Салбар : Инженерийн ухаан, технологи
Төслийн дугаар :
Төслийн төрөл : ШУТ төсөл
Хугацаа: 1988-1988
Санхүүжилт: мян.төг
Түлхүүр үг : хангай, говь, цувдай, хээр, арга, бүс, жин, ямаа, хонь, үхэр
Үр дүн
Хүйтний улиралд гар аргаар хээрийн нөхцөлд, богино хугацаанд олон мянган малыг мэргэжлийн бус хүмүүс нядалдаг зэрэг орон нутгийн намрын нядалгааны газруудын өвөрмөц технологи ажиллагаатай холбогдон малын амьдын жин, махны цэвэр жин, гарц, хорогдлууд нь аж үйлдвэрийн аргаар малыг нядалж байгаа мах комбинатынхаас өөр байгаа нь судалгаагаар тогтоогдсон. Тухайлбал, орон нутагт намар нядалж байгаа малын махны цэвэр гарц нь үхрийн 1.2 дугаар махан дээр 2.2-7.4 хувиар, бусад малын мах дээр 1.7-2.2 хувиар доогуур байсан. Энэ нь малыг хүлээн авах, нядлах, махыг жигнэх, хугацаа, технологи ажиллагааны өвөрмөц талтай холбоотой байна.Махны хадгалалтын үеийн хэвийн хорогдлыг хадгалсан хоног тутамд түүний нэр төрөл, зэрэг дугаарын жингээс хувиар бодож хорогдлыг хасаж байхаар тогтоосон. Мөн орон нутагт нядалсан малын махнаас хадгалалтын хорогдол тооцох хугацааг 45 хоногоос хэтрүүлэхгүй байх нь зүйтэй гэж үзэв. Өөрөөр хэлбэл мах 45 хоногоос илүү хугацаанд хадгалагдсан нөхцөлд 45 хоногоос хэтэрсэн хугацаанд хадгалалтын хорогдол тооцохгүй.
Удирдагч