Шинжлэх Ухаан Технологийн Сан
Нэвтрэх

Хүүхдэд зориулсан сүүн бүтээгдэхүүн, зохицуулах үйлчлэлтэй махан бүтээгдэхүүний технологийг үйлдвэрлэлд нэвтрүүлэх



Салбар : Инженерийн ухаан, технологи

Төслийн дугаар :

Төслийн төрөл : Инновацийн төсөл

Хугацаа: 2016-2017

Санхүүжилт: 90,000.0 мян.төг

Түлхүүр үг : Пробиотик, хүнс, хөрөнгө, соёолж, хатаасан мах, гүзээ, царцмаг

Үр дүн

1. Хүүхдийн зориулалттай сүүн бүтээгдэхүүн үйлдвэрлэх суурь судалгаа, эмнэл зүйн болон хагас үйлдвэрлэлийн туршилт явуулсан. Хүүхдийн сүүний сав баглаа, хаяг шошгоны загварыг гаргаж, захиалж “Хан брэнд” ХХК-ний сүү боловсруулах үйлдвэрлэлд нэвтрүүлсэн.
2. Аарцыг арвайн гурилаар баяжуулан аарцан үрэл хийх технологийн болон хагас үйлдвэрлэлийн туршилтыг явуулсан. Шахмал хэлбэрт оруулах машин худалдан авч лабораторийн туршилтанд шилжүүлэн ашиглаж байна.
3. Хөлдөөсөн тараг үйлдвэрлэх хагас үйлдвэрлэлийн туршилт хийж, 80 гр хэмжээтэй савлах савлагааны загварыг гаргаж, захиалан “Хан брэнд” ХХК-ний сүү боловсруулах үйлдвэрлэлд нэвтрүүлсэн.
4. Ямааны махыг амталж, дулаанаар үйлчлэн хатаах оновтой жор, технологийн шийдлийг боловсруулав.
5. Ямааны гүзээг дулааны ердийн аргаар хатааж, хиамны үйлдвэрлэлд эрдэс, уургийн баяжуулагч нэмэлтээр ашиглах боломжтойг туршилтаар нотлов. Гүзээний хуурай бэлдмэлийг 100 граммаар савлах баглаа боодлын загварыг гаргаж, үйлдвэрлэлд нэвтрүүлсэн.
6. Дотор мах, дайвар түүхий эд, хүнсний ногоо, хивэг, амтлагч болон хүнсний нэмэлтүүдийг ашиглан шинэ нэрийн царцмаг үйлдвэрлэх жор, технологийн шийдэл боловсруулав.
7. Аарцан үрэл бэлтгэх, хөрөнгө бэлтгэх, соёолжийн ханд бэлтгэх, хивгээр баяжуулсан царцмаг үйлдвэрлэх, гүзээний хуурай бэлдмэлээр баяжуулсан чанамал хиам үйлдвэрлэх болон ямааны хатаасан мах үйлдвэрлэх технологийн 6 заавруудыг боловсруулж, ТДС-ийн эрдмийн зөвлөлөөр батлуулсан.
8. “Хүүхдэд зориулсан баяжуулсан сүү үйлдвэрлэх арга”, “Арвайгаар баяжуулсан аарцан үрэл үйлдвэрлэх арга”, “Ямааны утаж хатаасан мах үйлдвэрлэх арга” ашигтай загварын гэрчилгээ авсан. “Хивгээр баяжуулсан царцмаг үйлдвэрлэх арга” №20-2017-0003690, “Гүзээний хуурай бэлдмэлээр баяжуулсан чанамал хиам үйлдвэрлэх арга”, №20-2017-0003691 тоот ашигтай загварын мэдүүлэг өгсөн.
9. “Соёолжийн ач холбогдол” зөвлөмж боловсруулсан.

Удирдагч


Бүрэн эх

Эрдэм шинжилгээний бүтээл
1. Нэг сэдэвт бүтээл, ном, товхимол /нэр/

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
2. Эрдмийн зэрэг горилсон бүтээлийн нэр

3. Шинэ ба шинэчилсэн бүтээгдэхүүний загвар

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
4. Шинэ болон шинэчилсэн технологи /нэр/

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
1 Чойжилсүрэн Нарангэрэл Хүүхдийн зориулалттай сүү үйлдвэрлэх технологи 2017 Дэлгэрэнгүй
2 Чойжилсүрэн Нарангэрэл Арвайтай аарцан үрэл үйлдвэрлэх технологи 2017 Дэлгэрэнгүй
3 Чойжилсүрэн Нарангэрэл Хөлдөөсөн тараг үйлдвэрлэх технологи 2017 Дэлгэрэнгүй
4 Чойжилсүрэн Нарангэрэл Гүзээний хуурай бэлдмэл үйлдвэрлэх технологи 2017 Дэлгэрэнгүй
5 Чойжилсүрэн Нарангэрэл Хивэгээр баяжуулсан царцмаган хиам үйлдвэрлэх технологи 2017 Дэлгэрэнгүй
6 Чойжилсүрэн Нарангэрэл Гүзээний хуурай бэлдмэлээр баяжуулсан чанамал хиам үйлдвэрлэх технологи 2017 Дэлгэрэнгүй
5. Тоног төхөөрөмжийн туршилтын загвар

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
6. Батлагдсан стандарт

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
7. Зөвлөмж

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
1 Чойжилсүрэн Нарангэрэл Соёолжийн ач холбогдол 2016 Дэлгэрэнгүй
8. Заавар

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
1 Чойжилсүрэн Нарангэрэл Аарцан үрэл бэлтгэх технологийн заавар 2016 Дэлгэрэнгүй
2 Чойжилсүрэн Нарангэрэл Хөрөнгө бэлтгэх технологийн заавар 2016 Дэлгэрэнгүй
3 Чойжилсүрэн Нарангэрэл Соёолжийн ханд бэлтгэх технологийн заавар 2016 Дэлгэрэнгүй
4 Чойжилсүрэн Нарангэрэл Хивгээр баяжуулсан царцмаг үйлдвэрлэх технологийн заавар 2016 Дэлгэрэнгүй
5 Чойжилсүрэн Нарангэрэл Гүзээний хуурай бэлдмэлээр баяжуулсан чанамал хиам үйлдвэрлэх технологийн заавар 2016 Дэлгэрэнгүй
6 Чойжилсүрэн Нарангэрэл Ямааны хатаасан мах үйлдвэрлэх технологийн заавар 2016 Дэлгэрэнгүй
9. Патент

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
10.Ашигтай загварын гэрчилгээ


Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
1 Чойжилсүрэн Нарангэрэл Хүүхдэд зориулсан баяжуулсан сүү үйлдвэрлэх арга 2017 Дэлгэрэнгүй
2 Чойжилсүрэн Нарангэрэл Арвайгаар баяжуулсан аарцан үрэл үйлдвэрлэх арга 2017 Дэлгэрэнгүй
3 Чойжилсүрэн Нарангэрэл Ямааны утаж хатаасан мах үйлдвэрлэх арга 2017 Дэлгэрэнгүй
4 Чойжилсүрэн Нарангэрэл Хивгээр баяжуулсан царцмаг үйлдвэрлэх 2017 Дэлгэрэнгүй
5 Чойжилсүрэн Нарангэрэл Гүзээний хуурай бэлдмэлээр баяжуулсан чанамал хиам үйлдвэрлэх арга 2017 Дэлгэрэнгүй
12. Техник эдийн засгийн үндэслэл

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
13. Газрын зураг, атлас

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
14. Шинэ онол, теором

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
15. Эрдэм шинжилгээний өгүүлэл гадаад

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
1 Ch Narangerel, N.Chimegee, B.Munkhjargal, M.Narangerel Amino acid composition of mare’s milk and airag 2016 Дэлгэрэнгүй
2 N.Erdenetsogt, Ch Narangerel The Origin and Rationale of Milk Fermentation: Traditions and Culture; International journal of East Asia Research 2016 Дэлгэрэнгүй
3 Ch Narangerel, M.Narangerel, Ts Batsukh Characterization of Mongolian Goat Milk, Journal of Experimental Food Chemistry 2016 Дэлгэрэнгүй
4 Ch Narangerel, M.Lkhagvasuren, Ts Dorjsuren Chemical composition of camel milk, conference on “The Belt and Road: Camel Science, Industry and Culture” on September 22-26, in Alxa League, Inner Mongolia 2017 Дэлгэрэнгүй
5 Ch Narangerel, Ts Batsukh Macro-and micro-element concentration in Bactrian camel milk, 2nd World Summit & Expo on Food Technology & Probiotics" to be held during November 20-22, in Las Vegas, USA; 2017 Дэлгэрэнгүй
16. Эрдэм шинжилгээний өгүүлэл дотоод

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
1 Ч.Нарангэрэл, М.Лхагвасүрэн, М.Нарангэрэл Зарим малын сүү, айргийн аминхүчлийн судалгааны дүн, Хүн ба хүнс сэтгүүл 2016 Дэлгэрэнгүй
2 Ч.Нарангэрэл, М.Нарангэрэл “Ямааны сүү үйлдвэрлэл” //”Хүн ба хүнс” сэтгүүл 2016 Дэлгэрэнгүй
3 Н.Чимэгээ, Л.Дамдинсүрэн Ямааны мах, гүзээ боловсруулах технологи, усны идэвхийн судалгааны зарим үр дүн //”Хүн ба хүнс” сэтгүүл 2016 Дэлгэрэнгүй
4 Ц. Доржсүрэн “Хам бүрэлдэхүүнт хөрөнгө гарган авсан туршилтын дүн” өгүүлэл ТДС-ийн багш нарын эрдэм шинжилгээний бага хурлын эмхэтгэл 2016 Дэлгэрэнгүй
5 Н.Чимэгээ, Н.Хишигжаргал, Х.Анхбаяр Гүзээний хуурай бэлдмэлийг хиам үйлдвэрлэлд ашиглах технологийн судалгаа //”Хүн ба хүнс” сэтгүүл 2017 Дэлгэрэнгүй
17.Эрдэм шинжилгээний илтгэл гадаад

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
1 Narangerel Ch, Innovation in technology for processing goats milk and dairy products, International Conference on Food Chemistry & Hydrocolloids, August 11-12, Toronto, Canada; 2016 Дэлгэрэнгүй
18.Эрдэм шинжилгээний илтгэл дотоод

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
1 Н.Чимэгээ , “Гүзээний хуурай бэлдмэлийг хиам үйлдвэрлэлд ашиглах технологийн судалгаа” Хүнсний шим судлал- багш нарын эрдэм шинжилгээний бага хурал12.08; 2017 Дэлгэрэнгүй
19.Аргачлал

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
20.Ишлэл


Сэтгэгдэл бичих
Нэр :


СЭТГЭГДЛҮҮД