Салбар : Хөдөө аж ахуйн (ХАА) шинжлэх ухаан
Төслийн дугаар :
Төслийн төрөл : Инновацийн төсөл
Хугацаа: 2013-2015
Санхүүжилт: 60,000.0 мян.төг
Түлхүүр үг : Үхрийн шир, шохой, шингэн шил, фермент, ХХХ, БХХ, Умбуур бодис
Үр дүн
1. Үхрийн шир, хонь болон ямааны арьсны үсэн бүрхүүлийг салгах технологийн заавар – 3,
2. Шингэн шил ба ферментийн уусмалаар арьсны үсэн бүрхүүлийг унагаах технологийн бүх хувилбарт боловсруулсан арьсны чанар стандартын шаардлага хангасан төдийгүй, арьсны тасралтын даалт сайжирсан. Хаягдал усанд агуулагдах лагийн хэмжээ буюу умбуур бодис 99,87%-иар, сульфидын хэмжээ 70% буурсан.
3. Арьснаас салгасан үсний ширхэгтийн гадаргууг АХМ-оор судлахад морфологид өөрчлөлтөд ороогүй болохыг тогтоов.
4. Үхрийн шир, ямаа ба хонины арьсны үсэн бүрхүүүлийг шингэн шил ферментээр унагаасан wet blue -г Булигаар ХК, Шевро ХК, Мон Ирээдүй ХХК болон МЛТЖ ХХКомпаниудын хэвшмэл технологиор хувцас, бээлий олон гутлын зориулалтаар гүйцэд боловсруулахад арьсны чанарын үзүүлэлт стандартын шаардлага хангаж байв.
5. МЛТЖ ХХКомпанид тус технологиор 400 ш ямааны арьсыг хувцас, гутлын дээд биений арьсны зориулалтаар боловсруулав.