Салбар : Инженерийн ухаан, технологи
Төслийн дугаар :
Төслийн төрөл : ШУТ төсөл
Хугацаа: 1988-1990
Санхүүжилт: мян.төг
Түлхүүр үг : мах сүүн бүтээгдэхүүн, үйлдвэрлэх, технологи, бак бэлдмэл, хиам, бактерийн коцентрат
Үр дүн
1. Lactobacillus plantarum, Ped. cerevisiae эсээс тогтох хуурай хөрөнгө бэлтгэсэн.
2. Чанамал утлагат хиам боловсрох технологийн явцад сүүн хүчлийн бактерийн ферментаци бүрэн явагдаж чадахгүй байгаагаас болж бүтээгдэхүүнд үзүүлэх нөлөөлөл бага, хиамны өртөг ихсэх сөрөг талуудтай учир чанамал утлагат хиаманд бактерийн хуурай хөрөнгө ашиглах шаардлагагүй болохыг тогтоосон.
3. Түүхий утлагат хиамнд бактерийн хуурай хөрөнгө ашигласнаар орчны рН-ыг 8-10 хоногийн дотор 5.2-5.4 болтол бууруулан эмгэг төрөгч бичил биетэнд давамгайлах нөлөө үзүүлж, хиамны боловсролтын хугацааг 10-15 хоногоор богиносгох сайн талуудтайг баталсан. Иймээс Сүүн хүчлийн бактерийн хуурай хөрөнгө ашиглан түүхий утлагат хиам үйлдвэрлэх ажлын техник технологийн заавруудыг боловсруулжээ.