Салбар : Инженерийн ухаан, технологи
Төслийн дугаар :
Төслийн төрөл : ШУТ төсөл
Хугацаа: 1991-1993
Санхүүжилт: 392.4 мян.төг
Түлхүүр үг : сүүний хүчлийн бактери, дрожжийн хөрөнгөнцөр, хөгц мөөгөнцөрийн фермент, исгэх процесс, үхрийн шир, суналт, уян харимхай, тэжээл, микробиологи
Үр дүн
Арьс-ширний үсийг сулруулах, шохойдох, шохой арилгах зөөлрүүлэх процессыг орлуулж болох биотехнологийн горимыг тогтоож сонгон авсан арьс-ширний дээжийг боловсруулж арьс-ширний бүтцэд гарах хими физик-механикийн өөрчлөлт, таваарлаг чанарын шинжилгээ, судалгааны сонгомол аргуудаар тодорхойлон сур боловсруулах уламжлалт арга, үйлдвэрийн аргаар боловсруулсан сур, арьс ширний стандартын шаардлагатай харьцуулан судалж дүгнэлт гаргав.
Шар сүүний найрлага, бүтэц, овъёос, улаанбуудайн гурил, амуу соёолжийн исэлтийн процесс, үүссэн бүтээгдэхүүн арьс-ширний бүтцэд нөлөөлөх онцлогийг судалж 10 хувилбараар микротуршилт явуулсан.