Салбар : Байгалийн шинжлэх ухаан
Төслийн дугаар :
Төслийн төрөл : Хамтарсан төсөл
Хугацаа: 2009-2010
Санхүүжилт: 9,000.0 мян.төг
Түлхүүр үг : Полисахарид, пектин, ксилан, моносахарид, хивэг, алим
Үр дүн
1. Хаягдал хивэгний биохимийн зарим бүрэлдэхүүнийг тодорхойлох: хивгэнд чийг 11.63%, үнс 3.99%, уураг 13.0%, липид 4.1%, эслэг 13.47%, цардуул 14.5%, лигнин 7.21% агуулагдана.
2. Хивэгнээс пектин болон ксилан полисахаридыг ялгаж цэвэрлэн, шинж чанар: Хивэгний ксиланы гидролиз 1050С-т 5 цаг, замагны ксиланы гидролиз 8 цагт бүрэн явагддагийг тогтоов.
3. Хивэгнээс ялгасан пектин полисахарид онолын хувьд гол хэлхээ нь галактуроны хүчил, глюкоз, арабиноз, галактозыг хажуугийн хэлхээндээ агуулдагийг тодорхойлов.
4. Хивэгний ксилан, мөн хивэгний пектин полисахарид цэлцгий үүсгэх чадвар багатай, α ба β, D-1,3 гликозидийн холбоогоор холбогдсон болохыг тодорхойлов.
5. Хивэгнээс усаар, хүчлээр хандалж ялгасан пектин полисахарид D-1,6 глюкозидийн холбоотой.
6.Цардуулыг химийн аргаар хувиргаж, Кюршнерын эслэг гаргаж авч, улмаар H2SO4, H2O2 оролцоотойгоор бичил талст эслэг гаргах тохиромжтой горимыг тогтоосон.
7. Сүрлээс бичил талст эслэг ялгах томруулсан туршилт хийж, зарим физик, химийн үзүүлэлтүүдийг тодорхойлов. 0.3% үнслэгтэй, 5%-ийн чийгтэй, Pb-0.5 мг/кг, Cd-0.1 мг/кг, As-0.2 мг/кг, Hg-0.03 мг/кг агуулагдаж байгааг тогтоолоо.
8.”Фосфатцардуул” MNS 6086-2010, Монгол улсын стандартыг батлуулсан.
9. Эрдэм шинжилгээний өгүүлэл дотоодод
10. Эрдэм шинжилгээний илтгэл дотоодод
11. Стандарт
12. Технологийн заавар