Шинжлэх Ухаан Технологийн Сан
Нэвтрэх

Дотрын эмгэг



Салбар : Анагаах ухаан, эрүүл мэндийн шинжлэх ухаан

Төслийн дугаар :

Төслийн төрөл : ШУТ төсөл

Хугацаа: 1997-1999

Санхүүжилт: 570700¥ мян.төг

Түлхүүр үг : савханцар, иог, сигмостаз, цекостаз, биж, бүдүүн гэдэс

Үр дүн

Өтгөн хаталттай өвчтөнийг илрүүлэх асуумжаар 950 хүнийг хамруулан судлахад өтгөн хатах хамшинж илэрч байгаа, өтгөн хатах хамшинжтэй өвчтөний эзлэх хувь (66%) байв. Өтгөн хатах хамшинж эмэгтэйчүүдэд илүү тохиолдож байгаа нь (2:1) тогтоогдлоо. Ажлын нөхцлөөр авч үзвэл оюуны хөдөлмөр эрхэлдэг хүмүүс нь (67%) биеийн хүчний хөдөлмөр эрхэлдэгээсээ (23%) илүү өтгөн хаталттай байна. Бидний судалгаагаар өтгөн хатахад хоолны дэг алдагдал, хоол боловсруулах замын өвчин, сэтгэл санааны хямрал зэрэг их нөлөөтэй байгаа нь харагдсан.
3-аас олон хоногоор өтгөн хатдаг зовиур бүх хүнд илэрснээс гадна хэвлийгээр өвдөх, гэдэс дүүрэх, ходоодны биж, мэдрэл сульдлын хамшинж тод илэрч байв.
Бүдүүн гэдэсний гэрлийн шинжилгээгээр махир гэдэс урт 20,3%, бүх бүдүүн гэдэсний тэлэлт 12,5%, гэдэсний хөдөлгөөн удааширсан 28,1%, бүдүүн гэдэсний гаустр тэнэгэр 28,10%, гэдэсний хөдөлгөөн түргэссэн 7,8%, бүх бүдүүн гэдэсний суналт 1,6%-д илэрснийг үндэслэн дээрхи өөрчлөлтүүдийг өтгөн хатах хамшинжийн үед илрэх шалгуур болгож авав. Бүдүүн гэдэсний дурангийн шинжилгээгээр бүдүүн гэдэсний хананы сулрал 19%, хананы агчил 16,6%, салстын хөөлт 26,2%, салстын улайлт 11,9%, гэдэсний хананы хугиас тэнэгэр 4.8%, гэдэсний диаметр өргөссөн үзүүлэлт 4,8%-д илэрснийг үндэслэн шалгуур болгож авав. Чанд авиан шинжилгээгээр цөсний гэрийн үрэвсэл, цөсний сөргөө, ходоодны гарах хэсгийн өөрчлөлтийг илрүүлсэн нь хоол боловсруулах замын өвчин өтгөн хатахад нөлөөлөх гол шалтгаан болохыг баталж байна.

Удирдагч


Бүрэн эх

Эрдэм шинжилгээний бүтээл
1. Нэг сэдэвт бүтээл, ном, товхимол /нэр/

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
2. Эрдмийн зэрэг горилсон бүтээлийн нэр

3. Шинэ ба шинэчилсэн бүтээгдэхүүний загвар

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
1 Нэг сэдэвт бүтээл, ном 2 - Өтгөн хаталтын үед хийх хатха-иог эмчилгээ Б.Болор магистрын зэрэг горилж бичсэн дипломын төсөл, 8 х.х - Баас хатах хамшинжийн оношлогоо, эмчилгээ, урьдчилан сэргийлэлт Д.Дагвадорж ба бусад, 12 х.х Дэлгэрэнгүй
2 Оновчтой санал 1, гэрчилгээ ¹23388 Бүдүүн гэдэсний үйл ажиллагааг тодруулан, оношлон эмчлэх чанд авиа-иогийн хавсарсан арга Дэлгэрэнгүй
3 Батлуулсан стандарт, технологи 11 - Буудайн гурил MNS-244-97 - Буудайн хүнсний зориулалтын хивэг УСТ 4144-92 - Хивэгтэй цагаан талх BST 2287-97 - Арвайн болсон гурил MNS 4514-97 - Хөц будаа үйлдвэрлэх технологийн заавар г.м Дэлгэрэнгүй
4 Зөвлөмж 5 Дэлгэрэнгүй
5 Илтгэл 7 - Үйл ажиллагааны шинж чанар бүхий хүнсний бүтээгдэхүүн ба баас хатах хамшинж он, 0,3 х.х - Баас хаталт ба гэдэсний бичил орчны нянгийн өөрчлөлт он, 0,2 х.х г.м 1999 Дэлгэрэнгүй
6 Өгүүлэл 8 - Хүнсний эслэг ба түүний анагаах чанар он, 4 х.х - Баас хатах хамшинжийг эрт оношлох арга он, 0,2 х.х г.м 1999 Дэлгэрэнгүй
4. Шинэ болон шинэчилсэн технологи /нэр/

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
5. Тоног төхөөрөмжийн туршилтын загвар

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
6. Батлагдсан стандарт

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
7. Зөвлөмж

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
8. Заавар

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
9. Патент

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
10.Ашигтай загварын гэрчилгээ


Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
12. Техник эдийн засгийн үндэслэл

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
13. Газрын зураг, атлас

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
14. Шинэ онол, теором

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
15. Эрдэм шинжилгээний өгүүлэл гадаад

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
16. Эрдэм шинжилгээний өгүүлэл дотоод

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
17.Эрдэм шинжилгээний илтгэл гадаад

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
18.Эрдэм шинжилгээний илтгэл дотоод

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
19.Аргачлал

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
20.Ишлэл


Сэтгэгдэл бичих
Нэр :


СЭТГЭГДЛҮҮД