Шинжлэх Ухаан Технологийн Сан
Нэвтрэх

Сүүн тэжээлтэн /хүн,амьтны үр, төлийн гэдэсний микрофлорын судалгаа



Салбар : Хөдөө аж ахуйн (ХАА) шинжлэх ухаан

Төслийн дугаар :

Төслийн төрөл : Сэдэвт ажил

Хугацаа: 2013-2015

Санхүүжилт: 30,000.0 мян.төг

Түлхүүр үг : Эгэл биетэн, сүүнхүчлийн бактери, гүзээ, ходоод, микрофлор

Үр дүн

 Эхээс гарсаны дараах эхний хоёр долоо хоногийн дотор хурганы тэжээл угжуурын бүтэц дэх нүүрс усны эх үүсвэрийг зөвхөн эгэл чихрээс, сартайгаас нь дисахараас бүрдүүлэх боломжтойг илрүүлсэн.
 Хурганы гүзээний урган төлжих явц дахь Эгэл биетний 5 төрөл, зүйл, ферментатив идэвхтэй сүүнхүчлийн нянгийн 3 бүлгийн төлөөллүүдийн байршин үржих үйл явцыг хоногийн бойжилттой нь холбон судалж, онолын тайлбар дүгнэлт гаргав. Тэдгээрт нөлөөлөх хүчин зүйлүүдийг тогтоов.
 Хангай, Говь, Өндөр уулын бүсийн исгэлэн сүүн бүтээгдэхүүний 180 орчим анхдагч өсгөврүүдээс пробиотик шинжээр нь сонгон молекул биологийн төвшинд Lactobacillus-ийн төрлийн савханцрын 2 омогийг /нийт 6 эх материал/
 Тэдгээрийн антибиотиктэй хослох, монголд өргөн тархсан хүн, малын ходоод гэдэсний эмгэг төрүүлэгчдэд сөрөг үйлчилгээтэй, тэсвэрт чанар өндөртэй зэрэг онолын үндэслэлд тулгуурлан эдгээрийг пробиотик бүтээгдэхүүний технологид ашиглах боломжтойг тогтоов.
 Насны ялгаатайгаар авагдсан өтгөний дээжин дэх микрофлорын бүрэлдэхүүнийг 15 төрөл, зүйлээр ялган тогтоов.
 Хүүхдийн өтгөний микрофлорын дотор хамгийн өргөн тархсан нянгуудын тоонд Lachnospiraceae орох бөгөөд түүний дараа Ruminococcaceae, Prevotellaceae, Bifidobacteriaceae идэр насныханд Prevotellaceae, Lachnospiraceae, Ruminococcaceae, Bifidobacteriaceae гэх мэтээр солигдов. Идэр насны микрофлорын бүрэлдэхүүний дээрхи чиг хандлага 70-аас дээш насныханд ч хадгалагдан үлдэх боловч эрүүл мэндийн ач холбогдолтой Bifidobacteriaceae төрөл насны дагуу буурдагийг тогтоов.
 Ахимаг насны хүмүүсийн өтгөнд Bifidobacteriaceae төрөл буурах хандлагатай тул уул бичил биетний омог агуулсан пробиотикууд хэрэглэх нь зүйтэй юм гэсэн таамаглал дэвшүүлжээ.

Удирдагч


Бүрэн эх

Эрдэм шинжилгээний бүтээл
1. Нэг сэдэвт бүтээл, ном, товхимол /нэр/

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
1 Ш. Дэмбэрэл, Д. Пүрэвцогт, Ж. Дүгэрсүрэн Гүзээний эгэл биетний судалгаа, түүний төрөл, зүйлийг тогтоох арга Дэлгэрэнгүй
2 Ш. Дэмбэрэл Ethnic Fermented Foods and Alcoholic Beverages of Asia 2015 Дэлгэрэнгүй
3 Scientific aspects for use probiotics 2015 Дэлгэрэнгүй
2. Эрдмийн зэрэг горилсон бүтээлийн нэр

3. Шинэ ба шинэчилсэн бүтээгдэхүүний загвар

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
4. Шинэ болон шинэчилсэн технологи /нэр/

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
5. Тоног төхөөрөмжийн туршилтын загвар

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
6. Батлагдсан стандарт

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
7. Зөвлөмж

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
8. Заавар

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
9. Патент

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
10.Ашигтай загварын гэрчилгээ


Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
12. Техник эдийн засгийн үндэслэл

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
13. Газрын зураг, атлас

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
14. Шинэ онол, теором

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
15. Эрдэм шинжилгээний өгүүлэл гадаад

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
1 Э. Баяр, Ш. Дэмбэрэл , Ж. Дүгэрсүрэн Лабораторная оценка чистых культур бифидобактерии против возбудителей сальмонеллёз свиней разводимых в Монголии 2013 Дэлгэрэнгүй
2 Kaihei. OKI, Jamyan. DUGERSUREN, Shirchin. DEMBEREL , Koichi. WATANABE Pyrosequencing Analysis of the Microbial Diversity of Airag, Khoormog and Tarag, Traditional Fermented Dairy Products of Mongolia 2014 Дэлгэрэнгүй
3 Э. Баяр, Ш. Дэмбэрэл , Ж. Дүгэрсүрэн , Б. Хандсүрэн Антогонистическая активность бифидобактерий против салмонелла 2015 Дэлгэрэнгүй
16. Эрдэм шинжилгээний өгүүлэл дотоод

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
1 Б. Хандсүрэн, Ж. Дүгэрсүрэн, Ш. Дэмбэрэл Гүүний айрагнаас ялгасан сүүн хүчлийн нянгийн цэвэр өсгөврүүдийн антогонист идэвхийг судалсан дүн 2013 Дэлгэрэнгүй
2 Ж. Дүгэрсүрэн Бифидобактерийн антогонист идэвхийг эмгэг төрүүлэгч S.Typhisuis SN8-д туршсан нь 2013 Дэлгэрэнгүй
3 Ш. Дэмбэрэл Пробиотикийн судалгаа,үйлдвэрлэлийг хөгжүүлэх асуудалд 2014 Дэлгэрэнгүй
4 Ш.Дэмбэрэл Ашигтай нянг (пробиотикийг) хэрэглэхийн учир холбогдол 2015 Дэлгэрэнгүй
5 Мөн өгүүлэлийн хураангуйг Өдрийн сонины .01.09 №005 (4957)-д 2015 Дэлгэрэнгүй
6 Б.Хандсүрэн, Ж. Дүгэрсүрэн, Ш.Дэмбэрэл Гүүний айрагаас ялгасан L.casei зүйлийн LAB 58 ,LAB21 өсгөврүүдийн шинэ чанарын судалгаа 2015 Дэлгэрэнгүй
7 Д.Пүрэвцогт Хурга, төлөг,эм хонины гүзээний сэвсэн дэх шаахайнцрыг судалсан дүн 2015 Дэлгэрэнгүй
17.Эрдэм шинжилгээний илтгэл гадаад

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
1 Shirchin Demberel , Jamyan Dugersuren Application of Lactic Acid Bacteria Against Diarrhea Book of 7th ACLAB in topic "Lactic Acid Bacteria as Crowth Engine for Economy and Integrated Industries" Sep 6-8 New Delhi, 67 p 2013 Дэлгэрэнгүй
2 Jamyan Dugersuren Shirchin Demberel : Characteristic of Biologically active LAB native strain isolated from Fermented Dairy productBook of 7th ACLAB "LAB as Crowth Engine for Economy and Integrated Industries" Sep 6-8 New Delhi, 82 p 2013 Дэлгэрэнгүй
3 J. Nakayama, K. Watanabe, Sh. Dugersuren, Sh. Demberel Change in microbiota of Asian people with aging Book of 4th Symposium and Meeting AFSLAB in topic 2014 Дэлгэрэнгүй
4 J. Dugersuren , Sh. Demberel: Studying therapeutic proprties of LAB isolated from Mongolian traditional fermented milk products / khoormog/ Book of the 8th ACLAB " Prebiotics and probiotics,health benefits and applications " 8- 10 th, Bangkok,Thailand.109 p 2015 Дэлгэрэнгүй
5 Scientific aspects for use probiotics 2015 Дэлгэрэнгүй
18.Эрдэм шинжилгээний илтгэл дотоод

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
19.Аргачлал

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
20.Ишлэл


Сэтгэгдэл бичих
Нэр :


СЭТГЭГДЛҮҮД