Шинжлэх Ухаан Технологийн Сан
Нэвтрэх

Чонон хармагийн жимсний цай бренд бүтээгдэхүүний технологи боловсруулах



Салбар : Байгалийн шинжлэх ухаан

Төслийн дугаар :

Төслийн төрөл : Инновацийн төсөл

Хугацаа: 2017-2019

Санхүүжилт: 69,800.0 мян.төг

Түлхүүр үг : Чонон хармаг, антиоксидант, эрдэс элемент, in vitro, ex vitro,

Үр дүн

Чонон хармагийн тархалт, нөөцийн судалгааг явуулан Монгол орны зарим бүс бүслүүр дэх тархалт, бэлтгэлийн болон биологийн нөөцийг тогтоож зураг хийсэн.
Чонон хармагийн үрийг in vitro нөхцөлд соёолуулан ариун цухуйц гарган авсан.
Чонон хармагийн жимсэн дэх биологийн идэвхт нэгдлийн судалгааг хийхэд усан ханданд антиоксидант идэвх нь IC50=48.9мкг/мл, бактерийн эсрэг идэвх үзүүлээгүй.
Антиоксидант идэвхтэй сүүн хүчлийн бактерийн Enterococcus, Leuconostoc, Pediococcus гэсэн 3 төрөлд хамаарах 11 өсгөврийг молекул биологийн аргаар тодорхойлов.
Чонон хармагийн үе зайдмын эксплантаар in vitro нөхцөлд өсгөвөрлөхөд тохиромжтой гормоны хувилбарыг тогтоож, бичил ургамал гарган авч ex vitro нөхцөлд шилжүүлэн дасган ургуулсан.
Өрөөний температурт 3-5 сар хадгалж Чонон хармагийн жимсний биологийн идэвхт нэгдлүүдийн агууламж, антиоксидант идэвхийг тодорхойлсон.
МУИС, БУС-IV курс. Б.Солонго “Чонон хармагийн жимсний антиоксидант идэвх болон in vitro судалгааны үр дүн” сэдэвт бакалаврын дипломын ажлыг удирдан хамгуулуулсан.
Эрдэм шинжилгээний 2 өгүүлэл хэвлүүлсэн.
Чонон хармагийн жимсний биохимийн судалгааны үр дүнд үндэслэн чонон хармагийн жимсний цайны загвар бүтээгдэхүүн гаргаж, 100гр бүтээгдэхүүн дэх тэжээллэг чанарыг тогтоосон.
Чонон хармагийг түүж бэлтгэх болон хатааж боловсруулах технологийг бий болгон тайланд схемчлэн үзүүлсэн.

Удирдагч


Бүрэн эх

Эрдэм шинжилгээний бүтээл
1. Нэг сэдэвт бүтээл, ном, товхимол /нэр/

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
2. Эрдмийн зэрэг горилсон бүтээлийн нэр

3. Шинэ ба шинэчилсэн бүтээгдэхүүний загвар

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
4. Шинэ болон шинэчилсэн технологи /нэр/

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
5. Тоног төхөөрөмжийн туршилтын загвар

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
6. Батлагдсан стандарт

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
7. Зөвлөмж

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
8. Заавар

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
9. Патент

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
10.Ашигтай загварын гэрчилгээ


Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
12. Техник эдийн засгийн үндэслэл

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
13. Газрын зураг, атлас

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
14. Шинэ онол, теором

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
15. Эрдэм шинжилгээний өгүүлэл гадаад

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
16. Эрдэм шинжилгээний өгүүлэл дотоод

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
1 О. Хонгорзул, Г. Батзаяа, Б. Солонго, Юнгэрээ Оюунбилэг, Далайхүү Өсөхжаргал Lycium ruthenicum Murr.,-ийн жимсний антиоксидант идэвх болон нийлбэр флавоноидын агууламж 2018 Дэлгэрэнгүй
2 Г. Батзаяа , О. Хонгорзул, Далайхүү Өсөхжаргал Lycium ruthenicum Murr.-ийн жимсээр антиоксидант үйлдэлтэй цай хийх боломж 2018 Дэлгэрэнгүй
17.Эрдэм шинжилгээний илтгэл гадаад

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
18.Эрдэм шинжилгээний илтгэл дотоод

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
1 О. Хонгорзул, Г. Батзаяа, Далайхүү Өсөхжаргал Lycium ruthenicum Murr.,-ийн жимсний эрдэс элементүүд болон антиоксидант идэвхийг тодорхойлсон үр дүн 2018 Дэлгэрэнгүй
2 Далайхүү Өсөхжаргал Чонон хармагийн жимсний цай-бренд бүтээгдэхүүний технологи 2018 Дэлгэрэнгүй
19.Аргачлал

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
20.Ишлэл


Сэтгэгдэл бичих
Нэр :


СЭТГЭГДЛҮҮД