Салбар : Хөдөө аж ахуйн (ХАА) шинжлэх ухаан
Төслийн дугаар :
Төслийн төрөл : ШУТ төсөл
Хугацаа: 2010-2012
Санхүүжилт: 145000.00 мян.төг
Түлхүүр үг : Ямаа, янгир, мах, дотор мах, яргуй, технологи
Үр дүн
1. Ямаан сүрэг, махны шинж чанар, боловсруулах технологийн чиглэлээр өмнө хийгдсэн дотоод, гадаадын эрдэмтдийн судалгааны материалаар хэвлэлийн тойм бэлтгэв.
2. Ямааны мах, дотор махны иж бүрэн судалгаа (бүс нутаг, улирал, нас, хүйс, булчингийн төрлөөр) хийв. Үүнд:
2.1 Мах, дотор махны гарц
2.2 Технологи шинж чанарын үзүүлэлтүүд (ус холбох чадвар, pH-ийн өөрчлөлт, гистологи бүтэц),
2.3 Химийн ерөнхий найрлага (чийглэг, тослог, уураг, үнслэг)
2.4 Шимт чанарын үзүүлэлтүүд (аминхүчлийн бүрдэл, хэмжээ, тосны хүчлийн бүрдэл, хэмжээ, эрдсийн агууламж, усанд уусдаг амин дэм ба усанд уусдаггүй амин дэмийн агууламж)
2.5 Аюулгүйн үзүүүлэлтүүд (антибиотик, пестицидийн үлдэгдэл, цацрагийн бохирдол)
2.6 Ямааны махны зарим чанарыг янгирын махтай харьцуулсан дүн
2.7 Монголд ургадаг хөх, шар яргуйны зүйлийн судалгаа, химийн ерөнхий найрлага
3. Төслийн хүрээнд хийсэн судалгаа, туршилтын үр дүнд үндэслэн дор дурьдсан бүтээгдэхүүн, бүтээл гаргав. Үүнд:
3.1 Шинэ жор, технологи - 5
3.2 Баяжуулсан хүнсний бүтээгдэхүүн – 3
3.3 Биологийн идэвхит хүсний нэмэлт бүтээгдэхүүн- 2
3.4 Ашигтай загвар - 2
3.5 Стандартад нэмэлт өөрчлөлт оруулах санал боловсруулан “Хонь, ямааны хэсэглэж ангилсан мах. Ерөнхий шаардлага” MNS-2457 стандартад тусгав