Шинжлэх Ухаан Технологийн Сан
Нэвтрэх

Экспортын зориулалтаар хурганы мах үйлдвэрлэх өсөлтийн физиологид суурилсан технологи нэвтрүүлэх



Салбар : Хөдөө аж ахуйн (ХАА) шинжлэх ухаан

Төслийн дугаар :

Төслийн төрөл : Инновацийн төсөл

Хугацаа: 2017-2018

Санхүүжилт: 77,300.0 мян.төг

Түлхүүр үг : эр хурга, эрт ялгах, хожуу хөнгөлөх, экспорт, пробиотик

Үр дүн

1.Эр хургыг эхээс эрт ялгаж бэлчээрээр таргалуулах ерөнхий фон дээр тарту аргаар хожуу хөнгөлөх технологийг хэрэгжүүлсэнээр хурганы амьдын жин 33-35 кг-д хүрч, хяналтынхаас толгой тутамд 2кг-аар илүү нэмэгдүүлэв. Маханд нийлүүлэх эр хургыг намар орой, төхөөрөх хугацааг угтуулан сарын өмнөөс “Лактобактерин СТХ” пробиотикоор баяжуулсан нэмэгдэл тэжээлд оруулах замаар гүзээний үйлдэл, завсрын солилцоог эрчимжүүлж, амьдын массын хоногийн нэмэгдэлийг 26 хүртэл хувиар нэмэгдүүлэх боломжтой байна.
2. Нэвтрүүлэх ажилд хамрагдсан эр хурганы мал эмнэлгийн үйлчилгээг орон нутгийн мал эмнэлэг хариуцаж, олон улсын худалдааны байгууллагын нэрлэсэн гоц халдварт өвчнөөр тайван болохыг баталгаажуулсан. Мал тээвэрлэлт, төхөөрөхийн өмнөх үеийн болон дараах үзлэг хяналтыг үйлдвэрийн малын эмчээс Ираны мал эмнэлгийн шаардлагад тохируулан явуулав. Гарал үүслийн гэрчилгээг баримтлан гулууз бүрт хаяглалт хийсэн нь экспортын махны аюулгүй байдлыг эргэн мөшгих гол үндэслэл болно.
3. Хэрэгжүүлсэн технологийн шийдлүүд нь эр хурганы өсөлтийн физиологийн үйл явцыг дэмжин идэвхжүүлэхэд чиглэсэн учир томоохон хөрөнгө зардал шаардахгүй. Төсөлд хамрагдсан нутгаас “Мах Маркет” ХХК –д экспортын хатуу шаардлагад нийцсэн нийтдээ 18231кг эр хурганы гулууз мах нийлүүлсэн нь 71,4 мян ам.доллартай тэнцэв. Энэ нь дотоодын 50- 60 мян. төг үнэтэй хургыг өртөг шингээсэн 144,4 мян. төг (54,9 US $)-т буюу 2,4-2,8 дахин илүү үнэд хүргэх боломжийг харуулна. Жил бүрийн 5 сая орчим эр хурганы зөвхөн 20 хувийг экспортод гаргаснаар олох ашиг,дэлхийн зах зээлийн байдал,манай орны чадвахи, төслийн үр дүнг хэрэгжүүлэх онол арга зүйн үндэслэл, тайлбар,дүгнэлт хийгдсэн.

Удирдагч


Бүрэн эх

Эрдэм шинжилгээний бүтээл
1. Нэг сэдэвт бүтээл, ном, товхимол /нэр/

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
1 Хонины махан ашиг шим ба экспортыг нэмэгдүүлэх боломж” бага хурал –хэлэлцүүлгийн эмхэтгэл УБ , хуудасны тоо 86 2018 Дэлгэрэнгүй
2. Эрдмийн зэрэг горилсон бүтээлийн нэр

3. Шинэ ба шинэчилсэн бүтээгдэхүүний загвар

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
4. Шинэ болон шинэчилсэн технологи /нэр/

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
1 Хургыг эрт ялгахын хамт төмсөгийг нь үлдээж , хожуу хөнгөлөх технологийн шийдэл Дэлгэрэнгүй
5. Тоног төхөөрөмжийн туршилтын загвар

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
6. Батлагдсан стандарт

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
7. Зөвлөмж

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
1 Эр хургыг онд нь багтааж, экспортын зориулалтаар бэлтгэх технологийн зөвлөмж Дэлгэрэнгүй
8. Заавар

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
9. Патент

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
10.Ашигтай загварын гэрчилгээ


Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
12. Техник эдийн засгийн үндэслэл

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
13. Газрын зураг, атлас

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
14. Шинэ онол, теором

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
15. Эрдэм шинжилгээний өгүүлэл гадаад

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
16. Эрдэм шинжилгээний өгүүлэл дотоод

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
1 Н.Даваацэрэн, С.Бямбацогт, Б.Энхтөр - Ш.Дэмбэрэл, Экспортын зориулалтаар эр хурга бэлтгэх боломж, шийдэл, Малчдын улсын зөвлөгөөн05.26-27 - Ш.Дэмбэрэл Экспортын зориулалтаар эр хурга бэлтгэх боломж, шийдэл. "Мах үйлдвэрлэл, экспорт" ЭШ бага хурал - Ш.Дэмбэрэл Экспортын зориулалтаар эр хурга бэлтгэх боломж, шийдэл, "Хонины махан ашиг шим ба экспортыг нэмэгдүүлэх боломж" бага хурал 2017 Дэлгэрэнгүй
17.Эрдэм шинжилгээний илтгэл гадаад

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
18.Эрдэм шинжилгээний илтгэл дотоод

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
1 Н.Даваацэрэн, С.Бямбацогт, Б.Энхтөр - Ш.Дэмбэрэл, Экспортын зориулалтаар эр хурга бэлтгэх боломж, шийдэл, Малчдын улсын зөвлөгөөн05.26-27 - Ш.Дэмбэрэл Экспортын зориулалтаар эр хурга бэлтгэх боломж, шийдэл. "Мах үйлдвэрлэл, экспорт" ЭШ бага хурал - Ш.Дэмбэрэл Экспортын зориулалтаар эр хурга бэлтгэх боломж, шийдэл, "Хонины махан ашиг шим ба экспортыг нэмэгдүүлэх боломж" бага хурал - Demberel Sh. Effects of probiotic containing lactic acid bacteria on the formation of ammonia in lamb rumen. 6th Asian Federation of Societies for Lactic Acid Bacteria International Symposium. 5-7th May 20186 Tehran, Iran 2017 Дэлгэрэнгүй
19.Аргачлал

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
20.Ишлэл


Сэтгэгдэл бичих
Нэр :


СЭТГЭГДЛҮҮД