Шинжлэх Ухаан Технологийн Сан
Нэвтрэх

Уураг, энергийн агууламж ихтэй биологийн идэвхит тэжээлийн технологи



Салбар : Хөдөө аж ахуйн (ХАА) шинжлэх ухаан

Төслийн дугаар :

Төслийн төрөл : ШУТ төсөл

Хугацаа: 2012-2014

Санхүүжилт: 81,213.0 мян.төг

Түлхүүр үг : мутант омог, уураг, эслэг, биомасс, амин хүчил, тэжээл

Үр дүн

1/ - Candida utilis-ийн мутант омог; - Brevibacterium marinopiscosum-ийн мутант омог
2/ Trichоderma viride-ийн мутант омог
3/ * Целлюлаза, ксилаза энзимийн идэвхийг тодорхойлох заавар
* Candida utilis-ийн мутант омог нь хуримтлуулах биомассын хэмжээ 1.68 г/100мл, 57.1 хувийн уураг нийлэгжүүлнэ
* Brevibacterium marinopiscosum-ийн мутант омог 1.68 гр биомасс хуримтлуулан 47.5 хувийн уураг нийлэгжүүлнэ.
* Trichоderma viride-ийн мутант омог эх өсгөврөөсөө 20 хувиар илүү биомасс хуримтлуулж, 26.3 хувиар илүү эслэг лигнин задлагч фермент нийлэгжүүлнэ.
4/ Өндөглөгч тахианы тэжээлийн жорд дрожжийг 6 хувиар оролцуулан тэжээхэд амьдын жинд үзүүлэх сөрөг нөлөө бага, харин өндөглөлтөнд эерэг нөлөөтэй байна.
5/ 10 өндгөнд зарцуулах тэжээлийн хэмжээгээр өндөглөгч тахианы тэжээлийн жорд дрожжийг 4 хувиар оролцуулахад тохиромжтой байна.
6/ Улаан буудайн сүрлийг ксилаза, целлюлаза ферментээр 0.5, 1.0, 1.5, 2.0 мкл/г боловсруулахад органик бодисын шингэцийн итгэлцүүр ердийн сүрэлд 40.1% байхад түүнийг 1 мкл/гр ксилазаферментээр үйлчлүүлэхэд 58.5 хувь, шимт чанар 8.8 МДж болж нэмэгдэж байна. Үүнээс үзэхэд улаан буудайн болон арвайн сүрлийг дангаар нь малд өгснөөс ямар нэг байдлаар боловсруулж ферментээр үйлчлүүлсний дараа өгөх нь илүү үр ашигтай юм.
Ферментээр боловсруулсан сүрлийг нейлон уутны аргаар хуурай бодисын задралд энзимийн тун нөлөөлөх байдлыг авч үзвэл туршилтын бүх цагуудад 1-1.5 µл/г энзим нэмсэн дээжинд хуурай бодисын задралын хувь ойролцоо түвшинд байлаа. Харин арвайн сүрлийн хуурай бодисын гүзээн дэхь задрал 21.18-34.88 хувь байснаа ксилаза энзимийн нөлөөгөөр 25.19-45.3% болж нэмэгдсэн бөгөөд ялангуяа 1 µл хэмжээгээр боловсруулсан 12-48 цагт задрал нь илүү байлаа.
Боловсруулсан улаанбуудайн сүрэлтэй жороор мал тэжээхэд целлюлаза ферментээр боловсруулсан жор идэмжээр сайн байсан бөгөөд хонины амьдын жин 4.2-4.9 буюу 11.2-13.0 %-иар нэмэгдэж байна.
7/ - Уураг агуулсан үрлэн тэжээл бэлтгэх технологи, бэлдэц; -Үл орлогдох амин хүчил агуулсан үрлэн тэжээл бэлтгэх технологи, бэлдэц; -Эслэг, лигнин задлагч өндөр идэвхитэй ферментийн бэлдмэл; -Эслэг, лигнин задлагч өндөр идэвхтэй омгийн биомасс; - Энзимжүүлсэн арвайн сүрэл; -Энзимжүүлсэн улаан буудайн сүрэл; -Дрожжоор баяжуулсан багсармал тэжээл; -Дрожжтой канди

Удирдагч


Эрдэм шинжилгээний бүтээл
1. Нэг сэдэвт бүтээл, ном, товхимол /нэр/

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
2. Эрдмийн зэрэг горилсон бүтээлийн нэр

3. Шинэ ба шинэчилсэн бүтээгдэхүүний загвар

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
4. Шинэ болон шинэчилсэн технологи /нэр/

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
1 Лизиний бэлдмэлгарган авах технологи Дэлгэрэнгүй
2 Нэг эст организмын гаралтай уургийн бэлдмэл гарган авах технологи Дэлгэрэнгүй
5. Тоног төхөөрөмжийн туршилтын загвар

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
6. Батлагдсан стандарт

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
7. Зөвлөмж

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
8. Заавар

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
1 Лизиний бэлдмэлгарган авах технологийн заавар Дэлгэрэнгүй
2 Нэг эст организмын гаралтай уургийн бэлдмэл гарган авах технологийн заавар Дэлгэрэнгүй
9. Патент

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
10.Ашигтай загварын гэрчилгээ


Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
12. Техник эдийн засгийн үндэслэл

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
13. Газрын зураг, атлас

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
14. Шинэ онол, теором

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
15. Эрдэм шинжилгээний өгүүлэл гадаад

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
1 Effect of exogenous xylanase on rumen in vitro gas production and degradability of wheat straw 2015 Дэлгэрэнгүй
16. Эрдэм шинжилгээний өгүүлэл дотоод

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
1 З.Эрдэнэ, Х.Алтанцэцэг, Н.Тогтохбаяр Биотехнологи-Тэжээл үйлдвэрлэлд 2012 Дэлгэрэнгүй
2 Б.Мөнхзул, З.Эрдэнэ Эслэг задлагч Trichodermaviride-ийн мутант омог гарган авсан дүн 2012 Дэлгэрэнгүй
3 З.Эрдэнэ, Х.Алтанцэцэг Brevibacteriummarinopiscosum-ийн өсгөвөрлөх тохиромжтой ферментацийн нөхцлийг судласан дүн 2012 Дэлгэрэнгүй
4 Z.Erdene, N.Togtokhbayar Optimization of culture conditions for L-lysine production by Brevibacteriummarinopiscosum 2012 Дэлгэрэнгүй
5 З.Эрдэнэ Brevibacteriummarinopiscosum-ийн лизин нийлэгжүүлэх идэвхийг сайжруулах боломж 2013 Дэлгэрэнгүй
6 О.Дүүриймаа, З.Эрдэнэ Candida utilis дрожжийн омгийн селекцийн судалгаа 2013 Дэлгэрэнгүй
7 З.Эрдэнэ, Х.Алтанцэцэг, Н.Тогтохбаяр Микробиологийн аргаар целлюлаза фермент үйлдвэрлэх боломж 2014 Дэлгэрэнгүй
8 Ч.Уранхайч, Н. Тогтохбаяр, А.Отгонжаргал Сүрлийг энзимээр боловсруулж нэмэгдэл тэжээлд ашиглах боломж 2014 Дэлгэрэнгүй
9 Т.Жигмэд, Ж.Рэнцэнханд, Н.Тогтохбаяр Өндөглөгч тахианы тэжээлд дрожж ашиглах нь 2014 Дэлгэрэнгүй
17.Эрдэм шинжилгээний илтгэл гадаад

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
18.Эрдэм шинжилгээний илтгэл дотоод

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
1 З.Эрдэнэ Brevibacteriummarinopiscosum-ийн лизин нийлэгжүүлэх идэвхийг сайжруулах боломж 2013 Дэлгэрэнгүй
2 О.Дүүриймаа, З.Эрдэнэ Candida utilis дрожжийн омгийн селекцийн судалгаа 2013 Дэлгэрэнгүй
3 Т.Жигмэд, Ж.Рэнцэнханд, Н.Тогтохбаяр Өндөглөгч тахианы тэжээлд дрожж ашиглах нь 2013 Дэлгэрэнгүй
4 З.Эрдэнэ, Х.Алтанцэцэг, Н.Тогтохбаяр Микробиологийн аргаар целлюлаза фермент үйлдвэрлэх боломжОюутны эрдэм шинжилгээний бага хурал . 2014 Дэлгэрэнгүй
19.Аргачлал

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
20.Ишлэл


Сэтгэгдэл бичих
Нэр :


СЭТГЭГДЛҮҮД