Салбар : Анагаах ухаан, эрүүл мэндийн шинжлэх ухаан
Төслийн дугаар :
Төслийн төрөл : ШУТ төсөл
Хугацаа: 1991-1991
Санхүүжилт: 53.0 мян.төг
Түлхүүр үг : бактер, сүү, махан бүтээгдэхүүн, химийн хорт бодис, дээж, гэдэсний савханцар
Үр дүн
Тус улсын хүн амын хүнсний өргөн хэрэгцээнд ашиглаж байгаа хүнсний ногоонд хийсэн шинжилгээгээр нийт дээжийн 94.3%-д нитрат илэрч үүний 31.3%-д нитрат нормоос их, 7.43%-д пестицид илэрч, үүний 50.0 нь нормоос их, нийт дээжийн гуравны нэг нь бактерийн бохирдолттой гарсан зэргээс үзэхэд хүнсний ногоог тарьж ургуулах, хураах, хадгалах, хүнсний бүтээгдэхүүнийг үйлдвэрлэх, боловсруулах, тээвэрлэх, борлуулах үйл ажиллагаанд тавих шат дараалсан хяналт шалгалтыг эрчимжүүлж, түүний шинжлэх ухааны үндэслэлийг боловсронгуй болгох шаардлагатай байна.
Сүү, цагаан идээ, малын мах, махан бүтээгдэхүүнд пестицид илрэхгүй байгаа нь манай улсад дээрх хүнсний бүтээгдэхүүний үндсэн хэрэгцээг бэлчээрийн мал аж ахуйгаар хангадагтай холбоотой байж болох юм гэж үзэж байна.