Шинжлэх Ухаан Технологийн Сан
Нэвтрэх

Мал эмнэлэг, мал аж ахуйн салбарт ашиглах микробиологийн бэлдмэлийн үйлдвэрлэл, хэрэглээг бий болгох



Салбар : Хөдөө аж ахуйн (ХАА) шинжлэх ухаан

Төслийн дугаар :

Төслийн төрөл : Инновацийн төсөл

Хугацаа: 2014-2016

Санхүүжилт: 58000.00 мян.төг

Түлхүүр үг : Сүүнхүчлийн болон пропион хүчлийн бактери, Лактопаст, Пропиобак пробиотик бэлдмэл

Үр дүн

1.Лабораторид in vito орчинд гэдэсний эмгэг төрүүлэгчдэд сөрөг нөлөөлөх, антибиотик тэсвэрлэх болон ходоод гэдэсний замд амилах чадвар бүхий пробиотик шинж чанараар нь сонгон Lactobacillus helveticus нутгийн омгийг ашиглан эх үржлийн томсгосон өсгөвөрлөлт явуулж нянгийн өтгөрүүлсэн масс гарган авах замаар үйлдвэрлэлийн шугамд оруулан “Лактопаст” бэлдмэлийн загвар бий болсон. Бэлдмэл нь 1гр-д 2х108 КҮН/г буюу 200 сая сүүнхүчлийн нянгийн масс агуулсан. Туршилтын үр дүнд тулгуурлан биологийн идэвхтэй нутгийн омог ашиглан “Лактопаст” бэлдмэлийн Фармакопейн өгүүлэл боловсруулж баталгаажуулсан (MNS 6018:2009)
2. Лабораторид хадгалагдаж байсан (-800C-д) биологийн идэвхтэй шинжээр нь сонгосон Propionobacterium acidopropionici нутгийн омгийг in vitro орчинд сонгомол тэжээлийн орчинд дамжуулан ahaerobe container/system-ийг ашиглан үржүүлэн олшруулах замаар эх үржлийн томсгосон өсгөвөрлөлт явуулж, пропион хүчлийн нянгийн өтгөрүүлсэн массыг (Freeze dryer/lyophilizer төхөөрөмжинд) хатааж, “Пропиобак” бэлдмэлийн загвар бий болсон. Бэлдмэл нь 1гр-д 2 х109 КҮН/г буюу 200 сая пропион хүчлийн нянгийн масс агуулсан.
Туршилтын үр дүнд тулгуурлан биологийн идэвхтэй нутгийн омог ашиглан “Пропиобак” бэлдмэлийн Фармакопейн өгүүлэл боловсруулж баталгаажуулсан (МЭҮФӨ – 0001:12:07).

Удирдагч


Бүрэн эх

Эрдэм шинжилгээний бүтээл
1. Нэг сэдэвт бүтээл, ном, товхимол /нэр/

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
1 Монгол хурганы ходоод, гэдэсний замын зарим бичил биетний биологийн шинж чанар, түүнийг ашиглах нь” УБ. 2014 Дэлгэрэнгүй
2. Эрдмийн зэрэг горилсон бүтээлийн нэр

3. Шинэ ба шинэчилсэн бүтээгдэхүүний загвар

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
1 Lactobacillus Reuteri LB O 5 омгийн паспорт Дэлгэрэнгүй
2 Propionobacterium acidopropionici ПХО 19 омгийн паспорт Дэлгэрэнгүй
4. Шинэ болон шинэчилсэн технологи /нэр/

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
5. Тоног төхөөрөмжийн туршилтын загвар

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
6. Батлагдсан стандарт

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
1 Фармакопейн өгүүлэл: ”Пробио-Бак” бэлдмэл, Дэлгэрэнгүй
2 “Лактопаст” пробиотик бэлдмэл, 2009 Дэлгэрэнгүй
7. Зөвлөмж

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
8. Заавар

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
9. Патент

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
1 Пропионхүчлийн нянгийн нутгийн омог ба түүнийг гаргаж авах арга. Дэлгэрэнгүй
2 Сүүнхүчлийн нянгийн нжтгийн омог. Дэлгэрэнгүй
3 Биологийн идэвхтэй сүүнхүчлийн нян агуулсан пробиотик өтгөрмөл -аарц гарган авах арга. Дэлгэрэнгүй
10.Ашигтай загварын гэрчилгээ


Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
12. Техник эдийн засгийн үндэслэл

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
13. Газрын зураг, атлас

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
14. Шинэ онол, теором

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
15. Эрдэм шинжилгээний өгүүлэл гадаад

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
1 “Pyrosecuencing analysis of the microbial divercity of airag, khoormog, tarag, traditional fermented dairy products Mongolia” Biosceince of Microbiota, Food and Health vol. 33 (2), 2014 Дэлгэрэнгүй
2 Некоторые признаки молочнокислых бактерий выделенных из химуса животных, для использования в производства пробиотиков’ XVII международной научно-практической конференции. г.Новосибирск, 13 ноября г. 98-99 стр 2014 Дэлгэрэнгүй
3 Эффективность действия пробиотического действия пробиотического препарата в отношении возбудителей болекней желудочно-кишечного тракта новорожденных ягнят’ XIX Международная научно-практическая конференция «Аграрная наука - сельскохозяйственному производству Сибири, Казахстана, Монголии, Беларуси и Болгарии» 19-21 Окт Беларусь, г.Минск. 2016 Дэлгэрэнгүй
16. Эрдэм шинжилгээний өгүүлэл дотоод

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
1 Пробиотикийн үйлчлэлийг анагаах ухааны практикт туршсан дүн’“Онош” Анагаах ухааны зүүн өмнөд азийн мэргэжлийн холбооны сэтгүүл. УБ. №03 (65) 164 х. 2014 Дэлгэрэнгүй
17.Эрдэм шинжилгээний илтгэл гадаад

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
1 Use of probiotics from lactic acid bacteria’ “Current advances in microbiology in and immunology” Fourth International Conference MNU of medical sciences. June 19-21. 45 х UB. 2014 Дэлгэрэнгүй
2 Scientific aspects for use of probiotics Studeing therapeutic properties of lactic Acid bacteria isolated from Mongolian Traditional fermented milk products’ AFSLAB Meeting- International Symposium- Book. August 24-25 UB.Mongolia 2015 Дэлгэрэнгүй
3 Scientific aspects for use of probiotics’ AFSLAB Meeting- International Symposium- Book. August 24-25 UB.Mongolia 2015 Дэлгэрэнгүй
4 Diversity of lactic acid bacteria and yeasts airag and tarag , tarditional fermented milk products of Mongolia’ Proceedings book of International Symposium " Scientific aspects for use of probiotics" . 08.24-25. р:8 2015 Дэлгэрэнгүй
5 Results of the study on effects of combination of cellulolytic and amylolytic bacteria on functions of lamb rumen’ roceedings book of International Symposium " 2015 Дэлгэрэнгүй
6 Results of the study on ciliate prozoa in rumen content of lamb, two year old sheep and mature ewe’ Proceedings book of International Symposium " 2015 Дэлгэрэнгүй
7 Effects of Lactobacillus Plantarum LBO78 on the formation of ammonia in lamb rumen’ Proceedings book of International Symposium " 2015 Дэлгэрэнгүй
18.Эрдэм шинжилгээний илтгэл дотоод

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
19.Аргачлал

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
20.Ишлэл


Сэтгэгдэл бичих
Нэр :


СЭТГЭГДЛҮҮД