Салбар : Байгалийн шинжлэх ухаан
Төслийн дугаар :
Төслийн төрөл : ШУТ төсөл
Хугацаа: 1993-1995
Санхүүжилт: мян.төг
Түлхүүр үг : желатин, фермент, пептид, казеин, уураг, ампетбэлдмэл, сэртагидролизин, үнэргүйжүүлсэн тос
Үр дүн
1. Хүнсний желатиныг арьс ширний үйлдвэрийн хаягдлаас гарган авах технологи боловсруулж үйлдвэрлэлд нэвтрүүлсэн
2. Панкератинийг үхрийн нойр булчирхайнаас гарган авах аргыг боловсруулан туршсан
3. Хордлого тайлах, цус орлох тарилгын шингэн бэлдмэл найруулж турших ажлыг гүйцэтгэсэн
4. Малын элэгнээс пептонгарган авах ажлыг хийж технологийг боловсруулсан
5. Липоксигенез ферментийг цэврээр ялгах ажлыг гүйцэтгэж шийдсэн
6. Цусны зарим уургаас гем-пептид гаргах ажлыг адууны зүрхний цитохром С ферментийг пепсин, трипсинээр шатлан гидролизэд оруулах замаар үүссэн урвалын бүтээгдэхүүнд ген пептид агуулсан уургийн гинжийг гаргах судалгааны ажил хийж гүйцэтгэв
7. Тарваганы тосыг үнэргүй болгох туршилт явуулж, технологийн үндсэн үзүүлэлтийг тогтоосон
8. Үр тарианы со¸олжийн шүүсэн, Чихрийн манжингийн шааран дээр нимбэгний хүчил синтезлэх туршилтын ажил гүйцэтгэсэн