Салбар : Анагаах ухаан, эрүүл мэндийн шинжлэх ухаан
Төслийн дугаар :
Төслийн төрөл : ШУТ төсөл
Хугацаа: 1997-1999
Санхүүжилт: 1405.0 мян.төг
Түлхүүр үг : тослог, өөх тос, эслэг, нүүрс ус, давс, илчлэг
Үр дүн
Судалгааны дүнгээс харахад нийт судалгаанд хамрагдсан хүмүүсийн 24%-д нь таргалалт, 27.4%-д нь цусны даралт ихдэлт байсан ба 4.55% нь зүрх судасны өвчтэй байв. Дээрх судалгаанд хамрагдсан хүмүүсээс 340 буюу 37.2%-д хооллолтын дэглэмийг судлахад 17 хүн буюу 5%-д хооллолтын дэглэм алдагдсан, хоногт 3-4 удаа махан хоол хэрэглэдэг 58 хүн буюу 17.06%.
Хоол хүнсэнд хэрэглэж буй хүнсний бүтээгдэхүүний нэр төрөл цөөн, ялангуяа орчин үед хавдраас хамгаалах бодис агуулсан хүнсний ногоо, жимс жимсгэнэ болох улаан, шар болон ногоон навчит ногооны хэрэглээ хангалтгүй байна.
Түүнчлэн хоногийн хоолны үндсэн шимт бодисын харьцаа нь 1:0.8:3.7; илчлэг дэх үндсэн шимт бодисын харьцаа 16.8:26.8:53.1 байгаа нь хоол хүнсний найрлагын харьцаа алдагдсан байна.
Архаг өвчинд нөлөөтэй хүнсний бүтээгдэхүүний жагсаалт, хүснэгт нь
1. Уураг маш их буюу ихээр агуулсан хүнсний бүтээгдэхүүн
2. Тослог ихтэй буюу тослог хүнсний бүтээгдэхүүн
3. Нүүрс-ус - энгийн нүүрс ус ихтэй
- эслэг ихтэй
4. Хүнсний бүтээгдэхүүн дэх Na ба К агууламж зэргээс бүрдэнэ.