Шинжлэх Ухаан Технологийн Сан
Нэвтрэх

Байгалийн гаралтай нүүрс ус липидийн биохими технологийн судалгаа, биологийн идэвх, ашиглах боломж



Салбар : Байгалийн шинжлэх ухаан

Төслийн дугаар :

Төслийн төрөл : Сэдэвт ажил

Хугацаа: 2014-2016

Санхүүжилт: 30000.00 мян.төг

Түлхүүр үг : инулин, D-фруктоз, β-глюкан, агарицины хүчил, ханаагүй тосны хүчил, токоферол, стерин, ситостерин, бетулин, лупеол, фенолт нэгдэл, флавоноид, карбоксиметилцеллюлоз, эмульгатор

Үр дүн

Дуусгавар тайлан: 145 хуудас, 35 хүснэгт, 9 бүдүүвч, 8 зураг, 9 график
Технологийн заавар – 4
Стандарт – 11
ЭШӨ – 23, Үүнээс:
Гадаадад - 8
Дотоодод -15
Эрдэм шинжилгээний илтгэл - 22, Үүнээс:
Олон улсын хуралд - 11
Дотоодын хуралд- 11

Удирдагч


Бүрэн эх

Эрдэм шинжилгээний бүтээл
1. Нэг сэдэвт бүтээл, ном, товхимол /нэр/

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
1 Н.Эрдэнэчимэг,, Э.Мөнхбат Mongolian Journal of Chemistry сэтгүүл, 2015, 16 (42), 2014 Дэлгэрэнгүй
2 Б.Баярмаа Mongolian Journal of Chemistry сэтгүүл 2015 Дэлгэрэнгүй
3 П.Одонмажиг ХХТХ-ийн Эрдэм шинжилгээний бүтээл №2, 127х 2015 Дэлгэрэнгүй
4 Б.Баярмаа Book of Abstracts Fourth International Conference on Chemical Investigation and Utilization of Natural Resources 118p 2016 Дэлгэрэнгүй
5 Б.Баярмаа Mongolian Journal of Chemistry сэтгүүл 17 (43) 2016 Дэлгэрэнгүй
6 П.Одонмажиг, ХХТХ-ийн Эрдэм шинжилгээний бүтээл №3 2016 Дэлгэрэнгүй
7 П.Одонмажиг Хими, химийн хүрээлэнгийн түүхэн замнал, ном 680х. 2016 Дэлгэрэнгүй
2. Эрдмийн зэрэг горилсон бүтээлийн нэр

3. Шинэ ба шинэчилсэн бүтээгдэхүүний загвар

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
4. Шинэ болон шинэчилсэн технологи /нэр/

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
1 Ч.Отгонбаяр,, Б.Чанцалням, , П.Одонмажиг “Хонины сүүлний тос гарган авах” технологийн заавар, 2014 Дэлгэрэнгүй
2 Ч.Отгонбаяр,, П.Одонмажиг “Кальцийн стеарат-пальмитат гарган авах” 2016 Дэлгэрэнгүй
3 П.Одонмажиг, , Ч.Ганхуяг, , Д.Мөнгөннаран,, Б.Баярмаа “Чацарганы хальснаас биофлавоноидын бэлдмэл гарган авах” 2016 Дэлгэрэнгүй
4 П.Одонмажиг,, Ц.Болор, , Н.Эрдэнэчимэг, , С.Энхзаяа, , Б.Баярмаа “Сүрлээс карбоксиметилцеллюлоз гарган авах” Технологийн заавар, ХХТХ-ийн эрдмийн зөвлөлийн оны 12-р сарын 7-ний өдрийн хурлаар баталсан. 2016 Дэлгэрэнгүй
5. Тоног төхөөрөмжийн туршилтын загвар

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
6. Батлагдсан стандарт

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
1 П.Одонмажиг Байгалийн түүхий каучук. Техникийн зориулалттай каучукийг ангилах ба зэрэглэхэд мөрдөх журам. 2000 Дэлгэрэнгүй
2 П.Одонмажиг “Үл согтууруулах ундаа, Цайны болон кофены төрлийн ундаа” Техникийн ерөнхий шаардлага, Монгол улсын стандарт 2014 Дэлгэрэнгүй
3 Ч.Отгонбаяр, , П.Одонмажиг. “Хонины сүүлний тос” Техникийн ерөнхий шаардлага, Монгол улсын стандарт 2014 Дэлгэрэнгүй
4 П.Одонмажиг “Үл согтууруулах ундаа, Цайны болон кофены төрлийн ундаа” Техникийн ерөнхий шаардлага, Монгол улсын стандарт 2014 Дэлгэрэнгүй
5 П.Одонмажиг, , Н.Эрдэнэчимэг “Жимсний шүүс. Уусдаг хуурай бодис тодорхойлох. Пикнометрийн арга”, Монгол улсын стандарт 2015 Дэлгэрэнгүй
6 П.Одонмажиг “Жимс жимсгэнэ ба ногооны бүтээгдэхүүн. Уусдаг хуурай бодис тодорхойлох рефрактометрийн арга” Монгол улсын стандарт 2015 Дэлгэрэнгүй
7 П.Одонмажиг “Чацарганы шүүс ба нектар. Техникийн шаардлага, Монгол улсын стандарт 2015 Дэлгэрэнгүй
8 Б.Баярмаа. “Хүнсний нэмэлт” Стандарт 2015 Дэлгэрэнгүй
9 П.Одонмажиг. “Цагаан болон өвөрмөц архи. Техникийн ерөнхий шаардлага, Монгол улсын стандарт 2016 Дэлгэрэнгүй
10 Э.Мөнхбат “Эдитта-17” ариутгагч шингэн. Техникийн ерөнхий шаардлага, Монгол улсын стандарт 2016 Дэлгэрэнгүй
11 Э.Мөнхбат “Эдитта-19” ариутгагч шингэн. Техникийн ерөнхий шаардлага, Монгол улсын стандарт 2016 Дэлгэрэнгүй
7. Зөвлөмж

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
8. Заавар

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
9. Патент

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
10.Ашигтай загварын гэрчилгээ


Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
12. Техник эдийн засгийн үндэслэл

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
13. Газрын зураг, атлас

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
14. Шинэ онол, теором

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
15. Эрдэм шинжилгээний өгүүлэл гадаад

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
1 О.Отгонтогоо, Ч.Отгонбаяр, Д.Энхжаргал, Ц.Даваасүрэн Исследование курдючного жира Монгольского барана. 2014 Дэлгэрэнгүй
2 О.Отгонтогоо, Ц.Даваасүрэн, Ч.Отгонбаяр, Г.Эрдэнэцэцэг, Х.Идэрмөнх, Х.Оюунбаяр Некоторые результаты исследование курдючного жира монгольских овец. 2014 Дэлгэрэнгүй
3 Munkhgerel Lodonjav,, Luo Guoyong, , Zhou Min, , Regdel Duger, , Zhang Guolin, ., Luo Yinggang Chemical components from an edible mushroom Agaricus silvaticus. 2014 Дэлгэрэнгүй
4 B.Bayarmaa, T.Gan-Erdene, L.Jargalsaikhan Roland Weber Analysis of Polybrominated diphenyl ether and Tetrabromobisphenol A in plastic samples in Mongolia. 2014 Дэлгэрэнгүй
5 Ronny Sczepek, , Christoph Nitsche,, Lucie Heller,, Bianka Siewert, , Renate Schäfer,, Franziska Flemming, , Choijiljav Otgonbayar , René Csuk. Synthesis and cytotoxic properties of alkynic triterpenoid Mannich compounds. 2015 Дэлгэрэнгүй
6 Purevjav U, , Badamkhand D, , Odbayar Ts. , Munkhbat E, Study on DPPH free radical scavenging activity of antioxidant compounds in plants composing BIN-5 biological active preparation. 2016 Дэлгэрэнгүй
7 B.Matthaus, Ch.Otgonbayar. Chematoxonomic screening of seed oils from the family Saxifragaceae and comparison with data on seed oils from Grossulariaceae obtained from literature. 2016 Дэлгэрэнгүй
8 Zhaorigetu Sun, , Yuling Wu,, Mungunnaran Damdindorj, , Sarangowa,, Gereltu Borjihan. “Antihyperlipidaemic Activities of Agriophyllum squarrosum (L.) Moq. in vivo” 2016 Дэлгэрэнгүй
16. Эрдэм шинжилгээний өгүүлэл дотоод

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
1 Otgontogoo,, Ts.Davaasuren, , Ch.Otgonbayar. The standardization of Mongolian sheep tail fat. 2014 Дэлгэрэнгүй
2 О.Отгонтогоо, Ц.Даваасүрэн, Ч.Отгонбаяр, Г.Эрдэнэцэцэг Лаа эмийн шинэ сууриудын тогтвортой байдлыг судалсан дүнгээс. 2014 Дэлгэрэнгүй
3 Б.Амартүвшин, Н.Эрдэнэчимэг, Л.Мөнхгэрэл, Ц.Болор, П.Одонмажиг Гишүүнээс пектин гарган авах тохиромжтой нөхцөл. 2014 Дэлгэрэнгүй
4 Н.Эрдэнэчимэг, Б.Амартүвшин, Л.Мөнхгэрэл, П.Одонмажиг Хүнсний зориулалттай зарим төрлийн полисахарид гарган авах хагас үйлдвэрлэлийн туршилтын дүнгээс. 2014 Дэлгэрэнгүй
5 Т.Номиндарь, , Н.Эрдэнэчимэг, , Г.Гантогтох, , Б.Баярмаа Монгол оронд тарималжуулан ургуулсан Өндөр зоосон цэцэг (Inula helenium.L) болон Артишок (Cynara scolymu.L)-ийн хими, биохимийн судалгааны дүнгээс. 2014 Дэлгэрэнгүй
6 Б.Чанцалням, , С.Энхзаяа,, Ч.Отгонбаяр,, П.Одонмажиг,, Б.Баярмаа Чацаргана жимсний үр, хальсны тосны химийн болон антиоксидант идэвхийн судалгааны дүнгээс. 2015 Дэлгэрэнгүй
7 Т.Номиндарь, , Н.Эрдэнэчимэг, , Г.Гантогтох,, Б.Баярмаа Нүүрсусаар байлаг тарималжуулсан ургамлын хими-технологийн судалгаа. 2015 Дэлгэрэнгүй
8 Б.Хувьтавилан,, Б.Мөнхзул,, Г.Билгүүнсайхан,, Д.Өлзийдулам, , А.Чимэдцогзол,, Ч.Отгонбаяр Цефазолин антибиотикийн агууламжийг өндөр идэвхит шингэний хроматографийн арга болон спектрометрийн аргаар харьцуулан судалсан нь. 2015 Дэлгэрэнгүй
9 Л.Мөнхгэрэл, , Б.Амартүвшин, , Ц.Болор, , Г.Бүрэнбаатар,, Н.Эрдэнэчимэг,, Д.Рэгдэл Хээрийн далбига (Agaricus arvensis shaeff) мөөгний химийн судалгааны дүнгээс. 2015 Дэлгэрэнгүй
10 Ц.Болор, , Л.Мөнхгэрэл, , Б.Амартүвшин, , П.Одонмажиг,, Н.Эрдэнэчимэг, Б.Баярмаа Улаанбуудайн сүрэл (Wheat straw)-ээс лигнингүйжүүлэлтийн өмнө ба дараа ялгасан гемицеллюлозын шинж чанарын харьцуулсан судалгаа. 2015 Дэлгэрэнгүй
11 Б.Амартүвшин, , Н.Эрдэнэчимэг, , Ч.Мөнхтуяа,, Н.Мөнхцэцэг,, П.Одонмажиг Гишүүний пектин ашиглан бүржмэл цэлцгий чихэр үялдвэрлэх технологийн туршилтын дүнгээс. 2015 Дэлгэрэнгүй
12 Ч.Отгонбаяр,, Б.Чанцалням,, А.Чимэдцогзол “Могилевын жамба (Malva mohiliviensis) ургамлын үрийн тосны хүчил, токоферол, стеролын судалгаа”, 2015 Дэлгэрэнгүй
13 Ч.Отгонбаяр,, Б.Чанцалням,, А.Чимэдцогзол Урвуу гагадай (Amaranthus retroflexus. L) ургамлын үрийн тосны хүчил, токоферол, стеролын судалгаа. “ 2015 Дэлгэрэнгүй
14 С.Энхзаяа, , П.Одонмажиг, , Э.Мөнхбат, , Б.Баярмаа Чацарганы мөчир, навчнаас флавоноид агуулсан бүтээгдэхүүн гарган авах боломж. ШУТИС, 2016 Дэлгэрэнгүй
15 Л.Мөнхгэрэл, , Ц.Болор, , Б.Амартүвшин,, Т.Төвшинжаргал,, Б.Баярмаа Эвэрлэг дэлбэнх (Pleurotus Ostreatus) мөөгний химийн найрлагын дүнгээс. ШУТИС, 2016 Дэлгэрэнгүй
17.Эрдэм шинжилгээний илтгэл гадаад

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
1 Khulan Ch, , О.Оtgontogoo, Result of research on the extraction of unsaturated oils from sheep tail fat. Innovation of the Nursing education, 2014 Дэлгэрэнгүй
2 О.Отгонтогоо, , Ч.Отгонбаяр, Некоторые результаты исследования качества новых суппозиторных основ. Innovation of the Nursing education, 2014 Дэлгэрэнгүй
3 Bayarmaa B,, Erdenechimeg N,, Nomindari T, , Gantogtokh G. Chemical characterization of polysaccharides from elecampane (Inula helenium) cultivated in Mongolia. 2015 Дэлгэрэнгүй
4 B.Bayarmaa Industrial POPs and their usage in Mongolia. Proceeding of 2nd International conference on Natural condition and territorial location aspects influencing in socio-economic development, 2015 Дэлгэрэнгүй
5 Ч.Отгонбаяр, , Б.Чанцалням,, А.Чимэдцогзол,, П.Одонмажиг Монгол оронд тарималжуулсан толбот силибум (Silybum marianum .L) ургамлын үр, үрийн тосны физик, химийн судалгааны дүн. 2016 Дэлгэрэнгүй
6 B.Bayarmaa, , N.Erdenechimeg, , G.Altangoo, , P.Odonmajig , Ch.Gankhuyag Biochemical investigation and antioxidant activity of fresh juices from different berries growing in Mongolia. Fourth international conference on Chemical investigation and utilization of natural resources, 8-10. July Blue Sky, Ulaanbaatar, Book of Abstracts, p.21. 2016 Дэлгэрэнгүй
7 L.Munnkhgerel, , N.Erdenechimeg, , P.Odonmajig, , B.Bayarmaa Ts.Bolor , Preparation of Carboxymethyl-cellulose from wheat straw pulp. Fourth international conference on Chemical investigation and utilization of natural resources, 8-10. July Blue Sky, Ulaanbaatar, Book of Abstracts, p.26. 2016 Дэлгэрэнгүй
8 Ch. Otgonbayar. , B.Matthaus. Lipid composition of Silybum Marianum L. cultivars from Mongolia. Fourth international conference on Chemical investigation and utilization of natural resources, 2016 Дэлгэрэнгүй
9 B.Gereltu,, E.Sarnaizul,, D.Mungunnaran Lipid lowering Mongolian traditional medicine and modern studies. Fourth international conference on Chemical investigation and utilization of natural resources, 2016 Дэлгэрэнгүй
10 D.Munginnaran, , G.Odontuya, , B.Gereltu Synthesis of the water soluble derivative of Piperlonguminine. Fourth international conference on Chemical investigation and utilization of natural resources, 2016 Дэлгэрэнгүй
11 B.Bayarmaa Challenges and lesson learnt for the NIP POPs in Mongolia. 2016 Дэлгэрэнгүй
18.Эрдэм шинжилгээний илтгэл дотоод

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
1 Б.Баярмаа Удаан задардаг үйлдвэрийн химийн бодисууд, тэдгээрийг агуулсан бүтээгдэхүүний Монгол дахь хэрэглээ. 2014 Дэлгэрэнгүй
2 Б.Баярмаа Удаан задардаг органик бохирдуулагч - үйлдвэрийн химийн бодисуудын тооллого, тооллогын дүн. 2014 Дэлгэрэнгүй
3 Л.Мөнхгэрэл,, Н.Эрдэнэчимэг, , G.L.Zhang, , Y.G.Luo, , П.Одонмажиг, , Д. Рэгдэл Монгол орны зарим зүйл мөөгний биологийн идэвх ба стеролуудын бүтэц судалгаа. 2014 Дэлгэрэнгүй
4 Б.Баярмаа Удаан задардаг үйлдвэрийн химийн бодисуудын тооллогын үр дүн. 2014 Дэлгэрэнгүй
5 П.Одонмажиг ХХТХ-ийн жимс, жимсгэний судалгааны тойм. 2015 Дэлгэрэнгүй
6 Б.Баярмаа Цахим, цахилгаан хэрэгслийн хэрэглээ ба үүсэх хаягдал. 2016 Дэлгэрэнгүй
7 П.Одонмажиг . “Ус, ундаа, жүүсний чанарын стандарт үзүүлэлтүүд, зарим төрлийн биологийн идэвхт нэгдлүүд”. 2016 Дэлгэрэнгүй
8 Н.Эрдэнэчимэг Mongolian Journal of Chemistry сэтгүүл: сэтгүүлд хэвлүүлэхээр ирүүлдэг бүтээлийн нийтлэг алдаа. 2016 Дэлгэрэнгүй
9 Д.Мөнгөннаран, , Б.Гэрэлт, , Г.Одонтуяа Пиперин алколоидоос нийлэгжүүлэн гарган авсан шинэ нэгдлийн холестерол бууруулах идэвхийн судалгаа, 2016 Дэлгэрэнгүй
10 Ч.Ганхуяг,, Д.Мөнгөннаран, , Б.Баярмаа, П.Одонмажиг. Чацаргана жимсний хальснаас флавоноид гарган авах горимын туршилт, 2016 Дэлгэрэнгүй
11 Э.Мөнхбат, , П.Одонмажиг, , Б.Баярмаа Гүзээлзгэний навчны антиоксидант идэвх, фенолт нэгдлийн судалгаа, 2016 Дэлгэрэнгүй
12 Улаанбаатар, Эрдэм шинжилгээний бага хурлын эмхэтгэл, 87х. 2016 Дэлгэрэнгүй
19.Аргачлал

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
20.Ишлэл

1.Эрүүл мэндийн үзүүлэлт статистик мэдээ, эрүүл мэндийн хөгжлийн төв. Улаанбаатар, 2012.
2.М.Н.Назаренко, Т.В.Бархатова, М.А.Кожухова, Р.А. Дроздов. Исследование процесса ферментации инулина при производстве фруктозо-глюкозного сиропа. Политематический сетевой электронный научный журнал Кубанского государственного аграрного университета. Краснодар, КубГАУ, 2014, 4(098).
3.N.C.Carpita, J.Kanabus, T.L.Housley. Linkage structure of fructans and fructan oligomers from triticum aestivum and festuca arundinacea leaves. J. Plant Physiol. 1989, 134, 162-168.
4.P.p.Rutherford, R.Whittle. The carbohydrate composition of onions during long term cold storage. J.Hortic.Sci, 1982, 57, 349-356
5.M.Suzuki, J.A.Cutcliffe. Fructans in onion bulbs in relation to storage life. Can. J. Plant. Sci, 1989, 69,1327-1333.
6.U.Nilsson, A.Dahlquist. Cereal fructosans: characterization and structure of wheat fructans. Food Chem, 1986, 22, 95-106.
7.M.H.Назаренко. Совершенствование технологий получения инулина и фруктозо-глюкозного сиропа из топинамбура и их применения в производстве функциональных молочных продуктов. Диссертация на соискание ученой степени кандидата технических наук, Кубанский государственный технологический университет, Краснодар, 2014.
8.M.B.Roberfroid. Inulin-type fructans: Functional food ingredients. Journal of nutrition. 2006, 2493-2502.
9.T.Barclay, M.Ginic-Markovic, P.Cooper, N.Petrovsky. Inulin-a versatile polysaccharide with multiple pharmaceutical and food chemical uses. J. excipients and food chem, 2013, 1(3),27-45.
10.И.В.Квитайло, М.А.Кожухова, С.Е.Лысенко. Производство салатов для функционального питания. Тез. докл. XXXIV науч. конф. студентов и молодых ученых вузов ЮФО. Часть II. Краснодар, 2007,142-143.
11.В.В.Молочников, Т.А.Орлова, О.А.Суюнчев. Переработка молочного сырья с применением полисахаридов по технологии «Био-Тон». Пищевая промыш, 1996, 5,34–35.
12.С.В.Анисимов, А.С.Гришина, М.В.Папина. Кефир-вкусный, полезный, лечебный молочного комбината «Ставропольский». Молочная промыш, 2009, 7,75.
13.Л.Э.Глаголева, К.К.Полянский, Л.В.Дремина. Использование фруктозо-глюкозного сиропа из топинамбура в производстве мороженого. Хранение и переработка сельхозсырья. 2002, 1,41-42.
14.У.Б.Джаникулова, Х.Т.Саломов, Ш.Ш.Саломов, З.Р.Ахмедова. Биотехнологический способ получения фруктозно-глюкозного сиропа из клубней топинамбура. Хранение и переработка сельхозсырья. 2006, 11,50-52.
15.К.К.Полянский, В.В.Котов, Е.С.Гасанова, А.Н.Пономарѐв, С.Г.Шереметова. Фруктозо-глюкозные сиропы из топинамбура в молочных продуктах. Молочная. промыш, 2008, 3, 74.
16.В.Д.Артемьен, В.В.Манешин. Ю.П.Васильева. Способ получения фруктозо глюкозного сиропа из инулинсодержащего сырья. Пат. 2209835 Российская Федерация
17.У.Лигаа. Монголын уламжлалт эмнэлэгт эмийн ургамлыг хэрэглэх арга ба жор. Дэд дэвтэр, Улаанбаатар, ШУА-ийн хэвлэл, 1997.
18.Ц.Володя, Д.Цэрэнбалжир, Ц.Лхамжав. Монгол орны эмийн ургамал. Хоёр дах хэвлэл, Улаанбаатар, Адмон хэвлэлийн газар, 2010, 157.
19.Х.Жамъяндорж, У.Лигаа, Х.Отгонбилэг, Н.Саарал. Хэрлэний хөдөө аралд тарьсан нэн ховор, ховор, ашигт ургамал. Улаанбаатар, “Улаанбаатар принт” хэвлэлийн газар, 2011, 408-409, 414-415.
20.A.L.Khan, J.Hussain, M.Hamayun, S.A.Gilani, S.Ahmad, G.Rehman, Y.H.Kim, S.M.Kang, I.J.Lee. Secondary metabolites from Inula britannica L. and their biological activities. Molecules, 2010, 15,1562-1577.
21.M.Dong, T.Hong, S.Liu, J.Zhao, Y.Meng, J.Mu. Hepatoprotective effect of the flavonoid fraction isolated from the flower of Inula britannica against D-galactosamine-induced hepatic injury. Molecular Medicine Reports, 2013, 7(6), 1919-1923.
22.H.B.Zhang, J.K.Wen, J.Zhang et al. Flavonoids from Inula britannica reduces oxidative stress through inhibiting expression and phosphorylation of p47phox in VSMCs. Pharmaceutical Biology, 2011, 49(8), 815-820.
23.T.Kobayashi, Q.H.Song, T.Hong, H.Kitamura, J.C.Cyong. Preventative effects of the flowers of Inula britannica on autoimmune diabetes in C57BL/KsJ mice induced by multiple low doses of streptozotocin. Phytotherapy Research, 2002, 16(4), 377-382.
24.Q.H.Song, T.Kobayashi, T.Hong, J.C.Cyong. Effects of Inula Britannica on the production of antibodies and cytokines and on T cell differentiation in C57BL/6 mice immunized by ovalbumin. American Journal of Chinese Medicine, 2002, 30(2-3), 297-305.
25.M.M.Rai, N.S.Bai, C.T.Ho et al. A sesquiterpene lactone from Inula britannica induces anti-tumor effects dependent on Bcl-2 phosphorylation. Anticancer Research, 2005, 25(1),313–318.
26.Б.Дагвацэрэн, Г.Наранцэцэг, Л.Хишигжаргал, С.Зина, З.Оюун, Ө.Батчимэг. Ургамлын эмийн зохистой хэрэглээний гарын авлага. Улаанбаатар, Адмон хэвлэлийн газар, 2005.
27.Корниенко. Артишок- деликатесный овощ. Овощеводство и тепличное хозяйство. 2011, 4.
28.S.Foti, G.Mauromicale, S.A.Raccuia, B.Fallico, F.Fanella, E.Maccarone. Possibleаlternative utilization of Cynara spp. I. Biomass, grain yield and chemical composition of grain. Ind. Crops Prod, 1999, 10,219-228.
29.N.Ceccarelli, M.Curadi, P.Picciarelli, L.Martelloni, C.Sbrana, M.Giovannetti. Globe artichoke as functional food. Mediterr. J. Nutr. Metab, 2010. 3,197-201.
30.V.Lattanzio, P.A.Kroon, V.Linsalata, A.Cardinali. Globe artichoke: a functional food and source of nutraceutical ingredients. J. Funct. Foods, 2009, 1, 131-144.
31.R.Llorach, J.C.Espin, F.A.Toma-Barberan, F.Ferreres. Artichoke (Cynara scolymus L.) byproducts as a potential source of health-promoting antioxidant phenolics. J.Agric.Food Chem, 2002, 50, 3458-3464.
32.M.Wang, J.E.Simon, I.F.Aviles, K.He, Q.Zheng, Y.Tadmor. Analysis of antioxidative phenolic compounds in artichoke (Cynara scolymus L.). J. Agric. Food Chem, 2003, 51,601-608.
33.Ё.Думаа, Биохими, Улаанбаатар, 2011, 285х.
34.Л.А.Алешина, Н.Б.Мелех, А.Д.Фофанов. Исследования структуры и целлюлоз и лигнинов различного происхождения. Химия растительного сырья, 2005, 3, 31-59.
35.А.Чимидцогзол. Монгол орны арвайн биохими, бүтээгдэхүүн боловсруулах технологи. 2007.
36.Я.Батчулуун, Т.Бямбаа. Сүрлийг боловсруулан малын тэжээлд ашиглах арга технологи, 1980.
37.Д.Жамбал, Ж.Ихэржаргал, Ж.Ихэрбаяр. Органик хими \стереохими\. 2009.
38.J.L.Slavin. Dietary fiber and body weight. Nutrition, 2005, 21,411-418.
39. S.Y.Kim, H.J.Song, Y.Y.Lee. Biochemical issues of dietary fiber β-glucan J. Korean Med. Sci, 2006, 21,781-789.
40.Г.Уранчимэг. Монгол орны хүнсний мөөг, Улаанбаатар, 2004, 4-6, 15, 21-23, 70.
41. R.Balakumar, E.Sivaprakasam, D.Kavitha, et al. Antibacterial and antifungal activity of fruit bodies of Phellinus mushroom extract. International Journal of Pharmaceutical Sciences and Drug Research, 2011,1(3),72-77.
42.Н.Л.Десяткин. Материалы к харатеристике сорно-полевой растительности Северной Монголии. Труды Монгольской комиссии №21. Ленинград, 136, 49.
43.Я.Адъяа, Д.Суран. Идэвхтэн байгаль хамгаалагчийн унших бичиг. Улаанбаатар, 2008, 33.
44.Биологийн олон янз байдлын конвенци үндэсний тавдугаар тайлан. Улаанбаатар, 2014.
45.Х.Алтанцэцэг. Хясаан мөөг. Улаанбаатар, 2004.
46.Kalač, P. A review of chemical composition and nutritional value of European species of wild-growing and cultivated mushrooms. Journal of the Science of Food and Agriculture, 2013, 93(2), 209-218.
47.Г.И.Сержанина, И.Я.Яшкин. Грибы. Минск, Наука и техника, 1986.
48.De Bernardi, M., Fulleri, F., Vidari, G., Vita Finzi, P. Fungal Metabolites XXIV: Recent Chemical Investigations on Basidiomycetes Triterpenes and their Biological Activities. Rev. Latinoamer. Quim. 1986, 20(2), 57-64.
49.Chakraborty, T.K., Basu, D., Das, N. The mannitol cycle in Pleurotus ostreatus (Florida), FEMS Microbiology Letters, 2004, 236(2), 307-311.
50.Ж.Амгалан, О.Батмөнх. Ургамлын биохимийн шинжилгээний арга. Улаанбаатар, 1966, 10.15-16.
51.В.В.Петрушевский, А.Л.Казаков, В.А.Бандюкова. Биологически активные вешества пишевых продуктов. Справочник. Киев, Техника, 1985х.
52.Г.А.Бабенко, А.П.Решеткина. Применение микроэлементов в медицине. Киев, Здоровье, 1971, 45-48.
53.Jaworska, G., Bernas, E. The effect of preliminary processing and period of storage on the quality of frozen Boletus edulis (Bull:Fr) mushrooms. Food Chemistry, 2009, 113(4), 936-943.
54.И.М.Скурихин. Химический состав пищевых продуктов. Справочник, Москва, Агропромиздат, 1987,72.
55.Д.Бадгаа. Хүнсний түүхий эд, бүтээгдэхүүний химийн найрлага. Улаанбаатар, 1987, 31.
56.Novaes, M.R.C.G, Novaes, L.C.G, Cunha, T.V. Pharmacological effects of Agaricales fungi: a review of evidence. Rev. Ciênc.Méd, Campinas, 2007,16(2), 87-95.
57.Б.Мөнхзаяа, Х.Алтанцэцэг. Pleurotus ostreatus мөөгний усан ханд элэгний хорт хавдрын эсийн хуваагдал, үсэрхийлэлтэд нөлөөлөх нь. Мөөг судлал - Монголд ЭШБХ-ын эмхэтгэл, Улаанбаатар, 2010, 40-43.
58.Х.Хэрлэн, Г.Хван, Х.Алтанцэцэг. Inonotus obliquus мөөгний хандны MCF7 xөхний хорт хавдрын MCF7 эсэд үзүүлэх нөлөө болон апоптосисын судалгаа. Мөөг судлал-Монголд ЭШБХ-ын эмхэтгэл, Улаанбаатар, 2010, 43-50.
59.Moradali, M.F., Mostafavi, H., Ghods, S., Hedjaroude, G.A. Immunomodulating and anticancer agents in the realm of macromycetes fungi (macrofungi). Int. Immunopharmacol, 2007, 7(6), 701-724.
60.Slavin, J. L. Dietary fiber and body weight. Nutrition, 2005, 21(3), 411-418.
61.Sveinbjornsson, B., Rushfeldt, C., Seljelid, R., Smedsrod, B. Inhibition of establishment and growth of mouse liver metastases after treatment with interferon gamma and beta-1, 3-D-glucan. Hepatology, 1998, 27(5), 1241-1248.
62.Xie G, Schepetkin I.A, Quinn M.T. Immunomodulatory activity of acidic polysaccharides isolated from Tanacetum vulgare L. Int. Immunopharmacol, 2007, 7(13),1639-1650.
63.Mizuno, T. The extraction and development of antitumor active polysaccharides from medicinal mushrooms in Japan (Review). International Journal Medicinal Mushrooms, 1999,1,9-30.
64.Cui, F. J., Tao, W.Y., Xu, Z.H., Guo, W. J., Xu, H.Y., Ao, Z.H., Jin, J., Wei, Y.Q. Structural analysis of antitumor heteropolysaccharide GFPS1b from the cultured mycelia of Grifola frondosa GF9801. Bioresource Technology, 2007, 98(2),395-401.
65.Surenjav, U., Zhang, L., Xu, X., et al. Effects of molecular structure on antitumor activities of (1-3)-ß-D-glucans from different Lentinus edodes. Carbohydrate Polymer, 2006, 63,97-104.
66.Unursaikhan, S, Lina, Z. Structure and weight and bioactivities of Lentinan. Proceeding of second international symposium in chemistry, Ulaanbaatar, 2006, 15-118.
67.В.И. Грубов. Монголын гуурст ургамал таних бичиг, УБ, 2008.
68.Baek M.-Y., Cho J.-G., Lee D.-Y. Isolation of triterpenoids from the stem bark of Albizia julibrissin and their inhibition activity on ACAT-1 and ACAT-2, J. Korean Soc. Appl. Biol. Chem., 2010, 53,310-315.
69.Г.Энхмаа, Л.Мягмар, Г.Одонтуяа, Могилевын жамба бэлдмэлүүдийн шээлгэх үйлдлийн судалгаа, Монголын анагаах ухаан, 2002, 4,121.
70.Г.Энхмаа, Л.Мягмар, Г.Одонтуяа, Могилевын жамба ургамлын бэлдмэлийн хурц хорон чанарын судалгаа, Монголын анагаах ухаан, 2003, 2,28.
71.Г.Энхмаа, Л.Мягмар, Г.Одонтуяа, Д.Банзрагч, Н.Батбаяр, Могилевын жамба (Malva mohileviensis Downer) ургамлын үрнээс ялгасан полисахаридын бүтэц, түүний дархлааны хавсаргын тогтолцооны идэвхи, Монголын анагаах ухаан, 2004, 2,128.
72.Sun.H., Wiesenborn., Tostenson.K., Fractionation of squalene from Amaranth seed oil. J. Am. Oil Chem. Soc. 1997, 74.413-418.
73.Ц.Володя. Монгол орны эмийн ургамлыг эмнэлэгт хэрэглэх аргачлал, УБ, 2014.
74.У.Лигаа. Монгол орны уламжлалт эмнэлэгт эмийн ургамлыг хэрэглэх арга ба жор, УБ, 1996.
75.L.Munkhgerel, Ch.Otgonbayar, D.Regdel. Biochemical study of the Amaranthus retroflexus L. Reports of Institute of Chemical and Chemical Technology, Mongolian Academy of Sciences. Ulan-Bator, 2009, 10,36,157-160.
76.Lewis, Robert A. CRC Dictionary of Agricultural Sciences. CRC Press. 2002.
77.Mauseth, James D. Botany: An Introduction to Plant Biology. Jones and Bartlett, 2003, 271–272.
78.Д.Бадгаа. Монгол алим, жимс, жимсгэний биохимийн бүрэлдэхүүний тухай урьдчилсан дүн. Шаамар дахь жимс, жимсгэнийн улсын туршлага станцын бүтээл, 1963,1.
79.Д.Бадгаа, Ж.Жамсран, Ж.Дамдин, А.Самданпүрэв. Чацарганы биохимийн судалгааны дүнгээс. Байгалийн ухааны хүрээлэнгийн эрдэм шинжилгээний бүтээл 1963, 1,30-37.
80.Д.Бадгаа, Ж.Жамсран, В.Игумнова, О.Батмөнх. Алимны боловсролтын дагуух биохимийн үрэлдэхүүний өөрчлөлт. Байгалийн ухааны хүрээлэнгийн эрдэм шинжилгээний бүтээл, 1964, 2,161-177.
81.Д.Бадгаа. Монгол алимнын биохими, Физик-химийн хүрээлэнгийн э/ш-ний бүтээл, 1966, 3-4,99-121.
82.О.Батмөнх. Монгол таримал алим, зэрлэг жимсэн дэх таннидын (аргаагч бодис) хөдлөл зүй, хуримтлал, байршил. Физик-химийн хүрээлэнгийн эрдэм шинжилгээний бүтээл, 1966, 5,120-128.
83.Д.Бадгаа. Оценка сортов яблок по биохимическим и технологическим оценкам. Дэд эрдэмтний зэрэг зорилох нэгэн сэдэвт бүтээл, Москва, 1968.
84.Д.Бадгаа. Алимны пектин бодисын хөдлөл зүй. ШУА-ийн мэдээ, 1970, 1, 36-42.
85.Д.Бадгаа. Хадны нүүрс усны бүрэлдэхүүн газарзүйн нөхцөлөөс өөрчлөгдөх нь, ХХ-ийн э/ш -ний бүтээл, 1970, 8.
86.Д.Бадгаа, Д.Уртнасан. Хармагны хими технологийн шинж төлөвийг судалсан дүнгээс.Химийн хүрээлэнгийн эрдэм шинжилгээний бүтээл, 1970, 9,104.
87.P.Odonmajig, A.Ebringerova, D.Badgaà. F.Janecek, Carbohydrate components of Mongolian Apricot Fruit (Armeniaca sibirica L.). Fractional Extraction and General Characterization. J.Sci. Food Agric. 1985, 36.
88.P.Odonmajig, D.Badgaa, A.Ebringerova, V.Mihalov, K.Alfoldi. An acidic D-xylan from the Sidirian apricot (Armeniaca sibirica L.). Carbohydr. Res, 1990, 198.
89.P.Odonmajig, D.Badgaà, A.Ebringerova, V.Mihailov, K.Alfoldi. Structural analysis of pectic polysaccharides from the Siberian apricot (Armeniaca sibirica L.). Carbohydr.Res, 1992, 226,353-358.
90.P.Odonmajig, D.Badgaa, D.Uhrin, B.Proksa. Isolation of phlorizin from leaves of Armeniaca sibirica, Pharmazie, 1988, 43(9), 658-659.
91.Чацаргана- Хаан жимс, Улаанбаатар, 2002, 5.
92.Я.Жамъянсан. Биологически активные вещества плодов облепихи и их промышленное использование.Химийн ухаанаар эрдмийн зэрэг горилох бүтээл, Москва, 1973.
93.Д.Бадгаа. Исследование культурных и дикорастуших плодов и ягод Монгольской народной республики с целью рационального их использования. Шинжлэх ухааны докторын зэрэг горилох нэгэн сэдэвт бүтээл, Москва,1978.
94.П.Цэвэгмид. Чацаргана жимс, түүний бүтээгдэхүүний биохими технологийн судалгаа. Биологийн ухаанаар дэд эрдэмтний зэрэг горилох нэгэн сэдэвт бүтээл, Улаанбаатар, 1988.
95.П.Одонмажиг. Монгол оронд ургадаг Сибирийн зэрлэг гүйлсний химийн судалгаа. Химийн ухаанаар эрдмийн зэрэг горилох бүтээл, Улаанбаатар, 1991.
96.Д.Бадгаа. Жимс, жимсгэний дарс, шүүсний хими-технологи. ШУАХ, Улаанбаатар, 1974, 7.
97.Д.Бадгаа. Хүнсний түүхий эд, бүтээгдэхүүний найрлага. Улаанбаатар, 1987, 9, 75.
98.Монгол орны жимс, жимсгэний салбарын лавлах. Хамтын бүтээл, Улаанбаатар, 2014.
99.Б.Нинж, П. Одонмажиг Жимс, жимсгэнэ - Тариалалт,боловсруулалт, Гарын авлага, Улаанбаатар, 2015.
100.Baek M.-Y., Cho J.-G., Lee D.-Y. Isolation of triterpenoids from the stem bark of Albizia julibrissin and heir inhibition activity on ACAT-1 and ACAT-2, J. Korean Soc. Appl. Biol. Chem, 2010, 53,310-315.
101.Chowwanapoonpohn S., Buddhasukh D. Isolation of Pentacyclic Triterpenoid Compounds from Lithoscarpus elegans (BL.) Hatus. Ex Soep. By Electrocoagulation. In Perspectives in Natural Product Chemistry Proc. Acta Hort. 677, ed. Baser K.H.C., Franz G., Canigueral S., et. al. International Society for Horticultural Science, Chicago, 2005, 19-25.
102.Gallo, M.B.C, Sarachine M.J. Biological activities of lupeol. Intl. J. Biomed. Pharma. Sci, 2009, 3,46-66.
103.Ressmann A, Strassl K. and Gaetner P. New aspects for biomass processing with ionic liquids: towards the isolation of pharmaceutically active betulin. Green chem, 2012, 14,940-944.
104.У.Лигаа. Монгол орны ашигт ургамал. Тэргүүн дэвтэр, Улаанбаатар, ШУА-ийн хэвлэл, 1982.
105.Г.Цэрэнбалжид. Монгол орны хөл газрын ургамлын өнгөт цомог. Улаанбаатар, 2002, 207.
106.Н.Хэрлэнчимэг, Г.Бүрэнбаатар. Монгол орны мөөгийн зурагт лавлах, Улаанбаатар, 2016,х160-161, х218-221, х232-233.
107.N.Tsevegsuren. Study of chemical structure and composition of fatty acids of seed oils from medical and useful plants. The tesis for a doctoral degree (Doctor of sciences in Chemistry) Ulaanbaatar,1998.
108.Ц.Ичинхорлоо. Байгалийн эмийн сан. 2002.
109.А.Чойжамц. Газар тариалангийн технологийн үндэс. УБ, 2000.
110.Д.Бадгаа, О.Батмөнх, Я.Жамъянсан, А.Чимэдцогзол. Ургамлын биохимийн шинжилгээний арга. УБ, 1975.
111.Н.Цэвэгсүрэн, Д. Пүрэв. Биорганик химийн практикум. УБ, 2001, 85-87.
112.Compendium of international methods of analysis - OIV Folin-Ciocalteu Index.
113.Chia-Chi Chang, Ming-Hua Yang, Hwei-Mei Wen, Jiing-Chuan Chern. Estimation of total flavonoid content in propolis by two complementary colorimetric methods. Journal of Food and Drug Analysis, 2002, 10(3), 178-182.
114.Cheung L.M., Cheung P.C., Ooi, V.C. Antioxidant activity and total phenolics of edible mushroom extracts. Food Chemistry, 2003, 81, 249-255.
115.Stanciu O.G., Marghitas l.A., Dezmirean D., and Campos M.G. Specific distribution of minerals in selected unifloral bee pollen. Food Science and Technology Letters, 2012, 3(1), 27-31.
116.Stojakowska A., Michalska K., Malarz J. Simultaneous quantification of eudesmanolides and thymol derivatives from tissues of Inula helenium and I. royleana by reversed-phase high-performance liquid chromatography. Phytochem. Anal, 2006, 17, 157-161.
117.Foti S., Mauromicale G., Raccuia S. A., Fallico B., Fanella F., Maccarone E. Possible аlternative utilization of Cynara spp. I. Biomass, grain yield and chemical composition of grain. Ind. Crops Prod, 1999, 10, 219-228.
118.Н.С.Шепелева, Б.А.Кареткин. Интенсификация выделения инулина из клубней топинамбура с помощью ультразвука. Успехи химии и химической технологий. 2007, том 21, 5(73), 34-38.
119.Petkova N, Vrancheva R., Mihaylova D., Ivanov I., Pavlov A., Denev P. antioxidant activity and fructan content in root extracts from elecampane (Inula helenium L.) J.BioSci. Biotechnol, 2015, 4(1),101-107.
120.А.В.Яницкая, И.Ю.Митрофанова. Девясил высокий - перспективный источник новых лекарственных средств. Вестник ВМУ, 2012, 3(43), 24-27.
121.Ш.Наранмандах, Н.Дагийсүрэн. Монгол орны эмийн мөөгний химийн найрлагыг судалсан дүн. Proceedings of the Mongolian Academy of Sciences. 2014,54, 3(211), 51-59.
122.Л.Мөнхгэрэл. Ойн далбига (Agaricus silvaticus Schaeff) мөөгний интерферон төст идэвхийн болон фитохимийн судалгаа. Докторын зэрэг горилсон бүтээл. Улаанбаатар. 2015.
123.Giovana Alquini, Elaine R. Carbonero, Fabio R. Rosado, Cesare Cosentino, Marcello Iacomini. Polysaccharides from the fruit bodies of the basidiomycete Laetiporus sulphureus (Bull. : Fr.) Murr, FEMS Microbiology Letters, 2004, 230,47-52.
124.Bohn J.A., BeMille J.N. (1–>3)-β-d-Glucans as biological response modifiers: a review of structure-functional activity relationships. Carbohydrate Polymers, 1995, 28(1),3-14.
125.Akata I, Ergonul I, Kalyoncu F. Chemical compositions and antioxidant activities of 16 wild edible mushroom species grown in Anatolia, Int. J. of Pharmacy, 2012, 8(2),134-138.
126.А.Ю.Айрапетова, Т.И.Громовых. Выделение и идентификация агарициновой кислоты из мицелия Fomitopsis officinalis (Vill.Fr.:) Bond.Et Sing. Химия растительного сырья, 2013, 2,101-106.
127.M.Arens, E.Schulte und Karin Weber. Fettsaueremethyl ester,Umesterung mit Trimethylsulfoniumhydroxid (schnellverfahren)-Gemeinschaftsarbeiten der DGF, Mitteilung: Deutsche Einheitsmethoden zur Untersuchung von Fetten, Fettprodukten, Tensiden und verwandten Stoffen, 105. Mitt., Analyse von Fetten XXXI., Fat Sci. Technol. 1994, 2,96.
128.Kamal-Eldin, Normal-Phase HPLC of Tocopherols and Tocotrienols. J.Chromatogr. 2000, 881,217-227.
129.A.Ripoche, A.S.Guillard, Determination of fatty acid composition of pork fat by Fourier transform infrared spectroscopy, Meat Science, 2001, 58.
130.А.Т.Zolotaryeva, M.Oyun, N.Bolortsetseg. Kharaktyeristika khimichyeskogo sostava oblyepikhi, proizrastayushyei c Mongolii (in Russian). Barnaul, Izd-voAltGTU, 2013, 146-148.
131.Toivo Univer, Madli Jalakas and K.Kelt. Chemical composition of the fruits of seabuckthorn and how it changes during the harvest season in Estonia. Journal of Fruit and Ornamental Plant Research. 2004, 12,339-344.
132.В.А.Девятин, М.П.Захарова. О витаминной ценности плодов облепихи. Пищевая промышленность ССР, 1944, 5,11-14.
133.Niclas Jeppson, Xiangqun Gao. Changes in contents of kaempherol, quercetin and L-ascorbic acid in seabuckthorn berries during mutartion. Agricultural and food science in Finland, 2000, 9,17-22.
134.В.Н.Тимофеева. Использование выжимок облепиха в производстве капитков. Хран и переработка сельхозсырья. 1996, 6,32.
135.Gao X., Ohlander M., Jeppsson N., Bjork L., Trajkovski Changes in antioxidant effects and their relationship to phytonutrients in fruits of Sea buckthorn (Hippophae rhamnoides L.) during maturation. J. Agric Food Chem, 2000, 48,1485-1490.
136.Ч.Отгонбаяр “Ургамлын үрийн тосны бүрдэл, онцлог” Дисс. УБ. 1999.
137.Ч.Отгонбаяр, П.Одонмажиг, Д.Рэгдэл, А.Чимэдцогзол, Капилляр хийн хроматографи, нил улаан туяаны спектрфотометрийн аргаар монгол хонины уураг сүүлний тосыг судалсан нь.“Эм зүй” сэтгүүл, 2009, 2,3,22-25.
138.С.Ж.Жигжитжапова, А.Н.Рабжаева, С.А.Холбоева, Л.Д.Раднаева, Сравнительный анализ эфирного масла некоторых видов тимьянов Бурятии и Монголии. Вестник Бурятского государственного университета, 2009, 3.


Сэтгэгдэл бичих
Нэр :


СЭТГЭГДЛҮҮД