Шинжлэх Ухаан Технологийн Сан
Нэвтрэх

Хөх далан хальс жимсээр хүнсний бүтээгдэхүүн үйлдвэрлэх



Салбар : Байгалийн шинжлэх ухаан

Төслийн дугаар :

Төслийн төрөл : Докторын дараах инноваци

Хугацаа: 2018-2019

Санхүүжилт: 10,000.0 мян.төг

Түлхүүр үг : жимсний болц, жимсний чанамал, шүүс, биохими

Үр дүн

1. Хөх далан хальс жимсээр шүүс үйлдвэрлэхэд витамин С; шүүсэнд 1,2 дахин, чанамалд 1,4 дахин, витамин Е; 1,5 дахин, , каротин; 1,58 дахин, кальци, төмрийн хэмжээ ялимгүй буурдаг болох нь тогтоогдож байна. Хөх далан хальс жимсээр чанамал үйлдвэрлэхэд витамин С 1,4 дахин, витамин Е 3 дахин, каротин 4,25 дахин, кальци, төмрийн хэмжээ ялимгүй буурдаг болох нь тогтоогдов.
2. Хөх далан хальсны эх цэцэрлэгээс 500 кг жимс хураан авч, 150 л цэвэр шүүс, 375 кг чанамал үйлдвэрлэж, 200 кг жимсийг гүн хөлдөөж савлаж хэрэглэгчдэд нийлүүлэв.
3. Хөх далан хальсыг боловсруулж цэвэр шүүс, чанамал үйлдвэрлэх технологи дараалал, орц найрлагыг багтаасан зөвлөмж боловсруулав.
4. Хөх далан хальс жимсний техникийн шаардлага, мэдрэхүйн үзүүлэлт, жимсний чанарын үзүүлэлт, нян судлалын үзүүлэлт, эрүүл ахуй, аюулгүйн үзүүлэлт, шошгололт, жимсийг хүлээн авах, шалга аргууд, тээвэрлэх, хадгалах нөхцөлийг агуулсан стандартыг боловсруулав.
5. Төслийн хүрээнд жимс жимсгэнэ тариалагч аж ахуй, иргэдэд зориулан Хөх далан хальсыг тариалах, дахин боловсруулах чиглэлээр тэнхимийн болон талбайн сургалтыг зохион байгуулав. Сургалтад нийт 6 аймгийн 34 сумын 513 иргэнийг хамрууллаа.
6. Төслийн үр дүнгийн тайланг санхүүжүүлэгч, захиалагчид хүлээлгэн өгөхөөр судалгааны ажлын үр дүнг багтаан 3 бүлэгт бичив.

Удирдагч


Эрдэм шинжилгээний бүтээл
1. Нэг сэдэвт бүтээл, ном, товхимол /нэр/

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
1 Түмэндэлгэр Атарсайхан Хөх далан хальс жимсгэнээр бүтээгдэхүүн боловсруулах зөвлөмж 2020 Дэлгэрэнгүй
2. Эрдмийн зэрэг горилсон бүтээлийн нэр

3. Шинэ ба шинэчилсэн бүтээгдэхүүний загвар

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
1 Түмэндэлгэр Атарсайхан Хөх далан хальсны “Berry Blue” сорт Дэлгэрэнгүй
2 Түмэндэлгэр Атарсайхан Хөх далан хальсны Berry Blue сорт 2018 Дэлгэрэнгүй
4. Шинэ болон шинэчилсэн технологи /нэр/

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
1 Түмэндэлгэр Атарсайхан Хөх далан хальс тариалах технологи 2018 Дэлгэрэнгүй
2 Түмэндэлгэр Атарсайхан Хөх далан хальс жимсгэний суулгац үржүүлэх технологи 2018 Дэлгэрэнгүй
5. Тоног төхөөрөмжийн туршилтын загвар

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
6. Батлагдсан стандарт

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
7. Зөвлөмж

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
1 Түмэндэлгэр Атарсайхан Хөх далан хальс жимсгэнээр бүтээгдэхүүн боловсруулах зөвлөмж Дэлгэрэнгүй
8. Заавар

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
9. Патент

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
10.Ашигтай загварын гэрчилгээ


Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
12. Техник эдийн засгийн үндэслэл

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
13. Газрын зураг, атлас

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
14. Шинэ онол, теором

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
15. Эрдэм шинжилгээний өгүүлэл гадаад

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
16. Эрдэм шинжилгээний өгүүлэл дотоод

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
1 Хөх далан хальс жимс, жимсний шүүс, чанамалын биохимийн шинж чанарын судалгаа” 2019 Дэлгэрэнгүй
2 Хөх далан хальсны жимсгэний өсөлтөд хөрсний хучлагын нөлөөг судалсан дүнгээс 2019 Дэлгэрэнгүй
17.Эрдэм шинжилгээний илтгэл гадаад

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
18.Эрдэм шинжилгээний илтгэл дотоод

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
1 Хөх далан хальс жимсгэнэ эмчилгээний шинж чанар, боловсруулсан бүтээгдэхүүний биохимийн шинж чанар 2018 Дэлгэрэнгүй
2 “Хөх далан хальс жимсээр бүтээгдэхүүн боловсруулах технологи” 2018 Дэлгэрэнгүй
3 Хөх далан хальс жимс, жимсний шүүс, чанамалын биохимийн шинж чанарын судалгаа, 2019 Дэлгэрэнгүй
19.Аргачлал

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
20.Ишлэл


Сэтгэгдэл бичих
Нэр :


СЭТГЭГДЛҮҮД