Шинжлэх Ухаан Технологийн Сан
Нэвтрэх

Махны чанар, аюулгүй байдлын зарим судалгаа



Салбар : Хөдөө аж ахуйн (ХАА) шинжлэх ухаан

Төслийн дугаар :

Төслийн төрөл : ШУТ төсөл

Хугацаа: 2008-2010

Санхүүжилт: 28,300.0 мян.төг

Түлхүүр үг : Мах, аюулгүйн судалгаа, нянгийн бохирдолт, усны идэвхи, тахианы мах

Үр дүн

1. Үйлдвэрийн дамжлагаас авсан махны нянгийн бохирдолт 1г-д 15,0х10-3, хүнсний захынх 8,7х10-5, дотоод, гадаадын зах зээлд борлуулагдахаар УМЭАЦТЛ-д ирсэн дээжний нянгийн бохирдолт 15,0х 10-3- 5,8х10-5 байна. Борлуулалтын дамжлага дахь махны нянгийн бохирдолт үйлдвэрийн дамжлагаас авсан дээжнийхээс 52 дахин их байна. Мах нь ихэвчлэн Salmonella spp, E.coli, Citrobacter, S.aureus, Yershina, Proteus, Pseudomonas зэрэг нянгаар бохирдож байгаа бөгөөд бохирдолтын гол эх үүсвэр нь хадгалалт, тээвэрлэлт, борлуулалтын дамжлагад гадаад орчноос илүү бохирдож байна. Махаар дамжих микробиологийн эрсдлийн дээрх тандалтын дүнд үндэслэн үйлдвэрлэлд өгөх зөвлөмж гаргав.
2. Мах үйлдвэрлэх, хадгалах байрны эрүүл ахуйн үзүүлэлтүүд буюу агаарын нянгийн бохирдолт, харьцангуй чийг, тоосжилт, нүүрс хүчлийн хий, аммиакийн агууламжыг тодорхойлон судалгааны дүнд үндэслэн үйлдврийн дамжлагуудад эрүүл ахуйн бүс тогтоож, бүс бүрээр агаар орчны бохирдолтыг хянах боломжийг бүрдүүлэх зөвлөж, стандарт (MNS 5998:2009) гаргасан.
3. Зоорины агаараас авсан дээжний 16.6 % Staph.saprophyticus, 11.1% Staph.xylosis, 22.2 % мөөгөнцөр, тавиурнаас авсан дээжний 4.6 % Staph.aureus 9.3 %, Staph.xylosis, 4.6 %, Staph.hominis, 11.6 % мөөгөнцөр, зооринд хадгалагдаж байгаа мах, дайвар бүтээгдэхүүний дээжний 2.2% Salmonella.entertidis, 2.2%,E.coli, 4.4% Citrobacter.friendii илэрч байна. Судалгааны дүнд үндэслэн зооринд ариутгал, халдваргүйжүүлэлт хийх зөвлөмж гарган үйлдвэрлэлд зөвлөж байна.
4. ПГУ-аар Salmonella-ийн хэв шинжийн өсгөврийн 32,2% нь S.enteritidis,, 16.1%, S.typhimurium, 12,9% нь S.arizonae, 6.4% S.bovismoribificans-ийн хэвшилд хамрагдаж, тэдгээрийн 93.5 % нь inv A ген, 19.3% нь хүйтэнсэг энтеротоксины LT, 3.27% нь инвази плазмидын антигенийг кодлогч ipa генийг агуулж буйг тогтоолоо. E.coli-ийн 75%-д mab1, 36.1%-д ipH ген, 2.78%-д CDT, 16.67%-д eae ген илэрч E.coli 0157H7-ийн веротоксиний ген илэрсэнгүй. Ауреусын 30.76% mecA (oксицилин), 7.69% MRSA(метицилин), 23.07% VSFemA (βлактам биш антибиотик), 30.76% MultiMecA (олон антибиотикт тэсвэрт), 30,76% ermC (эритромицин) ген, 61.53% нь нуклеаз генийн өвөрмөц дараалалд эерэг байна.
5. S.aureus ба түүний антибиотикт тэсвэрт чанарыг тодорхойлох Мултиплекс полимеразын гинжин урвал (Multiplex PCR)-ын аргачлал. Хүнсний халдвар хордлого үүсгэгч Salmonella-ийг оношлох Мултиплекс полимеразын гинжин урвал (Multiplex PCR)- ын аргачлал боловсруулав.
6. Тахианы мах, түүнд хамаарах орчны нянгийн бохирдолт хамгийн ихтэй Хан талст захын вандан 1 см2-т 218355 нянгийн бохирдолтой байхад тахианы махны 1 г дээжинд 110532 нян илэрч байхад Миний дэлгүүр-саппора-ийн вандан 1 см2-т 50230 буюу хамгийн бага нянгийн бохирдолтой байхад тахианы махны 1 г дээжинд 20830 нян тус тус илэрсэн нь тахианы махны нянгийн бохирдолтын гол шалтгаан нь вандан-лангууны бохирдолт болохыг харуулж байна. Өндөг үйлдвэрлэлийн хэлхээн дэх нян судлалын шинжилгээгээр үйлдвэрийн байранд дахь шинэхэн өндөгний гадна хальсны нянгийн тоо стандартад заасан зөвшөөрөгдөх хэмжээнд буюу 1 х 103 байсан бөгөөд дэлгүүрийн өндөгний гадна хальсны нянгийн тоо1.4х103 буюу үйлдвэрийн өндөгнийхөөс их байлаа.
7. Махны усны идэвхийн хяналт, хэмжилт нь боловсруулсан махан бүтээгдэхүүний технологи, ариун цэврийн шалгуур үзүүлэлтийн нэг болох нь тогтоогдож байна. MNS ISO 21807:2011 Хүнс, малын тэжээлийн микробиологи. Усны идэвхи тодорхойлох

Удирдагч


Эрдэм шинжилгээний бүтээл
1. Нэг сэдэвт бүтээл, ном, товхимол /нэр/

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
2. Эрдмийн зэрэг горилсон бүтээлийн нэр

3. Шинэ ба шинэчилсэн бүтээгдэхүүний загвар

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
1 Жанчивдорж Эрдэнэбаатар Мах, махан бүтээгдэхүүний цомог Дэлгэрэнгүй
4. Шинэ болон шинэчилсэн технологи /нэр/

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
5. Тоног төхөөрөмжийн туршилтын загвар

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
6. Батлагдсан стандарт

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
1 Мал нядлах үйлдвэр, Аюулын дүн шинжилгээ ба эгзэгийг хянах цэг (НАССР)-ийн тогтолцооны загвар стандарт 2009 Дэлгэрэнгүй
2 Мах, махан бүтээгдэхүүний магадлан шинжилгээний цомог, Техникийн шаардлагын стандарт 2009 Дэлгэрэнгүй
3 Үхрийн махыг хэсэглэн ангилах стандарт 2009 Дэлгэрэнгүй
4 Хонь ямааны махыг хэсэглэн ангилах стандарт. 2009 Дэлгэрэнгүй
5 Малын тэжээл, махан бүтээгдэхүүний махны усны идэвхийг тодорхойлох стандарт 2011 Дэлгэрэнгүй
6 Гахайн хэсэглэж ангилсан мах 2012 Дэлгэрэнгүй
7. Зөвлөмж

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
1 Жанчивдорж Эрдэнэбаатар Мах, махан бүтээгдэхүүнээр үйлдвэрлэл, үйлчилгээ эрхлэгчдэд өгөх зөвлөмж Дэлгэрэнгүй
8. Заавар

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
1 Жанчивдорж Эрдэнэбаатар Махны магадлан шинжилгээний цомгийг бэлтгэх, шалгах заавар 2 .Махны магадлан шинжилгээний цомгийг хэрэглэх заавар Дэлгэрэнгүй
9. Патент

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
10.Ашигтай загварын гэрчилгээ


Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
12. Техник эдийн засгийн үндэслэл

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
1 Махны үйлдвэрийн технологи, эрүүл ахуйн техникийн зөвлөмж Дэлгэрэнгүй
13. Газрын зураг, атлас

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
14. Шинэ онол, теором

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
15. Эрдэм шинжилгээний өгүүлэл гадаад

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
16. Эрдэм шинжилгээний өгүүлэл дотоод

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
1 Хонь үхрийн махыг хүйтнээр боловсруулах,хадгалах үеийн микробиологийн эрсдлийн судалгаа 2009 Дэлгэрэнгүй
2 Малын гаралтай хүнсний бүтээгдэхүүний нян судлалын шинжилгээний зарим дүнгээс 2009 Дэлгэрэнгүй
3 Махны нянгийн бохирдолтын зарим шалтгааныг тодорхойлсон дүнгээс 2009 Дэлгэрэнгүй
4 S.aureus-ийн антибиотикт мэдрэг ба тэсвэрт чанарын тандан судалгаа 2009 Дэлгэрэнгүй
5 Мах, махан бүтээгдэхүүний усны идэвхийн судалгаа 2009 Дэлгэрэнгүй
6 Мах боловсруулах үйлдвэр ба мал эмнэлгийн хяналт 2009 Дэлгэрэнгүй
7 Махны нянгийн бохирдолтын зарим шалтгааныг тодорхойлсон дүнгээс 2009 Дэлгэрэнгүй
8 Хүнсний бүтээгдэхүүний аюулгүй байдлын асуудалд 2010 Дэлгэрэнгүй
9 Staphylococcus aureus-ын антибиотикт тэсвэрт чанарыг ПГУ-ын аргаар илрүүлсэн дүнгээс 2010 Дэлгэрэнгүй
10 Хүнсний аюулгүй байдлыг хангах зарим түлхүүр асуудал 2010 Дэлгэрэнгүй
11 Монголын махны үйлдвэрлэл ба махны хяналт 2010 Дэлгэрэнгүй
17.Эрдэм шинжилгээний илтгэл гадаад

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
18.Эрдэм шинжилгээний илтгэл дотоод

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
1 Staphylococcus aureus-ийн бохирдолтын судалгааны дүнгээс 2009 Дэлгэрэнгүй
2 Мах махан бүтээгдэхүүний усны идэвхийн судалгаа 2009 Дэлгэрэнгүй
3 Махны гэмтлийн онолын үндэслэл 2010 Дэлгэрэнгүй
4 Мах боловсруулах үйлдвэрийн эрүүл ахуйн олон улсын шаардлага 2010 Дэлгэрэнгүй
5 Махны үйлдвэрлэл борлуулалтын шатан дахь гэмтэл бохирдолтын байдал 2010 Дэлгэрэнгүй
6 Малын гаралтай бүтээгдэхүүн, гадаад орчноос ялгасан “Staphylococcus aureus-ийн антибиотикт тэсвэртэй чанарыг ПГУ-ын аргаар илрүүлсэн дүн 2010 Дэлгэрэнгүй
19.Аргачлал

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
1 Хүнсний халдварт хордлого үүсгэгч Salimonella –ийг оношлох Мултиплекс полимеразын гинжин урвал (Multiplex PCR)-ын аргачлал 2009 Дэлгэрэнгүй
2 S.aureus ба түүний антибиотикт тэсвэрт чанарыг тодорхойлох Мултиплекс полимеразын гинжин урвал (Multiplex PCR)-ын аргачлал 2009 Дэлгэрэнгүй
20.Ишлэл


Сэтгэгдэл бичих
Нэр :


СЭТГЭГДЛҮҮД