Шинжлэх Ухаан Технологийн Сан
Нэвтрэх

Монгол адууг махны чиглэлээр сонгон үржүүлэх, мах үйлдвэрлэлийг нэмэгдүүлэх



Салбар : Хөдөө аж ахуйн (ХАА) шинжлэх ухаан

Төслийн дугаар :

Төслийн төрөл : ШУТ төсөл

Хугацаа: 2010-2012

Санхүүжилт: 28500.00 мян.төг

Түлхүүр үг : Адуу, махлаг хэвшил, өсвөр адуу, өсөлт хөгжилт, мах, махан бүтээгдэхүүн, бие цогцос, шилэн сонголт

Үр дүн

1. Адууг махлаг шинжээр нь шилэн сонгоход галбир, бие цогцосоос гадна түүний амьдын жин, биеийн хэмжээний шүтэлцээт байдлыг харгалздаг ба цээжний бүслүүр нь амьдын жинтэй бусадаасаа илүү хамааралтай байна.
Цээжний бүслүүр нэг см-ээр өсөхөд амьдын жин 5.77 кг-аар нэмэгдэх боломжтой гэсэн дүн гарав
2. Аль ч бүс нутагт үржүүлж буй адууныхаа сүргийн дунджаас 10-15 хувь илүү жинтэй, товир биетэй, махлаг шинж нь илүү тодорсон азарга, гүү олон байдаг. Ийм азарга, гүүний цээжний бүслүүр нь нутгийн бусад азарга, гүүний стандарт (MNS 4099:2010)-д заасан хэмжээнээс 5-8 см, амьдын жин нь намар дунджаар 15-20 кг-аар тус тус илүү байх тул дунджаар 157-165 см-ээс доошгүй цээжний бүслүүртэй, хаврын амьдын жин нь 280-330 кг-аас багагүй, галбирын согоггүй, 3-аас дээш жил үржилд ашигласан, өөрийн ашиг шимийн давуу чанараа үр төлдөө сайн удамшуулдаг азарга, гүүг сонгон үржүүлэхийг зөвлөж байна.
3. Хээлтэй гүүг унагалахаас 30-40 хоногийн өмнө тэжээлд оруулж, нэг гүүнд 6-7 тэжээлийн нэгтэй тэнцэх тэжээлээр тэжээх нь тохиромжтой байна.
Угтуулан тэжээсэн гүүнээс гарсан унага 6 сарын настайдаа төрөх үеийн жингээ 3.3 дахин нэмэгдүүлж 127.0±5.12 кг, 12 сарын настайд төрөх үеийн жингээ 4.4 дахин нэмэгдүүлж 152.7±4.14 кг жинд хүрч байгаа нь бэлчээрийн нөхцөлд байсан гүүний унагатай харьцуулахад 19.7 кг буюу 14.8 хувиар илүү байна.
Хээлтэй гүүний тэжээлийн хэрэгцээ унагаласны дараа 20-30 хувиар нэмэгдэж байна.
4. Адууны махны дээжинд нийт 12 уургийн бүлэглэл илэрч, молекул масс нь 15,136-240,0 дальтоны хооронд хэлбэлзэж байна. Махaнд үл орлогдох амин хүчил 34,96, орлогодох амин хүчил 53,91 хувь, эрдэс бодисын 97,7 % -ийг макро, 2,3 %-ийг микро элемент тус тус эзэлж байна. Усанд уусдаг витаминаас РР аминдэм харьцангуй илүү буюу 3,8 мг/% агуулагдаж байна
5. Адууны махан бүтээгдэхүүн мэдрэхүйн эрхтний дундаж үнэлгээгээр мах 36.6 -38, каз 36,2-37,8, карта 36,0 оноо тус тус авсан нь стандартын шаардлага хангав.
Адууны хэсэглэж ангилсан мах, казы, карта, чужукийн Улсын стандартын төслийг боловсруулж, холбогдох байгууллага, эрдэмтэдээс санал авч, МААЭШХ-гийн эрдмийн зөвлөлөөр хэлэлцүүлэн СҮЗ-ийн 2013.06.27-ний өдрийн 30 тогтоолоор батлуулав. /MNS 6391:2013/

Удирдагч


Эрдэм шинжилгээний бүтээл
1. Нэг сэдэвт бүтээл, ном, товхимол /нэр/

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
1 Тогторбай Сайполда “Бэлчээрийн монгол мал” цуврал бүтээлийн 7-р бүлэг Монгол адуу 2011 Дэлгэрэнгүй
2 Тогторбай Сайполда Адуу судлал 50 жилд 2011 Дэлгэрэнгүй
3 Тогторбай Сайполда Мал зүйчийн лавлах бичиг 2012 Дэлгэрэнгүй
2. Эрдмийн зэрэг горилсон бүтээлийн нэр

3. Шинэ ба шинэчилсэн бүтээгдэхүүний загвар

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
4. Шинэ болон шинэчилсэн технологи /нэр/

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
5. Тоног төхөөрөмжийн туршилтын загвар

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
6. Батлагдсан стандарт

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
1 Тогторбай Сайполда “Адууны махан уламжлалт бүтээгдэхүүн. Каз, карта, чужук, жал, жая. Техникийн ерөнхий шаардлага 2013 Дэлгэрэнгүй
7. Зөвлөмж

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
1 Адууг махлаг шинжээр нь сонгон үржүүлэх зөвлөмж Дэлгэрэнгүй
8. Заавар

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
9. Патент

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
10.Ашигтай загварын гэрчилгээ


Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
12. Техник эдийн засгийн үндэслэл

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
13. Газрын зураг, атлас

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
14. Шинэ онол, теором

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
15. Эрдэм шинжилгээний өгүүлэл гадаад

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
16. Эрдэм шинжилгээний өгүүлэл дотоод

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
17.Эрдэм шинжилгээний илтгэл гадаад

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
18.Эрдэм шинжилгээний илтгэл дотоод

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
19.Аргачлал

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
1 Тогторбай Сайполда “Өсвөр адууг бэлчээрээр таргалуулах” аргачилал Дэлгэрэнгүй
20.Ишлэл

1. Community based co-management of natural resources in Mongolia 2011 y
2.”Малын тэжээл, тэжээллэг судлал 50 жилд номонд зэрэг бүтээлүүдэд төслийн үр дүнгүүдээс иш татсан байна

Сэтгэгдэл бичих
Нэр :


СЭТГЭГДЛҮҮД