Шинжлэх Ухаан Технологийн Сан
Нэвтрэх

Хоол боловсруулах эрхтний үйл ажиллагааг идэвхжүүлэх, нөхөн сэргээх зориулалттай биобүтээгдэхүүнийг пробиотик үйлчлэл бүхий бичил биетнийг ашиглан үйлдвэрлэх технологийн шийдэл, зохион бүтээлт



Салбар : Инженерийн ухаан, технологи

Төслийн дугаар :

Төслийн төрөл : Дэвшилтэт

Хугацаа: 2008-2010

Санхүүжилт: 51200.00 мян.төг

Түлхүүр үг : Малын сүү, монголын уламжлалт аргаар үйлдвэрлэсэн цагаан идээнээс (тараг, ингэний хоормог, айраг) ялгасан сүүн хүчлийн бичил биeтэн, хатаасан хөрөнгө, биологийн идэвхт бодис (лизоцим, лактулоза), ходоодны фeрмeнт, хлорт кальци, сүүн хүчлийн бичил биетни

Үр дүн

1. Цэвэр өсгөврийг ашиглан цагаан идээний 2 төрлийн хөрөнгө бэлтгэх технологи боловсруулсан.
2. Пробиотик үйлчилгээтэй хөрөнгө ашиглан, сувилалын тараг, зөөлөн бяслагны технологи тус тус боловсруулсан.
3. Биологийн идэвхт бодисоор баяжуулсан био тарагны технологи боловсруулав.
4. Лизоцимоор баяжуулсан хүүхдийн хатаасан сүүний технологи боловсруулсан.
5. Сүү, цагаан идээний лаборатори, цех зохион байгуулж, үйлдвэрлэл явуулж байна.
6. Шинэ нэрийн бүтээгдэхүүний баримт бичиг боловсруулан батлуулав.

Удирдагч


Бүрэн эх

Эрдэм шинжилгээний бүтээл
1. Нэг сэдэвт бүтээл, ном, товхимол /нэр/

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
1 Ш. Жадамбаа, Ч. Цэнд- Аюуш Хоол зохицохуй 2008 Дэлгэрэнгүй
2. Эрдмийн зэрэг горилсон бүтээлийн нэр

3. Шинэ ба шинэчилсэн бүтээгдэхүүний загвар

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
1 Ч. Цэнд- Аюуш Био тараг үйлдвэрлэх арга 2010 Дэлгэрэнгүй
2 Ч. Цэнд- Аюуш Сувилалын тараг үйлдвэрлэх арга 2010 Дэлгэрэнгүй
4. Шинэ болон шинэчилсэн технологи /нэр/

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
1 Чулуунбат Цэнд-Аюуш Цагаан идээний шингэн болон хатаасан хөрөнгөний тeхнoлoги 2010 Дэлгэрэнгүй
2 Чулуунбат Цэнд-Аюуш Лизоцимоор баяжуулсан ямааны хатаасан сүү тeхнoлoги 2010 Дэлгэрэнгүй
3 Чулуунбат Цэнд-Аюуш Био тарагны тeхнoлoги 2010 Дэлгэрэнгүй
4 Чулуунбат Цэнд-Аюуш Сувилалын тарагны тeхнoлoги 2010 Дэлгэрэнгүй
5 Чулуунбат Цэнд-Аюуш Ямааны сүүний зөөлөн бяслагны тeхнoлoги 2010 Дэлгэрэнгүй
5. Тоног төхөөрөмжийн туршилтын загвар

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
6. Батлагдсан стандарт

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
1 Чулуунбат Цэнд-Аюуш Цагаан идээний хөрөнгөний стандарт 2010 Дэлгэрэнгүй
2 Чулуунбат Цэнд-Аюуш Лизоцимоор баяжуулсан ямааны хатаасан сүү стандарт 2010 Дэлгэрэнгүй
3 Чулуунбат Цэнд-Аюуш Био тарагны стандарт 2010 Дэлгэрэнгүй
4 Чулуунбат Цэнд-Аюуш Сувилалын тарагны стандарт 2010 Дэлгэрэнгүй
5 Чулуунбат Цэнд-Аюуш Ямааны сүүний зөөлөн бяслагны стандарт тeхнoлoги 2010 Дэлгэрэнгүй
7. Зөвлөмж

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
8. Заавар

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
1 Чулуунбат Цэнд-Аюуш Цагаан идээний хөрөнгөний тeхнoлoгийн заавар 2010 Дэлгэрэнгүй
2 Чулуунбат Цэнд-Аюуш Лизоцимоор баяжуулсан ямааны хатаасан сүү тeхнoлoгийн заавар 2010 Дэлгэрэнгүй
3 Чулуунбат Цэнд-Аюуш Био тарагны тeхнoлoгийн заавар 2010 Дэлгэрэнгүй
4 Чулуунбат Цэнд-Аюуш Сувилалын тарагны тeхнoлoгийн заавар 2010 Дэлгэрэнгүй
5 Чулуунбат Цэнд-Аюуш Ямааны сүүний зөөлөн бяслагны тeхнoлoгийн заавар 2010 Дэлгэрэнгүй
9. Патент

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
10.Ашигтай загварын гэрчилгээ


Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
1 Чулуунбат Цэнд-Аюуш Био тараг үйлдвэрлэх арга 2010 Дэлгэрэнгүй
2 Чулуунбат Цэнд-Аюуш Сувилалын тараг үйлдвэрлэх арга 2010 Дэлгэрэнгүй
12. Техник эдийн засгийн үндэслэл

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
1 Чулуунбат Цэнд-Аюуш Зэхэц ажлын төсөл боловсруулж ТЭЗҮ, тооцоо гаргаж үйлдвэрлэл, үйлчилгээ явуулж байна. 2010 Дэлгэрэнгүй
13. Газрын зураг, атлас

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
14. Шинэ онол, теором

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
15. Эрдэм шинжилгээний өгүүлэл гадаад

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
1 Чулуунбат Цэнд-Аюуш Изучение показателней безопасности козьего и овечьего молока, полученных из разных регионов Монголии 2008 Дэлгэрэнгүй
2 Чулуунбат Цэнд-Аюуш Specific Features of Mongolian Traditional Fermented Milk and Lасtic Acid Bacteria Isolated From the Dairy Products, Journal Scientific transactions 2008 Дэлгэрэнгүй
3 Shiro Takeda, Keiko Yamazaki, Masahiko Taseshita, Yukiharu Kikuchi, Tarushige Nakayi Probiotic potential of lactic acid bacteria isolated from traditional fermented dairy products made by nomads in Mongolia / 2008 Дэлгэрэнгүй
4 Чулуунбат Цэнд-Аюуш Fermented dairy product enriched lactulose 2008 Дэлгэрэнгүй
5 Чулуунбат Цэнд-Аюуш Особенности химического и аминокислотного состава молока монгольского скота 2008 Дэлгэрэнгүй
6 Чулуунбат Цэнд-Аюуш Минериальный и витаминный состав молока монгольских сельскохозяйственных животных 2009 Дэлгэрэнгүй
7 Чулуунбат Цэнд-Аюуш Microflora in Mongolian National Fermented Milk Products 2009 Дэлгэрэнгүй
8 Чулуунбат Цэнд-Аюуш Lactic acid bacteria in Mongolian Traditional Fermented Milk Products 2009 Дэлгэрэнгүй
9 Чулуунбат Цэнд-Аюуш Монголын уламжлалт цагаан идээнээс ялгасан сүүн хүчлийн бичил биетний цэвэр өсгөвөр 2009 Дэлгэрэнгүй
10 Чулуунбат Цэнд-Аюуш Adhesion of Lactic acid bacteria isolated from Mongolian traditional dairy products to CACO-2 cells 2009 Дэлгэрэнгүй
11 Чулуунбат Цэнд-Аюуш Микронутрентный состав молока монгольских сельскохозяйственных животных 2009 Дэлгэрэнгүй
12 Чулуунбат Цэнд-Аюуш The investigation of probiotic potential of lactic acid bacteria isolated from traditional Mongolian dairy products 2010 Дэлгэрэнгүй
13 Чулуунбат Цэнд-Аюуш Some results of isolation Lactic Acid Bacteria from traditional Mongolian dairy products “Airag” 2010 Дэлгэрэнгүй
14 Чулуунбат Цэнд-Аюуш Characteristics of Lactic Acid Bacteria isolated from Mongolian traditional fermented milk 2010 Дэлгэрэнгүй
15 Чулуунбат Цэнд-Аюуш Isolation of Lactic Acid Bacteria with High Biological Activity From Mongolian “Airag” 2010 Дэлгэрэнгүй
16 Чулуунбат Цэнд-Аюуш Safety analyses of Mongolian pastureland animal’s milk. International conference 2010 Дэлгэрэнгүй
17 Чулуунбат Цэнд-Аюуш Survivability of Lactobacillus paracasei paracasei 06TCa19 in the Intestine of Healthy Women and its Effects on the Bowel Habits and Intestine Environment 2011 Дэлгэрэнгүй
16. Эрдэм шинжилгээний өгүүлэл дотоод

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
1 Чулуунбат Цэнд-Аюуш Монгол бяслагны технологийг боловсронгуй болгох судалгааны дүнгээс 2008 Дэлгэрэнгүй
2 Чулуунбат Цэнд-Аюуш Богийн сүүний нөөц, биологийн үнэт чанар 2008 Дэлгэрэнгүй
3 Д.Өнгөт-Од, Д. Гантуяа Исэг цагаан идээний хөрөнгөний чанарын харьцуулсан судалгаа 2009 Дэлгэрэнгүй
4 Чулуунбат Цэнд-Аюуш Сүүн хүчлийн бичил биетний цэвэр өсгөвөр 2009 Дэлгэрэнгүй
5 Чулуунбат Цэнд-Аюуш Исэг цагаан идээний хөрөнгөний чанарын харьцуулсан судалгаа 2010 Дэлгэрэнгүй
6 Чулуунбат Цэнд-Аюуш Ямааны сүүг хүүхдийн болон эмчилгээ сувилалын сүүн тэжээлийн үйлдвэрлэлд ашиглах боломж 2011 Дэлгэрэнгүй
7 Ш.Жадамбаа, Д.Байгалмаа Цагаан гүүний саамаар элэгний архаг өвчтэй хүмүүсийг эмчлэх боломж 2011 Дэлгэрэнгүй
8 Ш.Жадамбаа Хүний дархлалын системийг сайжруулахад цагаан зүсмийн гүүний саамыг хэрэглэх боломж 2011 Дэлгэрэнгүй
9 Ш.Жадамбаа Таван хошуу малын шар сүүний уургийн бүлэглэлийн хэмжээ харьцааг харьцуулсан судалгаа 2011 Дэлгэрэнгүй
10 Ш. Жадамбаа, Р. Ариунтунгалаг, Д. Өнгөт-Од Өндөгний лизоцимийн бактерийн эсрэг шинж чанарын судалгаа 2011 Дэлгэрэнгүй
11 Ш.Жадамбаа, Д.Өнгөт-Од, Р.Ариунтунгалаг Лизоцим бактерийн эсрэг үйлдлийг үзүүлж буй шинж чанарын гүнзгийрүүлсэн судалгаа 2011 Дэлгэрэнгүй
12 Ч.Ишханд, О.Лувсандагва, Ш.Жадамбаа Лизоцимыг хүүхдийн тэжээлд хэрэглэх боломж 2011 Дэлгэрэнгүй
13 Ш.Жадамбаа Лактулоза бие махбодод ямар үүрэг гүйцэтгэдэг тухай орчин үеийн ойлголт 2011 Дэлгэрэнгүй
17.Эрдэм шинжилгээний илтгэл гадаад

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
1 Чулуунбат Цэнд-Аюуш Probiotic potential of lactic acid bacteria isolated from traditional fermented dairy products made by nomads in Mongolia 2008 Дэлгэрэнгүй
2 Чулуунбат Цэнд-Аюуш Особенности химического и аминокислотного состава молока монгольского скота 2008 Дэлгэрэнгүй
3 Чулуунбат Цэнд-Аюуш Минериальный и витаминный состав молока монгольских сельскохозяйственных животных 2009 Дэлгэрэнгүй
4 Чулуунбат Цэнд-Аюуш Изучение показателней безопасности козьего и овечьего молока, полученных из разных регионов Монголии 2009 Дэлгэрэнгүй
5 Чулуунбат Цэнд-Аюуш Adhesion of Lactic acid bacteria isolated from Mongolian traditional dairy products to CACO-2 cells 2009 Дэлгэрэнгүй
6 Чулуунбат Цэнд-Аюуш Микронутрентный состав молока монгольских сельскохозяйственных животных 2009 Дэлгэрэнгүй
7 Чулуунбат Цэнд-Аюуш Microflora in Mongolian National Fermented Milk Products 2009 Дэлгэрэнгүй
8 Чулуунбат Цэнд-Аюуш Lactic acid bacteria in Mongolian Traditional Fermented Milk Products 2009 Дэлгэрэнгүй
9 Чулуунбат Цэнд-Аюуш Some results of isolation Lactic Acid Bacteria from traditional Mongolian dairy products “Airag" 2010 Дэлгэрэнгүй
10 Чулуунбат Цэнд-Аюуш Isolation of Lactic Acid Bacteria with High Biological Activity From Mongolian “Airag” 2010 Дэлгэрэнгүй
11 Чулуунбат Цэнд-Аюуш Characteristics of Lactic Acid Bacteria isolated from Mongolian traditional fermented milk 2010 Дэлгэрэнгүй
12 Чулуунбат Цэнд-Аюуш Survivability of Lactobacillus paracasei paracasei 06TCa19 in the Intestine of Healthy Women and its Effects on the Bowel Habits and Intestine Environment, 2011 Дэлгэрэнгүй
18.Эрдэм шинжилгээний илтгэл дотоод

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
1 Чулуунбат Цэнд-Аюуш Монгол бяслагны технологийг боловсронгуй болгох судалгааны дүнгээс 2008 Дэлгэрэнгүй
2 Чулуунбат Цэнд-Аюуш Богийн сүүний нөөц, биологийн үнэт чанар 2008 Дэлгэрэнгүй
3 Чулуунбат Цэнд-Аюуш Fermented dairy product enriched lactulose 2008 Дэлгэрэнгүй
4 Чулуунбат Цэнд-Аюуш Исэг цагаан идээний хөрөнгөний чанарын харьцуулсан судалгаа 2010 Дэлгэрэнгүй
5 Чулуунбат Цэнд-Аюуш Specific Features of Mongolian Traditional Fermented Milk and Lасtic Acid Bacteria Isolated From the Dairy Products 2010 Дэлгэрэнгүй
6 Чулуунбат Цэнд-Аюуш Safety analyses of Mongolian pastureland animal’s milk 2010 Дэлгэрэнгүй
7 Чулуунбат Цэнд-Аюуш Ямааны сүүг хүүхдийн болон эмчилгээ сувилалын сүүн тэжээлийн үйлдвэрлэлд ашиглах боломж, 2011 Дэлгэрэнгүй
8 Чулуунбат Цэнд-Аюуш Өндөгний лизоцимийн бактерийн эсрэг шинж чанарын судалгаа 2011 Дэлгэрэнгүй
19.Аргачлал

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
1 Чулуунбат Цэнд-Аюуш Сүү боловсруулах технологи, шинжилгээний гарын авлага 2010 Дэлгэрэнгүй
2 Чулуунбат Цэнд-Аюуш Судалгаа шинжилгээний ажлын арга зүй, гарын авлага 2010 Дэлгэрэнгүй
20.Ишлэл

1. Хэвлэлийн ишлэл - 22
2. Бүтээлийн ишлэл -

Сэтгэгдэл бичих
Нэр :


СЭТГЭГДЛҮҮД