Шинжлэх Ухаан Технологийн Сан
Нэвтрэх

Ургамал,амьтны гаралтай биологийн идэвхит бодисын судалгаа



Салбар : Байгалийн шинжлэх ухаан

Төслийн дугаар :

Төслийн төрөл : Хамтарсан төсөл

Хугацаа: 2012-2014

Санхүүжилт: 45,000.0 мян.төг

Түлхүүр үг : цагаан цээнэ, гоёо, буурын бохь, сүүн хүчлийн бактери

Үр дүн

1. Уламжлалт анагаах ухаанд хэрэглэж ирсэн эмийн ургамлуудаас скрининг судалгааны дүнд эмчилгээний болон хүнсний зориулалттай хэрэглэж ирсэн цагаан, ягаан цээнэ, цагаан болон улаан гоёог, амьтны гаралтай түүхий эдээс буурын бохийг, эсгэлэн сүүн бүтээгдэхүүний хөрөнгөнөөс сүүн хүчлийн бактериудыг биологийн идэвхт шинж чанар дээр нь үндэслэн судалгааны обьект болгон сонгон авч биологийн идэвхийг судлан тогтоов.
2. 4 дээж ургамал дээр антиоксидант идэвхийн хэмжээг чөлөөт радикалыг 50% дарангуйлах идэвх IC50–ийн утга 200 мкг/мл-ээс бага буюу антиоксидант идэвхитэй байна. Эдгээр ургамалын бутанолон ханд бүх тест микроорганзмын өсөлтийг илүү дарангуйлж байв. Цагаан цээнийн ханд нь туршилтын хулганы цусан дахь нийт холестролын хэмжээг 40,0% хүртэл бууруулах чадвартайг тогтоов. Буурийн бохинд хөхний, умайн хүзүүний болон уушигны хорт хавдрын химийн эмчилгээнд хэрэглэгддэг аспидоспермидины нэг уламжлал болох 1-ацетил-16-метокси-аспидоспермидин-17-ол-ийг илрүүллээ.
3. Эсгэлэн сүүн бүтээгдэхүүнээс ялган авсан сүү хүчлийн бактерийн 12 цэвэр өсгөврүүд нь хүнсний үйлдвэрт хэрэглэдэг пробиотик өсгөврүүдийн үндсэн шинж чанар болох ходоодны хүчил болон цөс тэсвэрлэх чадвартай, микробын эсрэг антагонист идэвхитэй байна. Иймд эдгээр өсгөврүүдийг цаашид пробиотик бүтээгдэхүүний хөрөнгө болгон хүнсний үйлдвэрт ашиглах бололцоотой юм.
4. Судалгааны ажлын үр дүнгээр Хянан магадлагаа бүхий олон улсын мэргэжлийн сэтгүүлд 2 өгүүлэл, дотоодын мэргэжлийн сэтгүүлд 6 өгүүлэл, олон улсын хурлын эмхэтгэлд бүрэн эхээр 4 өгүүлэл хэвлүүлж, олон улсын хуралд 5 илтгэл хэлэлцүүллээ.

Удирдагч


Бүрэн эх

Эрдэм шинжилгээний бүтээл
1. Нэг сэдэвт бүтээл, ном, товхимол /нэр/

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
2. Эрдмийн зэрэг горилсон бүтээлийн нэр

3. Шинэ ба шинэчилсэн бүтээгдэхүүний загвар

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
4. Шинэ болон шинэчилсэн технологи /нэр/

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
5. Тоног төхөөрөмжийн туршилтын загвар

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
6. Батлагдсан стандарт

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
7. Зөвлөмж

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
8. Заавар

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
9. Патент

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
10.Ашигтай загварын гэрчилгээ


Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
12. Техник эдийн засгийн үндэслэл

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
13. Газрын зураг, атлас

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
14. Шинэ онол, теором

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
15. Эрдэм шинжилгээний өгүүлэл гадаад

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
16. Эрдэм шинжилгээний өгүүлэл дотоод

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
1 Ts. Tserendejid, S. Zhaorigety, B. Gerelty, J. Sukhdolgor Antihyperlipidemic activities of Common garden peony 2013 Дэлгэрэнгүй
2 Г. Оюундэлгэр, А. Баянмөнх, Л. Хүрэлбаатар, Ж. Сүхдолгор, Б. Батжаргал Биологийн Хүрээлэнгийн Эрдэм Шинжилгээний бүтээл. №29. 2013 Дэлгэрэнгүй
3 Э.Ууганцэцэг, Б.Батжаргал Эсгэлэн бүтээгдэхүүнээс ялгасан сүүн хүчлийн бактерийн пробиотик шинж чанарын судалгаа 2013 Дэлгэрэнгүй
4 Т.Батхишиг, Ж.Сүхдолгор, Б.Батжаргал Улаан гоёо (Cynomorium songaricum Rupr.)-ны биохими, биологийн идэвхийн судалгаа 2014 Дэлгэрэнгүй
5 О.Энх-Амгалан, Б.Батжаргал, Б.Очирхуяг Монголын уламжлалт эсгэлэн сүүн бүтээгдэхүүнээс ялган авсан зарим сүүн хүчлийн бактерийн пробиотик шинж чанарын судалгаа 2014 Дэлгэрэнгүй
6 Ts. Tserenlkham, G. Odontuya, J. Sukhdolgor, B. Batjargal Mineral elements of P.lactiflora Pall cultivated in Mongolia 2014 Дэлгэрэнгүй
7 E. Batjargal Antioxidant activity of probiotic lactic acid bacteria isolated from Mongolian airag 2014 Дэлгэрэнгүй
8 Jigmed Sukhdolgor , Tserendejid. Tserenlkham , Borjihan. Gereltu , Batdorj. Batjargal The blood coagulation assays of Рaeonia lactiflora l. In Мongolia 2015 Дэлгэрэнгүй
17.Эрдэм шинжилгээний илтгэл гадаад

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
1 B. Batjargal, J. Boldbaatar, B. Misheel , Ts. Oyunsuren Chemical composition of poll gland secretions of two-humped camel (Camelus bactrianus) and its effect on cancer cell growth Дэлгэрэнгүй
2 G. Oyundelger, J. Sukhdolgor , A. Bayanmunkh Oyundelger.G, Sukhdolgor.J, Bayanmunkh.A, “Probiotic properties of lactic acid bacteria isolated from Mongolian fermented milk”. International conference on “Effect of climate change and land use on biodiversity and ecosystems”. Ulaanbaatar, Mongolia, 2012 Дэлгэрэнгүй
3 П. Мөнх-эрдэнэ, Б.Цэрэнжадамба Chemical composition of poll gland secretions of two-humped camel (Camelus bactrianus ) 2013 Дэлгэрэнгүй
4 B.Batjargal Probiotic properties of lactic acid bacteria isolated from Mongolian mare’s fermented milk. International workshop Recovery of traditional technologies I 2015 Дэлгэрэнгүй
5 B.Batjargal Isolation of Lactic acid bacteria with high Biological activity from Mongolian fermented dairy products 2015 Дэлгэрэнгүй
18.Эрдэм шинжилгээний илтгэл дотоод

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
1 B. Batjargal, J. Boldbaatar, B. Misheel, Ts. Oyunsuren Chemical composition of poll gland secretions of two-humped camel (Camelus bactrianus ) and its effect on cancer cell growth Дэлгэрэнгүй
2 G. Oyundelger, J. Sukhdolgor , A. Bayanmunkh Probiotic properties of lactic acid bacteria isolated from Mongolian fermented milk International conference on “Effect of climate change and land use on biodiversity and ecosystems” 2012 Дэлгэрэнгүй
3 Г. Улаанбаатар Chemical composition of poll gland secretions of two-humped camel (Camelus bactrianus ) 2013 Дэлгэрэнгүй
19.Аргачлал

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
20.Ишлэл


Сэтгэгдэл бичих
Нэр :


СЭТГЭГДЛҮҮД