Шинжлэх Ухаан Технологийн Сан
Нэвтрэх

Тэмээний сүүний уургийн судалгаа



Салбар : Инженерийн ухаан, технологи

Төслийн дугаар :

Төслийн төрөл : Хамтарсан төсөл

Хугацаа: 2011-2014

Санхүүжилт: 54000.00 мян.төг

Түлхүүр үг : хоёр бөхт ингэ, сүүний уураг, шар сүү, фермент, пептид

Үр дүн

1. Тосгүйжүүлсэн хоёр бөхт ингэний сүүнээс рН 4.6 орчинд казеины бүлгийн уургийг тундасжуулан улмаар сульфат аммонийн 50%, 60%-ийн ханасан уусмалаар шар сүүний уургуудыг бүрэн тундасжуулах боломжтойг тогтоов. ДЭА-целлюлоз дүүргэгчтэй ион солилцлын хроматографийг ашиглан 14 кДа молекул жинтэй альфа-лактальбуминыг ялгав.
2. Ингэний шар сүүг хоёр шатлалтай ферментэт гидролизод оруулан ультрафильтрацийн мембранаар фракцлахад 10кДа доош молекул масстай пептидүүд 70.8%-ийг эзэлж байсан нь үнээний шар сүүнийхээс даруй 1.7 дахин их байв.
3. Ингэний шар сүүний уургийн гидролизын бүтээгдэхүүний антиоксидант идэвхийг DPPH чөлөөт радикал дарангуйлах IC50 утгаар илэрхийлэхэд 5.6±0.6 мг/мл байгааг үнээний сүүний шар сүүнээс гарган авсан бүтээгдэхүүнтэй харьцуулахад 2.5 дахин өндөр байна. Мөн түүнчлэн хоёр бөхт ингэний шар сүүний уургийг пепсинээр задлахад Pseudomonas aeruginosa бактерийн эсрэг идэвх цаг цагаар нэмэгдсэн ба Enterococcus faecalis бактерийн эсрэг идэвх гидролизийн 3 дахь цагаас илрэн 4 дэх цагт максимумдаа хүрч буурсан ажиглагдлаа.

Удирдагч


Бүрэн эх

Эрдэм шинжилгээний бүтээл
1. Нэг сэдэвт бүтээл, ном, товхимол /нэр/

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
2. Эрдмийн зэрэг горилсон бүтээлийн нэр

3. Шинэ ба шинэчилсэн бүтээгдэхүүний загвар

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
4. Шинэ болон шинэчилсэн технологи /нэр/

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
5. Тоног төхөөрөмжийн туршилтын загвар

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
6. Батлагдсан стандарт

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
7. Зөвлөмж

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
8. Заавар

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
9. Патент

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
10.Ашигтай загварын гэрчилгээ


Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
12. Техник эдийн засгийн үндэслэл

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
13. Газрын зураг, атлас

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
14. Шинэ онол, теором

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
15. Эрдэм шинжилгээний өгүүлэл гадаад

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
16. Эрдэм шинжилгээний өгүүлэл дотоод

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
1 Э. Лхагвамаа, М. Баяржаргал, Б. Батжаргал Ингэний (Camelus bactrianus) шар сүүг ферментэт гидролизод оруулж антиоксидант үйлчилгээ бүхий задраг гарган авсан дүнгээс 2013 Дэлгэрэнгүй
2 Э. Лхагвамаа, М. Баяржаргал, О. Анумандал, Т. Ган-Эрдэнэ Ингэ ба үнээний сүүний ээдэмцэрийг панкреатинаар задлаж гарган авсан бүтээгдэхүүний исэлдэлтийн эсрэг идэвх тодорхойлсон дүн 2014 Дэлгэрэнгүй
17.Эрдэм шинжилгээний илтгэл гадаад

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
18.Эрдэм шинжилгээний илтгэл дотоод

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
1 Дэлгэрэнгүй
2 Э. Лхагвамаа, М. Баяржаргал, Б. Батжаргал, Т. Ган-Эрдэнэ Хүнсний зарим уургийн задрагт антиоксидант идэвх тодорхойлсон дүнгээс 2012 Дэлгэрэнгүй
3 Э. Лхагвамаа. “Ингэний шар сүүний хими технологийн судалгаа” 2013 Дэлгэрэнгүй
4 М. Баяржаргал, Түдэв Ган-Эрдэнэ, Б. Оюунтуяа, Ц. Ариунсайхан, Б. Анхцэцэг, Э. Лхагвамаа, Б. Нарангэрэл, Б. Оюунчимэг Хүнсний зарим уургийн задрагийн судалгааны дүнгээс 2013 Дэлгэрэнгүй
19.Аргачлал

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
20.Ишлэл


Сэтгэгдэл бичих
Нэр :


СЭТГЭГДЛҮҮД