Шинжлэх Ухаан Технологийн Сан
Нэвтрэх

Бэлчээрийн монгол ямааны махны таваарлаг шинж чанарын онцлог, мах боловсруулах дэвшилт технологи



Салбар : Хөдөө аж ахуйн (ХАА) шинжлэх ухаан

Төслийн дугаар :

Төслийн төрөл : ШУТ төсөл

Хугацаа: 2010-2012

Санхүүжилт: 145000.00 мян.төг

Түлхүүр үг : Ямаа, янгир, мах, дотор мах, яргуй, технологи

Үр дүн

1. Ямаан сүрэг, махны шинж чанар, боловсруулах технологийн чиглэлээр өмнө хийгдсэн дотоод, гадаадын эрдэмтдийн судалгааны материалаар хэвлэлийн тойм бэлтгэв.
2. Ямааны мах, дотор махны иж бүрэн судалгаа (бүс нутаг, улирал, нас, хүйс, булчингийн төрлөөр) хийв. Үүнд:
2.1 Мах, дотор махны гарц
2.2 Технологи шинж чанарын үзүүлэлтүүд (ус холбох чадвар, pH-ийн өөрчлөлт, гистологи бүтэц),
2.3 Химийн ерөнхий найрлага (чийглэг, тослог, уураг, үнслэг)
2.4 Шимт чанарын үзүүлэлтүүд (аминхүчлийн бүрдэл, хэмжээ, тосны хүчлийн бүрдэл, хэмжээ, эрдсийн агууламж, усанд уусдаг амин дэм ба усанд уусдаггүй амин дэмийн агууламж)
2.5 Аюулгүйн үзүүүлэлтүүд (антибиотик, пестицидийн үлдэгдэл, цацрагийн бохирдол)
2.6 Ямааны махны зарим чанарыг янгирын махтай харьцуулсан дүн
2.7 Монголд ургадаг хөх, шар яргуйны зүйлийн судалгаа, химийн ерөнхий найрлага
3. Төслийн хүрээнд хийсэн судалгаа, туршилтын үр дүнд үндэслэн дор дурьдсан бүтээгдэхүүн, бүтээл гаргав. Үүнд:
3.1 Шинэ жор, технологи - 5
3.2 Баяжуулсан хүнсний бүтээгдэхүүн – 3
3.3 Биологийн идэвхит хүсний нэмэлт бүтээгдэхүүн- 2
3.4 Ашигтай загвар - 2
3.5 Стандартад нэмэлт өөрчлөлт оруулах санал боловсруулан “Хонь, ямааны хэсэглэж ангилсан мах. Ерөнхий шаардлага” MNS-2457 стандартад тусгав

Удирдагч


Эрдэм шинжилгээний бүтээл
1. Нэг сэдэвт бүтээл, ном, товхимол /нэр/

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
2. Эрдмийн зэрэг горилсон бүтээлийн нэр

3. Шинэ ба шинэчилсэн бүтээгдэхүүний загвар

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
1 Бог малын дотор эрхтэнг худалдаалах болон хүнсний зориулалтаар бэлтгэх технологи Дэлгэрэнгүй
2 Цагаан мөгөөрсөн хоолойноос хондройтин сульфат ялган авах Дэлгэрэнгүй
3 Нарийн зайдас Дэлгэрэнгүй
4 Өөхөн тос Дэлгэрэнгүй
5 Ямааны амталж хатаасан мах Дэлгэрэнгүй
6 Ямааны махан баяжуулсан бэлэн хоол Дэлгэрэнгүй
7 Баяжуулсан бөөрөнхий мах Дэлгэрэнгүй
8 Ямааны дэлүүний бэлдмэл Дэлгэрэнгүй
9 Таван цулын цуглуулга Дэлгэрэнгүй
4. Шинэ болон шинэчилсэн технологи /нэр/

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
1 Бог малын дотор эрхтэнг худалдаалах болон хүнсний зориулалтаар бэлтгэх технологи Дэлгэрэнгүй
2 Цагаан мөгөөрсөн хоолойноос хондройтин сульфат ялган авах Дэлгэрэнгүй
3 Нарийн зайдас Дэлгэрэнгүй
4 Өөхөн тос Дэлгэрэнгүй
5 Ямааны амталж хатаасан мах Дэлгэрэнгүй
6 Ямааны махан баяжуулсан бэлэн хоол Дэлгэрэнгүй
7 Баяжуулсан бөөрөнхий мах Дэлгэрэнгүй
8 Ямааны дэлүүний бэлдмэл Дэлгэрэнгүй
9 Таван цулын цуглуулга Дэлгэрэнгүй
5. Тоног төхөөрөмжийн туршилтын загвар

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
6. Батлагдсан стандарт

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
1 Мах, махан бүтээгдэхүүн “Хонь, ямааны хэсэглэж , ангилсан мах. Ерөнхий шаардлага” Дэлгэрэнгүй
7. Зөвлөмж

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
8. Заавар

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
1 Бог малын дотор эрхтэнг худалдаалах болон хүнсний зориулалтаар бэлтгэх технологийн заавар Дэлгэрэнгүй
2 Нарийн зайдас үйлдвэрлэх технологийн заавар Дэлгэрэнгүй
3 Өөхөн тос үйлдвэрлэх технологийн заавар Дэлгэрэнгүй
4 Ямааны амталж хатаасан махны технологийн заавар Дэлгэрэнгүй
5 Ямааны махан баяжуулсан бэлэн хоол үйлдвэрлэх технологийн заавар Дэлгэрэнгүй
6 Баяжуулсан бөөрөнхий мах үйлдвэрлэх технологийн заавар Дэлгэрэнгүй
7 Таван цулын цуглуулга бэлтгэх технологийн заавар Дэлгэрэнгүй
9. Патент

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
10.Ашигтай загварын гэрчилгээ


Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
1 “Ямааны махыг хадгалах арга” Дэлгэрэнгүй
12. Техник эдийн засгийн үндэслэл

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
13. Газрын зураг, атлас

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
14. Шинэ онол, теором

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
15. Эрдэм шинжилгээний өгүүлэл гадаад

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
1 Э.Б Битуева “Исследование физико-химических показателей мяса коз пастбищного содержания” д-р техн.наук, профессор, Батясова М.В.аспирант, д-р химических наук, профессор магистрант, Дэлгэрэнгүй
2 G.Oyun, B.Enkhtuya(Sc, D.Narantuya(Вс, E.Bayarsanaa, Ch Munkhtsetseg “Research note for improvement of usage and export nutrition quality of mongolian indigenous goat meat” Дэлгэрэнгүй
3 Л.Лхагваа, Г.Оюун, С.Цэрэнчимэд Данилов, Хамаганова “Перспективы развития козоводства в Республике Бурятия”, Современное состояние и проблемы развития животноводства сельских территорий забайкалья, Материалы Международной научно-практической конференций, посвященной 80-летию Бурятской государственной сельскохозяйственной академий им. В.Р.Филиппова 23-24 июня года 2011 Дэлгэрэнгүй
4 Л.Лхагваа, Г.Оюун, С.Цэрэнчимэд Ханхалаева, Цыдендоржиева “Актуальность управления качеством продуктов козоводства”, Современное состояние и проблемы развития животноводства сельских территорий забайкалья, Материалы Международной научно-практической конференций, посвященной 80-летию Бурятской государственной сельскохозяйственной академий им. В.Р.Филиппова 23-24 июня года 2011 Дэлгэрэнгүй
5 Э.Б Битуева , Д.В Мардаева , Д.Нарантуяа “Разработка снэков из мяса коз, Спорник научных трудов с международным участием”, Серич: Биоорганическая и пищевая химия, Улан-Үдэ: Изд-во ВСГУТУ, Вып 17 2012 Дэлгэрэнгүй
16. Эрдэм шинжилгээний өгүүлэл дотоод

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
1 Г.Оюун , Л Ганпүрэв , Д.Нарантуяа , Б. Энхтуяа “Предварительный результат исследования жирнокислотного состава мышечной и жировой тканей коз монгольских пород” Дэлгэрэнгүй
2 Л.Лхагваа, Э.Ариунаа “Бэлчээрийн монгол ямааны мах”, Эрдэм шинжилгээ-технологи-зах зээл 2009 Дэлгэрэнгүй
3 Л.Лхагваа, Г.Оюун, П.Байгалмаа, С.Цэрэнчимэд, Ц.Энхтуяа “Бэлчээрийн монгол ямааны махны таваарлаг шинж чанарын судалгааны урьдчилсан дүнгээс” 2010 Дэлгэрэнгүй
4 Ц.Энхтуяа, Д.Нарантуяа "Бэлчээрийн монгол ямааны мах, янгирын маханд антибиотик болон ивермектиний үлдэгдэл тодорхойлсон дүн”, Оношлох эрдэм, дэвшилт арга 2010 Дэлгэрэнгүй
5 Д.Шинэцэцэг, Н.Ганбаатар, Н.Нарангэрэл “Бэлчээрийн монгол ямаа болон янгир ямааны маханд цацрагийн шинжилгээ хийсэн дүн”, Оношлох эрдэм, дэвшилт арга, , 2010 Дэлгэрэнгүй
6 Г.Оюун, Ц.Туяа, Д.Бадамханд, Б.Пүрэвсүрэн Бэлчээрийн монгол ямааны махны чанарын судалгааны зарим үр дүн 2010 Дэлгэрэнгүй
7 Г.Оюун, Л.Лхагваа, Ч.Мөнхцэцэг, Д.Нарантуяа, Ц.Мөнхжаргал, Б.Пүрэвсүрэн, Э.Баярсанаа “Бэлчээрийн монгол ямааны дотор махны чанарын судалгааны зарим үр дүн”, "Veterinary and Public Health" International Conference Abstracts, In commemoration of the 50th Anniversary of the Institute of Veterinary Medicine, 2011 Дэлгэрэнгүй
8 Г.Оюун, Л.Лхагваа, Б.Хүүхэнхүү, Ц.Бямбасүрэн, Э.Баярсанаа, Б.Пүрэвсүрэн “Бэлчээрийн монгол ямааны махан дахь макро, микро элементүүдийн агууламж тодорхойлсон дүнгээс”, 2012 он 2012 Дэлгэрэнгүй
9 Х.Цэрэнханд, Б.Пүрэвсүрэн, Д.Нарантуяа “Малын дотор махны шимт чанарын судалгааны дүнгээс” 2012 Дэлгэрэнгүй
10 С.Бүрэнжаргал, Д.Нарантуяа “Ямааны мах болон өөхөн эдийн тосны хүчлийн бүрдлийн судалгааны үр дүнгээс” 2012 Дэлгэрэнгүй
17.Эрдэм шинжилгээний илтгэл гадаад

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
18.Эрдэм шинжилгээний илтгэл дотоод

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
1 G.Oyun, B.Enkhtuya(Sc, D.Narantuya(Вс, E.Bayarsanaa Nutrition quality of Mongolian indigenous goat meat research note Дэлгэрэнгүй
2 Г.Оюун Бэлчээрийн монгол ямааны махны шинж чанарын судалгааны урьдчилсан дүнгээс 2010 Дэлгэрэнгүй
3 Г.Оюун “Бэлчээрийн монгол ямааны махны таваарлаг шинж чанарын онлог, мах боловсруулах дэвшилт технологи” ШУТ-ын төслийн явц. ШУА 02 2011 Дэлгэрэнгүй
4 Г.Оюун “Бэлчээрийн монгол ямааны махны таваарлаг шинж чанарын онлог, мах боловсруулах дэвшилт технологи” 2011 Дэлгэрэнгүй
5 Э.Баярсанаа “Бэлчээрийн монгол ямааны махны эрдсийн агууламж тодорхойлсон дүнгээс”, 2012 Дэлгэрэнгүй
6 Д.Нарантуяа “Ямааны мах болон өөхөн эдийн тосны хүчлийн бүрдэл бүс нутаг, улирлаас хамаарах нь” 2012 Дэлгэрэнгүй
7 Ч.Мөнхцэцэг “Ямааны махны аминхүчлийн бүрдлийн судалгааны дүн” 2012 Дэлгэрэнгүй
8 Э.Баярсанаа Монгол ямааны цуллаг эрхтэн дахь эрдэс язгуур махбодын агууламж тодорхойлсон дүнгээс 2012 Дэлгэрэнгүй
9 Д.Нарантуяа Ямааны мах болон өөхөн эдийн тосны хүчлийн бүрдлийн судалгааны дүнгээс 2012 Дэлгэрэнгүй
10 Б.Пүрэвсүрэн Бэлчээрийн монгол ямааны дэлүүний макро, микро элементүүдийн агууламж 2012 Дэлгэрэнгүй
11 Ч.Мөнхцэцэг Ямааны махны чанарын судалгаа”, Хүнсний технологийн дээд сургууль 2013 Дэлгэрэнгүй
19.Аргачлал

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
1 Лабораторийн шинжилгээнд зориулан авсан мах, дайвар түүхий эдийн дээжийг кодлох аргачлал Дэлгэрэнгүй
20.Ишлэл


Сэтгэгдэл бичих
Нэр :


СЭТГЭГДЛҮҮД