. Spirulina sp 112 омог нь 13,5% нүүрс ус, 11,96% тослог, ханаагүй тосны хүчлээс олейны хүчил 7.33%, линолын хүчил 16,85%, -линолейний хүчил 15,07% зонхилж, нийт каротинойд 900.0 мкг/г , -каротин 26.8 мкг/г 11.73% үнс агуулж, 10 гр үнсэнд макроэлемент кали 851мг, магни 35.5мг, фосфор 133мг, кальци 154мг, төмөр 88.0мг, микроэлемент 31.9 мг-45 мкг байгаа нь насанд хүрсэн хүний хоногийн хэрэгцээг хангаж байна. Хоногийн хэрэгцээнээс төмөр 5.8%, зэс 2.7 %-иар их байгаа нь макро-микроэлементээр баялаг, хүнд, хортой элемент (хар тугалга, мөнгөн ус, кадми, кобальт) илрээгүй тул нь хүнс, тэжээлийн биологийн идэвхитэй биобэлдмэл гарган авах боломжийг тогтоов.

Удирдагч


Бүрэн эх

Эрдэм шинжилгээний бүтээл
1. Нэг сэдэвт бүтээл, ном, товхимол /нэр/

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
2. Эрдмийн зэрэг горилсон бүтээлийн нэр

3. Шинэ ба шинэчилсэн бүтээгдэхүүний загвар

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
4. Шинэ болон шинэчилсэн технологи /нэр/

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
5. Тоног төхөөрөмжийн туршилтын загвар

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
6. Батлагдсан стандарт

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
7. Зөвлөмж

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
8. Заавар

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
1 Дугарсүрэн Цэрэндулам “БИБ-1” нэмэлт бэлдмэлийг шахмалаар үйлдвэрлэх технологийн заавар 2010 Дэлгэрэнгүй
9. Патент

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
10.Ашигтай загварын гэрчилгээ


Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
12. Техник эдийн засгийн үндэслэл

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
13. Газрын зураг, атлас

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
14. Шинэ онол, теором

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
15. Эрдэм шинжилгээний өгүүлэл гадаад

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
1 Tserennadmid R, Takу M, Galgуczy L, Papp T, Vбgvцlgyi Cs, Krisch J Essential oils against food spoilage bacteria and yeasts 2009 Дэлгэрэнгүй
2 Tserennadmid R, Takу M, Galgуczy L, Papp T, Vбgvцlgyi Cs, Laszlo G, Krisch J Food ingredients modulate the antimicrobial effects of essential oils against food spoilage bacteria. 2009 Дэлгэрэнгүй
3 Krisch J, Pardi Zs, Kovacs K, Tako M, Papp T, Vбgvцlgyi Cs, Tserennadmid R Effect of essential oils in food systems 2010 Дэлгэрэнгүй
4 Krisch J, Horvбth G, Vбgvцlgyi Cs, Tserennadmid R, Dugarsuren Ts Antimicrobial action of essential oils against food-related moulds 2010 Дэлгэрэнгүй
5 Krisch J, Pardi Zs, Tserennadmid R, Papp T, Vбgvцlgyi Cs Antimicrobial Effects of Commercial Herbs, Spices and Essential Oils in Minced Pork. 2010 Дэлгэрэнгүй
6 Krisch J, Pardi Zs, Kovacs K, Tako M, Papp T, Vбgvцlgyi Cs, Tserennadmid R Effect of essential oils in food systems. 2010 Дэлгэрэнгүй
16. Эрдэм шинжилгээний өгүүлэл дотоод

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
1 Д.Цэрэндулам, Ц.Рэнцэнханд, Ч.Долгорсүрэн, П.Оюунчимэг, С.Баасандулам Пивоны Saccharomyces uvarum S-1 омгийг өсгөвөрлөж, биобэлдмэл гаргах нь 2008 Дэлгэрэнгүй
2 Д.Цэрэндулам, Ц.Рэнцэнханд Шар сүүнд Kluyveromyces marxianus-33 өсгөвөрлөж хүнсний нэмэлт биобэлдмэл гаргах нь 2008 Дэлгэрэнгүй
3 Ц.Рэнцэнханд, Д. Дарам, Ц. Дамдингаа, Б. Цэцэг Атас Богд уулын хөрсний актиномицетийн тархалт 2008 Дэлгэрэнгүй
4 Б.Бадрах Коринебактерийн термосенситив мутант өсгөврөөс нуклеотидыг альтернатив аргаар гаргах туршилтын дүн 2008 Дэлгэрэнгүй
5 Б.Бадрах, Б. Ганчимэг Хотын зарим цэгийн усанд хийсэн шинжилгээний дүн 2008 Дэлгэрэнгүй
6 Б.Бадрах Эс доторх биохимийн урвалын хурданд температур нөлөөлөх нь (Эсийн биохимийн замын ферментийн идэвх, урвалын хурд болон бодисын урсгалын температурын хамаарлын загварчлал) 2008 Дэлгэрэнгүй
7 Н. Буянхишиг, Т. Наранцэцэг, Д. Бадамханд Давстай нуурын бичил замгийн судалгаа 2008 Дэлгэрэнгүй
8 Б. Бадрах Байгаль орчин устай уялдсан технологийн шийдлийн боломж зарим нэг зарчмын талаарх санал 2008 Дэлгэрэнгүй
9 Б. Бадрах Улаанбаатар хотын болон хот орчмын зарим цэгийн ундны усанд хийсэн чанарын судалгааны шинжилгээний дүн 2008 Дэлгэрэнгүй
10 Б.Баянмөнх, Б. Энхтунгалаг, Ш.Наранмандах Хар модны агил Fometopsis officinalis мөөгний мицелийн цэвэр өсгөвөр гарган авах судалгаа 2008 Дэлгэрэнгүй
11 Nandia-Erdene N, Ratchaniwan Jeamseang, Arinthip Thamchaipenet Gene manipulation in shikimate pathway from Streptomyces 2008 Дэлгэрэнгүй
12 Д.Цэрэндулам, Ц.Рэнцэнханд Шар сүүг ашиглан бүтээгдэхүүн хийх боломж 2008 Дэлгэрэнгүй
13 Tserendulam D, Rentsenkhand Ts Study of biologically active microorganisms 2009 Дэлгэрэнгүй
14 Ц.Дамдингаа, Д.Цэрэндулам Спиртийн шаарыг микробиологийн аргаар уурагжуулж ашиглах нь 2009 Дэлгэрэнгүй
15 Д.Цэрэндулам Монгол улсад биологийн идэвхит бичил биетнийг ашиглах нь хүнс, хөдөө аж ахуйн хөгжлийн ойрын нэгэн гарц мөн 2009 Дэлгэрэнгүй
16 Б.Бадрах Шинжлэх ухааны мэдлэг, биотехнологийн ололтыг манай орны цөлжилт, усны бохирдолтын эсрэг ашиглах боломж 2009 Дэлгэрэнгүй
17 Б.Бадрах Коринебактерийн мутантыг биореакторд өсгөвөрлөн хүнсний нэмэлт- нуклеотид нийлэгжүүлэх туршилт Эсийн тогтворт тэнцвэртэй байдал steady state-ийг температурын хамаарлаар загварчлах боломж 2009 Дэлгэрэнгүй
18 Б.Бадрах Биотехнологийн судалгаанд зориулагдсан эд эсийн өсгөвөрийн төхөөрөмжийн ашигтай загвар 2009 Дэлгэрэнгүй
19 Ч.Зулцэцэг Биологийн идэвхит бодис нийлэгжүүлэгч бичил замаг 2009 Дэлгэрэнгүй
20 Nandin-Erdene Namjilsuren , Zultsetseg Chadraabal, Otgonbaatar Rentsendorj, Buyankhishig Noj Wastewater treatment using microalgae. 2009 Дэлгэрэнгүй
21 Д.Батсүрэн, Д.Цэрэндулам Эм, эмийн бэлдмэл, биотехнологийн үйлдвэрлэл 2010 Дэлгэрэнгүй
22 Д.Цэрэндулам Монгол улсад биологийн идэвхит бичил биетнийг ашиглах боломж ба ирээдүй 2010 Дэлгэрэнгүй
23 Д.Цэрэндулам, Ц.Рэнцэнханд, Ч.Долгорсүрэн, П.Оюунчимэг, С.Баасандулам Пивоны дрожжийг ашиглаж биобэлдмэл гаргах нь 2010 Дэлгэрэнгүй
24 Д.Цэрэндулам Биологийн идэвхит бичил биетнийг ашиглах боломж ба ирээдүй 2010 Дэлгэрэнгүй
25 Д.Цэрэндулам, Г.Хонгорзул Исэлтийн үйлдвэрлэлийн хоёрдогч түүхий эдийг ашиглах боломж 2010 Дэлгэрэнгүй
26 Ч.Зулцэцэг Хөх ногоон замаг Spirulina sp 112 өсгөврийн тосны хүчлийн судалгаа 2010 Дэлгэрэнгүй
27 Rentsenhand Ts Anti-Yeast Effects of Essential Oils and Their Combinations 2010 Дэлгэрэнгүй
28 D.Tserendulam, G.Khongorzul Study of the microorganisms for food Industry 2010 Дэлгэрэнгүй
29 D.Tserendulam, G.Khongorzul Possibility of producing bioproduct from lactose utilizing yeasts’ 2010 Дэлгэрэнгүй
30 Nandin-Erdene N Wastewater treatment using microalgae’ 2010 Дэлгэрэнгүй
31 Б.Тайванжаргал, Д. Цэрэндулам, Г. Хонгорзул, М.Бөхчулуу Биологийн идэвхт бага молекулт нэгдлийн молекул спектроскопийн судалгаа 2010 Дэлгэрэнгүй
32 Н.Буянхишиг, Д.Цэрэндулам, Б.Одгэрэл Уураг нийлэгжүүлэгч хөх ногоон замгийн уургийн үнэлгээ 2010 Дэлгэрэнгүй
33 Г.Хонгорзул, Д.Цэрэндулам, Д.Бадамханд Исэлтийн дрожжи Saccharomyces cerevisiae-12 омгийг өсгөвөрлөн архи хийсэн туршилтын дүн 2010 Дэлгэрэнгүй
34 Д.Цэрэндулам, Г.Хонгорзул, Д.Бадамханд Спиртийн үйлдвэрлэлийн исэлтэнд дрожжийн Saccharomyces cereviceae-1, Saccharomyces cerevisiae-12 омгийг туршсан дүн 2010 Дэлгэрэнгүй
35 Д.Цэрэндулам, Г.Хонгорзул, Ц.Рэнцэнханд Спиртийн шааранд уураг нийлэгжүүлэгч дрожжи Candida tropicalis, Candida utilis омгийг өсгөвөрлөж биобэлдмэл гаргах боломж 2010 Дэлгэрэнгүй
17.Эрдэм шинжилгээний илтгэл гадаад

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
1 Дугарсүрэн Цэрэндулам Микробиологическая переработка и использование вторичного сырья пищевой промышленности 2009 Дэлгэрэнгүй
2 Tserennadmid R, Krisch M, Galgуczy L Antimicrobial effects of essential oils and their combinations. Hung. Szeged. 2009 Дэлгэрэнгүй
3 Tserennadmid R, Takу M, Lung Sz, Krisch J, Papp T Purification and partial characterization of an extracellular beta-glucosidase from Mucor corticolus 2009 Дэлгэрэнгүй
4 Lung Sz, Tserennadmid R, Takу M, Papp T Cellulolytic enzymes on agricultural waste in solid state fermentation by Zygomycetes. 2009 Дэлгэрэнгүй
5 Tserennadmid R, Takу M, Galgуczy L, Papp T, Krisch J Essential oils against food spoilage bacteria and yeasts 2009 Дэлгэрэнгүй
6 Tserennadmid R, Takу M, Galgуczy L, Papp T, Krisch J Essential oils against food spoilage bacteria and yeasts 2009 Дэлгэрэнгүй
7 Tserennadmid R, Krisch J, Pardi. Zs, Kovacs K, Tako M, Papp T, Vбgvцlgyi Cs Effect of essential oils in food systems 2010 Дэлгэрэнгүй
8 Tserennadmid R, Dugarsuren Ts, Krisch J, Horvбth G, Vбgvцlgyi Cs Antimicrobial action of essential oils against food-related moulds 2010 Дэлгэрэнгүй
9 Pagmadulam B The study on the diversity of pathogens and endosymbionts of insects 2010 Дэлгэрэнгүй
18.Эрдэм шинжилгээний илтгэл дотоод

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
1 Дугарсүрэн Цэрэндулам Эссенциал-пребиотик эмчилгээний тэжээлийг урьдчилан сэргийлэх зорилгоор хэрэглэсэн нь 2009 Дэлгэрэнгүй
2 Дугарсүрэн Цэрэндулам Бичил биетнийг биотехнологид ашиглах ЭМ-технологи 2009 Дэлгэрэнгүй
3 Дугарсүрэн Цэрэндулам “ЭМ-технологи”, “Тамир” хэрэглэх талаар зөвлөмж 2009 Дэлгэрэнгүй
4 Tserendulam D, Rentsenkhand Ts Study of biologically active microorganisms 2009 Дэлгэрэнгүй
5 Ч.Зулцэцэг Биологийн идэвхит бодис нийлэгжүүлэгч бичил замаг 2009 Дэлгэрэнгүй
6 Дугарсүрэн Цэрэндулам Монгол улсад биологийн идэвхит бичил биетнийг ашиглах нь хүнс, хөдөө аж ахуйн хөгжлийн ойрын нэгэн гарц мөн 2009 Дэлгэрэнгүй
7 Батсүх Бадрах Байгаль орчин, усны экологийн зарим асуудал 2010 Дэлгэрэнгүй
8 Дугарсүрэн Цэрэндулам Спиртийн шааранд уураг нийлэгжүүлэгч дрожжи Candida tropicalis, Candida utilis омгийг өсгөвөрлөж биобэлдмэл гаргах боломж 2010 Дэлгэрэнгүй
9 Дугарсүрэн Цэрэндулам Бичил биетний гаралтай бүтээгдэхүүн 2010 Дэлгэрэнгүй
10 Дугарсүрэн Цэрэндулам, Гүр Эрдэнэжав Роль микробных технологий в повышении продуктивности почв Монголии 2010 Дэлгэрэнгүй
11 Гүр Эрдэнэжав, Дугарсүрэн Цэрэндулам Роль микробных технологий в повышении продуктивности почв Монголии 2010 Дэлгэрэнгүй
12 Tserendulam D, Rentsenkhand Ts Study of the microorganisms for food Industry 2010 Дэлгэрэнгүй
13 Tserendulam D, Rentsenkhand Ts Possibility of producing bioproduct from lactose utilizing yeasts’’ 2010 Дэлгэрэнгүй
14 Rentsenhand Ts Anti-Yeast Effects of Essential Oils and Their Combinations 2010 Дэлгэрэнгүй
15 Nandin-Erdene N Wastewater treatment using microalgae’ 2010 Дэлгэрэнгүй
19.Аргачлал

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
20.Ишлэл


Сэтгэгдэл бичих
Нэр :


СЭТГЭГДЛҮҮД