Салбар : Хөдөө аж ахуйн (ХАА) шинжлэх ухаан
Төслийн дугаар :
Төслийн төрөл : ШУТ төсөл
Хугацаа: 1990-1990
Санхүүжилт: 120.8 мян.төг
Түлхүүр үг : температур, агаарын хурд, чийг, уур, савлах, шүрших, ангилах
Үр дүн
- Гулууз махыг уутанд савлах, түүний гадаргууд мөсөн болон тусгай бэлтгэсэн уусмалыг шүршиж бүрхүүл тогтоох зэргээр хөлдөөх, хадгалах үед гарах хорогдлыг багасгаж болдог. Гэвч уутанд савласан болон бүрхүүл тогтоосон гулууз мах үзэмж муутай, дэлхийн зах зээл дээр төдийлөн таашаагддаггүйн дээр хадгалах агуулахын багтаамж, тээврийн хэрэгслийн даац ашиглалтанд муугаар нөлөөлдөг.
- Гулууз махыг ангилан хэсэглэж савлаж үйлдвэрлэх технологийг үйлдвэрлэлд нэвтрүүлснээр махыг хөлдөөх, хадгалах, ачиж буулгах, хураах зэрэгт хорогдол гарахгүйн дээр хадгалах агуулахын багтаамж, тээврийн хэрэгслийн даац ашиглалт 1.5 дахин дээшилж 1тн бүтээгдэхүүн тутмаас дотоодын хэрэгцээнд борлуулахад 1121-2819, гадаадын зах зээлд нийлүүлэхэд 4921-6119 төгрөгийн ашиг олох боломж байна.
- Махыг ус, уур, уур агаарын холимогоор гэсгээхэд хорогдол их гардагийн дээр түүний гадаргуу дээр их хэмжээний чийг тунадасжиж бичил биетэн үржих боломж бүрддэг тул эдгээр аргаар гэсгээсэн мах болон түүгээр хийсэн бүтээгдэхүүн хадгалалтын тэсвэр муутай байдаг учраас үйлдвэрт хэрэглэх хүрээ багассаар байна.