Шинжлэх Ухаан Технологийн Сан
Нэвтрэх

Үр тарианы элит үр бий болгох, үйлдвэрлэх,хадгалах арга, технологи



Салбар : Хөдөө аж ахуйн (ХАА) шинжлэх ухаан

Төслийн дугаар :

Төслийн төрөл : ШУТ төсөл

Хугацаа: 2014-2016

Санхүүжилт: 723880.00 мян.төг

Түлхүүр үг : үрийн аж ахуй, бүл, элит үр, үрийн фракц, маркер ген, эрлийзжүүлэг, ургацын үзүүлэлт, сортын параметр

Үр дүн

1. ОУЦЭГ-ын 139 сая төгрөгийн хөрөнгө оруулалтаар молекул генетикийн лаборатори байгуулан судалгаа хийх боломж бүрдүүллээ.
Дунд болцтой Цогт, дунд оройн болцтой Дархан-144 сортуудын цэвэршилтийг SSR төрлийн 17 праймераар тодорхойлоход үрийн эх материал цэвэршилт сайтай байна. ISSR, SSR, RAPD, ISBP- ын 4 төрлийн 58 праймеруудаас Дархан 34, Дархан 131, Дархан 144, Арвин, Цогт Халхгол 1 сорт тус бүрийг илрүүлэх, таних праймерийг тогтоов. Эрт болцтой сортуудын үрэнд 2.2-2.4 мм-ийн фракц (65.6%), дунд болон дунд оройн болцтой сортуудын үрэнд 2.4-2.8мм-ийн фракц (60.2%) зонхилох хувийг эзлэж байна.
2. Үрийн фракцыг нэмэгдүүлэхэд соёололт 95.4-97.9%, хээрийн цухуйц 64.8-73.0%, амьдралт 71.9-80.3%, ам метр дэх ургамлын тоо 264-320, нэг түрүүний үрийн тоо 28-37, үрийн жинг 0.90-1.07 г тус тус байна. Энэ нь эрт болцтой сортод 2.6-5.0 ц/га-аар, дунд болцтой сортод 0.5-1.8 ц/га-аар, дунд оройн болцтой сортод 4.7-10.2 ц/га-аар тус тус ургацыг нэмэгдүүлэх боломжтойг тогтоов.
3. Үрийн тариалангийн технологи, нутагшсан сортууд ном 7,6 ХХ Дархан 2015.
4. Буудайн эрт болцтой Дархан-131, дунд болцтой Арвин (Дархан-166), дунд орой болцтой Дархан-144, Цагаандэглий, Цогт сортуудын үрийг бөөний сонголтоор 622,2 мян. түрүү, ганцаарчилсан сонголтоор -25500 түрүү, удмын үнэлгээний 1 ба 2 дах жилийн талбараас 8708 бүл, үржүүлгийн 1 ба 2 дах жилийн үр үйлдвэрлэл 53,13 т
5. Буудайн эрт болцтой Дархан-131, дунд болцтой Арвин /Арвин (Дархан-166)/, дунд орой болцтой Дархан-144, Цагаандэглий, Цогт сорт
6. Үр тарианы хоёрдогч таримал болох, хөх тарианы Онохойская сортын элит үр 10 т, арвайн Бурхант-1 сортын элит үр 51 т нийт 61 т элит үр үйлдвэрлэв.
7. Сондор сорт: Эрт болцтой, 82-84 хоногт боловсорч, дунджаар 16.7-21,2 ц/га ургац өгдөг үрэндээ 12.4% уураг, 30,3-32% цавуулаг агуулдаг
Хар Сувд сорт: Дунд болцтой, 85-87 хоногт боловсорч 14.9-19,4 ц/га дундаж ургац бүрдүүлдэг Үрэндээ уураг 13,8-14.3%, цавуулаг нь 32,7-36.7% агуулдаг.
Зөөлөн буудайн селекцийн ажлын дүнд Дархан 193 сортыг шинээр бүтээн 2015 онд УСС-д дэвшүүлэх, Дархан 141 сортыг хүнс тэжээлийн ирээдүйтэй сортоор 2015 онд УСС-ийн зөвлөлөөр батлав.
8. Тритикалын Хишигт-15 сортыг бүтээн 2015 онд УСС-д дэвшүүллээ. Хишигт 15 сорт нь 88 хоногт боловсордог, дунджаар 24,6 ц/га буюу хяналт Beagle-1 сортоос 2,2 ц/га ургацаар давуу, үрэндээ 13,4% уураг, 60,2% цардуул агуулдаг. Ганд тэсвэртэй сорт юм. 2016 онд 150 кг үрийн нөөцтэй болсон.
9. Буудайн үр хадгалах зөвлөмж /УГТХ-ийн 2016 оны 12225 протокол /

Удирдагч


Эрдэм шинжилгээний бүтээл
1. Нэг сэдэвт бүтээл, ном, товхимол /нэр/

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
1 Үрийн тариалангийн технологи нутагшсан сортууд Дэлгэрэнгүй
2. Эрдмийн зэрэг горилсон бүтээлийн нэр

3. Шинэ ба шинэчилсэн бүтээгдэхүүний загвар

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
4. Шинэ болон шинэчилсэн технологи /нэр/

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
5. Тоног төхөөрөмжийн туршилтын загвар

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
6. Батлагдсан стандарт

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
7. Зөвлөмж

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
1 Буудайн үрийг хадгалах технологийн зөвлөмж Дэлгэрэнгүй
8. Заавар

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
9. Патент

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
10.Ашигтай загварын гэрчилгээ


Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
12. Техник эдийн засгийн үндэслэл

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
13. Газрын зураг, атлас

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
14. Шинэ онол, теором

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
15. Эрдэм шинжилгээний өгүүлэл гадаад

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
16. Эрдэм шинжилгээний өгүүлэл дотоод

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
17.Эрдэм шинжилгээний илтгэл гадаад

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
18.Эрдэм шинжилгээний илтгэл дотоод

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
19.Аргачлал

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
20.Ишлэл


Сэтгэгдэл бичих
Нэр :


СЭТГЭГДЛҮҮД