Шинжлэх Ухаан Технологийн Сан
Нэвтрэх

Төл, өсвөр малын тэжээл боловсруулах эрхтний эмгэгийг эмчлэн сэргийлэх биобэлдмэлийн технологи



Салбар : Инженерийн ухаан, технологи

Төслийн дугаар : 022

Төслийн төрөл : ШУТ төсөл

Хугацаа: 2012-2014

Санхүүжилт: 217593.00 мян.төг

Түлхүүр үг : хурга, өсвөр мал, гүзээ, ходоод, пробиотик, микробиологи, бадисын солилцоо

Үр дүн

1. Хөрвө хурганы сүүн тэжээлээс өвсөн тэжээлд шилжих үеийн тэжээл боловсруулах үйлдэлд эслэг задлах бактерийг амилолитик идэвхтэй бактериар баяжуулан ферментатив үйлдэлд дэмжих зорилгоор биологийн идэвхтэй шинжээ хадгалалтын явцад хадгалж буй эслэг задлагч (B.succinogenes ЦЛО18) болон амилолитик нянгийн (АМ5) массаас бэлтгэсэн ЦЛО:АМ0, 50:50, ЦЛО:АМО, 75:25 хувилбаруудаас 4 долоо хоногийн бойжилттой хөрвө хурганд дотуур олгов. Нянгийн хоршилд ашигласан амилитик бактерийг In vitro орчинд сонгомол тэжээлийн орчноор дамжуулан амилаза ферментийн идэвхээр нь (АМ-2,АМ-5, АМ-9,АМ-12,АМ-19,АМ-21) сонгон шалгаруулсан. Амилолитик бактерийн амилаза идэвхи нь хамгийн их нь 24 дэх цагтаа 0.354 мкг байснаа 96 цагийн дараа гэхэд 0.183 мкг болон буурч байлаа. 1 мл-т 107 CFU/ml нянгийн бие агуулагдаж байлаа. Нянгийн хоршлыг (ЦЛО:АМ0, 50:50, ЦЛО:АМО, 75:25) хөрвө хурганы гүзээний тэжээл боловсруулах үйлдэл, бодисын солилцооны зарим үзүүлэлтэнд хэрхэн нөлөөлөхийг судлахаар олгосон хөрвө хурганы гүзээний сэвсэн дэх тосны дэгдэмхий хүчлийн нийт хэмжээ 67.22±4.78, цусны, улаан эсийн тоо 7.35±1.10, гемоглобин, чихрийн агууламж хяналтынхаас илүүтэй байна. Туршилтын дүнд эслэг болон цардуул задлагч нянгийн массаас ЦЛО:АМО-50:50 харьцаагаар бэлтгэсэн пробиотикийн хувилбарыг хурга хөрвөжих үеийн гүзээний сэвсэн дэх эслэг болон цардуул задлах чадавхыг идэвхжүүлж, илчийн хангамжийг дээшлүүлэн улмаар нүүрс усны солилцооны хямралаас сэргийлэх зориулалтаар төлийн өвчний практикт ашиглах боломжтой гэсэн үр дүнг гаргалаа. Судалгааны дүнд “Амило-целло” пробиотик бүтээгдэхүүн бэлтгэх, шалгах, хэрэглэх заавар боловсруулж баталгаажуулсан.
2. In vitro орчинд сонгомол тэжээлийн орчноор дамжуулан бифидобактерийн болон сүүнхүчлийн нянгийн цэвэр өсгөврүүд ялган авсан. Эдгээр өсгөврүүдээс тэсвэрт чанар өндөртэй Bif 3, LBO3 омгийг сонгон авч, гэдэсний эмгэг төрүүлэгч (E.coli 0457, S.typhisuis SN8) савханцруудын үйлчилгээг хэрхэн саатуулж байгааг 24, 48, 72 цагаар тодорхойлоход өсгөвөржилтийн хугацаа уртсах тусам үйлчилгээ нь нэмэгдэх хандлагатай байсан. Түүнчлэн ходоод гэдэсний салстын эпителийн эсэд бэхлэгдэх (адгезив) чадварыг хүчил ялгаруулах болон нүүрс ус задлах идэвхээр нь Bif 3 болон LBO3 омгуудыг сонгов. Bif 3 болон LBO3 омгууд тус бүрээс бэлтгэсэн пастаас 2,2*108 CFU/г-ийг туулайны амьдын /3,5 кг/ жингийн кг тутамд 1 г-аар тооцоолон өдөрт 1 удаа 7 хоног амаар олгосны дараа нядалж ходоод, 12 хуруу гэдэс, өлөн гэдэс, цутгалан, олгой, шулуун гэдэсний агуулагдахуун болон хананы хусдасаас дээж авч, нянгийн тоог тогтоов. Иймд бидний туршилтанд ашигласан нутгийн омгууд (Bif 3, LBO3) нь гэдэсний салстын эпителийн эсэд бэхлэгдэх чадвартай бөгөөд пробиотикийн үйлдвэрлэлд ашиглах боломжтой гэж үзэв. Туршилтанд ашигласан Bif 3 болон LBO3 омгуудын үзүүлсэн биологийн идэвхтэй шинж чанар нь төлийн гүйлгэх шинжтэй өвчний эмчилгээний практикт ашиглах боломжтой гэсэн дүгнэлтийг судлаачдаас гаргалаа. Энэхүү үйлчилгээний үр дүнд тулгуурлан биологийн идэвхтэй омгуудыг ашиглан “Бифидолакт” бэлдмэлийг бэлтгэх, шалгах, хэрэглэх заавар боловсруулж, МЭСБУ-ын лабораториор шалгуулан баталгаажуулж, Фармакопейн Хороогоор хэлэлцүүлэн баталгаажуулсан.
3. Бифидобактерийн Bif-2, Bif-3, Bif-17 нутгийн омгуудын (QIAamp® DNA Mini Kit (QIAGEN) ашиглан) геномын ДНХ ялгаж Nanodroph багажаар цэвэршилт концентраци болон өвөрмөц -Bifid-F, g-Bifid-R праймерүүдийг ашиглан ПГУ –аар төрөл зүйлийг тодорхойлоход Bif-2, Bif-3 нь 550 bp өвөрмөц толбо үүсгэн Bifidobacterium төрөл болохыг тогтоов. Харин BIBIF-R, BIBIF-F праймер ашиглан тодорхойлоход 278 bp өвөрмөц толбо үүсгэн Bifidobacterium Bifidum зүйл болохыг харуулав. Сүүнхүчлийн бактерийн нутгийн омгуудын төрлийг SS1, SS2 праймерүүдыг ашиглан ПГУ –аартодорхойлоход LBO1,LBO2,LBO3,LIBO4,LBO13 нь 1400 bp өвөрмөц толбо үүсгэн Lactobacillus төрөл болохыг тогтоов. Харин сүүнхүчлийн бактерийн төрөл болох нь тогтоогдсон цэвэр өсгөврүүдийн зүйлийг L.Acidophilus (праймер La1-R , La2-F, 132 bp), L.Plantarum (праймер L.pla2-R, L.pla3-F, 248 bp) зүйлүүдийн өвөрмөц праймеруудыг ашиглан стандарт омгуудтай дүйцүүлэн ПГУ-аар тодорхойллоо. LBO1, LBO 2, LBO 3, LBO 4, LBO 13 дугаартай өсгөврүүд 132 bp урттай өвөрмөц толбо илэрч L.Acidophilus зүйл болохыг хариулав.
4. Пробиотик бүтээгдэхүүний идэвхийг дээшлүүлэх зорилгоор биологийн ашигтай Bifidobacterium bifidum BIF3 + Lactobacillus acidophilus LBO3 нянгуудын антогонист болон адгезив чадварын нийлэмжид тулгуурлах замаар Bif:Lab=30:70 харьцаагаар (Бифидолакт) олгож, туршсан бэлдмэлийн загвар нь биж өвчний үед хоршиж хэрэглэх, эмчилгээний явц дахь үйлчилгээний хугацааг уртасгах, идэвхийг дээшлүүлж, үйлчилгээний хүрээг өргөтгөх боломжийг олгож байна. Бифидолакт бэлдмэлийг хөрвөжсөн хурганд олгоход гүзээний NH3–ийн хэмжээг 32.3%-иар бууруулж, ТДХ-ийг хэмжээг 16%-иар нэмэгдүүлж, pH-ийг сул хүчиллэг болгох замаар тэжээл боловсруулалтыг дэмжихийн зэрэгцээ хурганы гүзээний үйлдлийн эмнэл зүйн илрэл, завсрын солилцооны бүтээгдэхүүний үүсэлтийн зохистой харьцааг бүрдүүлэхэд идэвхтэй нөлөөлж байгаа нь тухайн бүтээгдэхүүний хэрэглээний шийдлийг өргөжүүлэхэд эерэг нөлөөтэй байна. Судалгааны үр дүнгээс харахад BIF:LAB /30:70/ харьцаагаар төлийн өвчний практикт хэрэглэх нь эмчилгээний төдийгүй тэжээл боловсруулалтыг засан идэвхжүүлэх ач холбогдолтой байгаа нь бидний дэвшүүлж буй Бифидолакт нь пробиотикийн нэр, төрөл, хэрэглээний хүрээг өргөтгөх бололцоотой юм.

Удирдагч


Эрдэм шинжилгээний бүтээл
1. Нэг сэдэвт бүтээл, ном, товхимол /нэр/

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
1 Ж..Дүгэрсүрэн Монгол хурганы ходоод, гэдэсний замын зарим бичил биетний биологийн шинж чанар, түүнийг ашиглах нь Дэлгэрэнгүй
2 Мал эмнэлгийн шинжлэх ухааны доктор (Sc.D), профессор Ширчингийн Дэмбэрэлийн бүтээлийн товч танилцуулга Дэлгэрэнгүй
3 Микробиологийн шинжилгээний аргууд Дэлгэрэнгүй
2. Эрдмийн зэрэг горилсон бүтээлийн нэр

3. Шинэ ба шинэчилсэн бүтээгдэхүүний загвар

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
1 Амилло-целло биобэлдмэл Дэлгэрэнгүй
2 Бифидолакт биобэлдмэл Дэлгэрэнгүй
4. Шинэ болон шинэчилсэн технологи /нэр/

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
5. Тоног төхөөрөмжийн туршилтын загвар

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
6. Батлагдсан стандарт

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
7. Зөвлөмж

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
8. Заавар

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
1 Амилло-целло биобэлдмэл Дэлгэрэнгүй
2 Бифидолакт биобэлдмэл Дэлгэрэнгүй
9. Патент

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
1 Сүүнхүчлийн нянгийн нутгийн омог Lactobacillus Acidophilus LBY3 Дэлгэрэнгүй
2 Пропион хүчлийн нянгийн нутгийн омог Piopionibacterium acidi-propionici (ПХО 3) Дэлгэрэнгүй
3 Пробиотик аарц Дэлгэрэнгүй
10.Ашигтай загварын гэрчилгээ


Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
12. Техник эдийн засгийн үндэслэл

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
13. Газрын зураг, атлас

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
14. Шинэ онол, теором

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
15. Эрдэм шинжилгээний өгүүлэл гадаад

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
1 Inhibitory activity of Lactic Acid Bacteria against H.Pilory in vitro Дэлгэрэнгүй
2 Results in vitro experiment of activity Lactobacillus reuteri LBO2 againt H.Pilory Дэлгэрэнгүй
3 Results of the study on antagonistic effects of pure isolates of lactic acid bacteria from a fermented mares milk starter Дэлгэрэнгүй
4 Требования, соблюдающие при селекцировании штаммов, использованных в производстве пробиотических препаратов Дэлгэрэнгүй
5 Использование биологически активных штаммов в пройзводстве пробиотических препаратов Дэлгэрэнгүй
6 Изучение антогонистической активности чистых культур бифидобактерии против местному штамму s.typhisuis SN8 Дэлгэрэнгүй
7 The study of the action of lactic acid bacteria (Lactobaciilus Plantaerum LBO78) on the concentration of ammonia the rumen of lambs Дэлгэрэнгүй
8 Pyrosequencing Analysis of the Microbial Diversity of Airag,Khoormog and Tarag, Дэлгэрэнгүй
9 Use probiotics contaning Lactic Acid Bacteria. Дэлгэрэнгүй
10 The effect of Corn Dried Distillers Grains with Solubles inclusion rate and bioconversion on the nitrogen phosphorus and energy metabolism of piglets Дэлгэрэнгүй
11 Некоторые признаки молочнокислых бактерий выделенных из химуса животных, для использования в производстве пробиотиков Дэлгэрэнгүй
16. Эрдэм шинжилгээний өгүүлэл дотоод

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
17.Эрдэм шинжилгээний илтгэл гадаад

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
1 Study on physiological,biochemical charactericteristic of biologically active lactic acid bacteria native strain isolated from fermented dyare Product Дэлгэрэнгүй
2 Application lactic acid bacteria against drarrhea Дэлгэрэнгүй
3 Some properties of LAB strains isolated fromfermented milk products of Mongolian Bactrian camels. Дэлгэрэнгүй
4 LAB study on Mongolian traditional fermented milk products Дэлгэрэнгүй
5 Pyrosecuencing analysis of the microbial divercity of airag, khoormog, tarag, traditional fermented dairy products Mongolia Дэлгэрэнгүй
6 Acute phase responses in cattle through the course of splenectomy and Theileria orientalis infection Дэлгэрэнгүй
18.Эрдэм шинжилгээний илтгэл дотоод

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
1 Сарлаг тугалын ходоодны биоцахилгаан идэвхийн судалгаа Дэлгэрэнгүй
2 Амилолитик бактерийн хэлбэр зүй, зарим шинж чанарыг судалсан дүн Дэлгэрэнгүй
3 Пробиотикийн үйлчлэлийг анагаах ухааны практикт туршсан дүн Дэлгэрэнгүй
19.Аргачлал

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
20.Ишлэл


Сэтгэгдэл бичих
Нэр :


СЭТГЭГДЛҮҮД