Салбар : Инженерийн ухаан, технологи
Төслийн дугаар :
Төслийн төрөл : ШУТ төсөл
Хугацаа: 1986-1989
Санхүүжилт: мян.төг
Түлхүүр үг : тоосруулан хатаах, эрдэс, үнээний сүү, найрлага, тос, хатаасан сүү,
Үр дүн
- Гүүний сүү нь уураг, нүүрс ус, эрдэс бодисын бүтэц, шинж чанаар эхийн сүүтэй хамгийн ойролцоо болохыг судалгаагаар тогтоолоо.
- Гүүний сүүний бүтцийн хэсгээс зөвхөн тосны ерөнхий хэмжээ, түүний бүтэц шинж чанарыг эхийн сүүтэй ойртуулахын тулд үнээний ба гүүний сүүний цөцгий нэмж хөхүүл хүүхдийн тэжээлд зориулсан сүү үйлдвэрлэх технологийн процесын үндсэн параметрүүд физик -хими, микробиологийн үзүүлэлтүүпийг тогтоолоо.
- Сонгосон жор технологиор бүтээгдэхүүн үйлдвэрлэн 1-7 сартай хүүхдийг тэжээх клиник туршилт явуулсны үр дүнд гүүний сүүг эхийн сүүтэй төстэй сүүн тэжээл үйлдвэрлэхэд ашиглаж болохоос гадна шүүдэст эмзэгшилтэй болон тэжээлийн доройтол, элэгний архаг үрэвсэлтэй хүүхдэд эмчилгээний хоол байдлаар хэрэглэхэд үр дүнтэй болохыг тогтоолоо.
- гүүний сүүг тоосруулан хатаах аргаар хатааж нэмэх 6-10 градусын температурт полиэтилен уутанд савлан хадгалахад 1 сарын дараа чанарын эрс өөрчлөлт гарч тосны ханаагүй хүчлүүд нь исэлдэн өнгө нь шарлаж, хуршсан тосны амт үнэртэй болж байсан тул гүүний сүүг хатааж хадгалах өөр арга хэрэглэх нь зүйтэй болохыг тогтоолоо.
- Гүүний сүүг -20-25 градусын температурт хөлдөөж хадгалахад 9 сарын хугацаанд гадаад байдал ба физик химийн шинж чанар нь хэвээр хадгалагдаж байна.