Шинжлэх Ухаан Технологийн Сан
Нэвтрэх

Малын дайвар бүтээгдэхүүнд суурилсан биологийн идэвхит нэмэлт хүнс үйлдвэрлэх технологийн судалгаа



Салбар : Хөдөө аж ахуйн (ХАА) шинжлэх ухаан

Төслийн дугаар :

Төслийн төрөл : ШУТ төсөл

Хугацаа: 2011-2014

Санхүүжилт: 177471.00 мян.төг

Түлхүүр үг : нэмэлт хүнс, адуу, үхэр, ямаа, элэг, бөөр, зүрх, сүүл, уушги, дэлүү, гүзээ, цоохор болон салбант сархинаг, цагаан мөгөөрсөн хоолой, цагаан гол, гадар болон дотор өөх, үхрийн цус, шөрмөс

Үр дүн

1. Дотор махны хүнс тэжээлийн болон физиологи-биологийн үнэт чанарын судалгааны хүрээнд:
 Малын дотор махны шинж чанар, боловсруулах технологийн чиглэлээр өмнө хийгдсэн дотоод, гадаадын эрдэмтдийн судалгааны материалаар хэвлэлийн тойм бэлтгэв.
 Малын дотор махны судалгаа Үүнд: Химийн ерөнхий найрлага (чийглэг, тослог, уураг, үнслэг)
Бид өөрийн институтэд тодорхойлох боломжгүй шимт чанарын үзүүлэлтүүдийн шинжилгээнүүдийг БНСУ-ын “KFRI”, БНХАУ-ын “Понитест” ОУ-ийн лаборториудад шинжлүүлсэн. Үүнд:
 Шимт чанарын үзүүлэлтүүд (аминхүчлийн бүрдэл, хэмжээ, тосны хүчлийн бүрдэл, хэмжээ, эрдсийн агууламж, усанд уусамхай болон тосонд уусамхай амин дэм, холестерины агууламж)

2. Дотор махны эрүүл ахуй, аюулгүй байдлын үзүүлэлтийн судалгааны хүрээнд:
 Аюулгүйн үзүүүлэлтүүд (микробиологийн үзүүлэлтүүд, хүнд металл, цацрагийн бохирдол, антибиотик, пестицидийн үлдэгдэл)

3. Биологийн идэвхит бодисын агууламжийг нэмэгдүүлсэн 5-6 шинэ нэрийн бүтээгдэхүүний технологи сэдвийн хүрээнд:
 Бод богийн дотор махаар шөлний бэлдмэл үйлдвэрлэх
 Малын цусыг ашиглан гемотоген үйлдвэрлэх туршилт
 Цагаан мөгөөрсөн хоолойноос биологийн идэвхит нэгдэл ялган авах туршилт
 Уушгины бэлдмэл
 Эрдэс бэлдмэл

4. Дотор махны биохимийн найрлага, чанарын онцлогт үндэслэн зохистой боловсруулах технологи сэдвийн хүрээнд:
 Шинэ бүтээгдэхүүн, болон шинэчилсэн жор, технологи-9
 Ашигтай загвар-2

5. Дотор маханд суурилсан биологийн идэвхит бүтээгдэхүүн үйлдвэрлэх загвар цехийн төсөл, технологийн заавар боловсруулах ажлын хүрээнд:
Хүүхдийн хоол тэжээлийн “Эрдэс” загвар цехийг институтийн байранд байгуулан, шинэ бүтээгдэхүүн гарган авах туршилтанд ашиглаж байна.

6. Дотор мах, дайвар түүхий эд боловсруулах “Үйлдвэрлэлийн зохистой дадал”, “Эрүүл ахуйн зохистой дадал” гарын авлага боловсруулах ажлын хүрээнд:
 Дотор мах, дайвар түүхий эд боловсруулах үйлдвэрт нэвтрүүлэх үйлдвэрлэлийн зохистой дадал (гарын авлага)
 Дотор мах, дайвар түүхий эд боловсруулах үйлдвэрт нэвтрүүлэх эрүүл ахуйн зохистой дадал (гарын авлага)

Удирдагч


Эрдэм шинжилгээний бүтээл
1. Нэг сэдэвт бүтээл, ном, товхимол /нэр/

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
1 Дотор мах, дайвар түүхий эд боловсруулах үйлдвэрт нэвтрүүлэх үйлдвэрлэлийн зохистой дадал Дэлгэрэнгүй
2 Дотор мах, дайвар түүхий эд боловсруулах үйлдвэрт нэвтрүүлэх эрүүл ахуйн зохистой дадал Дэлгэрэнгүй
2. Эрдмийн зэрэг горилсон бүтээлийн нэр

3. Шинэ ба шинэчилсэн бүтээгдэхүүний загвар

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
1 Махан чихмэл Дэлгэрэнгүй
2 Амталсан гүзээний хатаамаг Дэлгэрэнгүй
3 Таван цулын нунтаг шөл Дэлгэрэнгүй
4 Уушгины бэлдмэл Дэлгэрэнгүй
5 Өөхөн тос Дэлгэрэнгүй
6 Эрдэс бэлдмэл Дэлгэрэнгүй
4. Шинэ болон шинэчилсэн технологи /нэр/

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
1 Хямарцаг үйлдвэрлэх технологи Дэлгэрэнгүй
2 Цагаан мөгөөрсөн хоолойноос хондройтин сульфат ялган авах Дэлгэрэнгүй
3 Үхрийн цагаан голыг мах, махан бүтээгдэхүүн үйлдвэрлэлд ашиглах технологи Дэлгэрэнгүй
4 Амталсан гүзээний хатаамаг үйлдвэрлэх технологи Дэлгэрэнгүй
5 Бод, богийн дотор махаар шөлний бэлдмэл үйлдвэрлэх технологи Дэлгэрэнгүй
6 Малын цусыг ашиглан уурагт бэлдмэл гемотоген үйлдвэрлэх технологи Дэлгэрэнгүй
7 Уушгины бэлдмэл үйлдвэрлэх технологи Дэлгэрэнгүй
8 Малын өөхөн тос боловсруулах технологи Дэлгэрэнгүй
9 Таван цулын цуглуулга бэлтгэх технологи Дэлгэрэнгүй
5. Тоног төхөөрөмжийн туршилтын загвар

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
6. Батлагдсан стандарт

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
7. Зөвлөмж

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
8. Заавар

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
1 Хямарцаг үйлдвэрлэх технологийн заавар Дэлгэрэнгүй
2 Үхрийн цагаан голыг мах, махан бүтээгдэхүүн үйлдвэрлэлд ашиглах технологийн заавар Дэлгэрэнгүй
3 Амталсан гүзээний хатаамаг үйлдвэрлэх технологийн заавар Дэлгэрэнгүй
4 Бод, богийн дотор махаар шөлний бэлдмэл үйлдвэрлэх технологийн заавар Дэлгэрэнгүй
5 Уушгины бэлдмэл үйлдвэрлэх технологийн заавар Дэлгэрэнгүй
6 Махан чихмэл үйлдвэрлэх технологийн заавар Дэлгэрэнгүй
7 Таван цулын цуглуулга бэлтгэх технологийн заавар Дэлгэрэнгүй
8 Цувдай бэлтгэх технологийн заавар Дэлгэрэнгүй
9 Малын өөхөн тос боловсруулах технологийн заавар Дэлгэрэнгүй
9. Патент

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
10.Ашигтай загварын гэрчилгээ


Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
1 Үхрийн цагаан голыг ашиглан махан бүтээгдэхүүн үйлдвэрлэх арга Дэлгэрэнгүй
2 Махны чанарыг алдагдуулахгүйгээр хадгалах арга Дэлгэрэнгүй
12. Техник эдийн засгийн үндэслэл

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
13. Газрын зураг, атлас

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
14. Шинэ онол, теором

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
15. Эрдэм шинжилгээний өгүүлэл гадаад

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
1 Г.Оюун, Л.Лхагваа, Ч.Мөнхцэцэг, Д.Нарантуяа, Ц.Мөнхжаргал, Б.Пүрэвсүрэн, Э.Баярсанаа “Бэлчээрийн монгол ямааны дотор махны чанарын судалгааны зарим үр дүн” 2011 Дэлгэрэнгүй
2 G.Oyun, B.Enkhtuya, D.Narantuya, E.Bayarsanaa, Ch Munkhtsetseg “Nutritional quality of Mongolian indigenous goat meat research note” 2013 Дэлгэрэнгүй
16. Эрдэм шинжилгээний өгүүлэл дотоод

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
1 Ц.Энхтуяа, Д.Нарантуяа “Бэлчээрийн монгол ямааны мах, янгирын маханд антибиотик болон ивермектиний үлдэгдэл тодорхойлсон дүн” 2010 Дэлгэрэнгүй
2 Д.Шинэцэцэг, Н.Ганбаатар, Н.Нарангэрэл “Бэлчээрийн монгол ямаа болон янгир ямааны маханд цацрагийн шинжилгээ хийсэн дүн” 2010 Дэлгэрэнгүй
3 Х.Цэрэнханд, Б.Пүрэвсүрэн, Д.Нарантуяа “Малын дотор махны шимт чанарын судалгааны дүнгээс” 2012 Дэлгэрэнгүй
4 С.Бүрэнжаргал, Д.Нарантуяа “Ямааны мах болон өөхөн эдийн тосны хүчлийн бүрдлийн судалгааны үр дүнгээс”, 2012 Дэлгэрэнгүй
5 “Малын дотор маханд суурилсан шинэ бүтээгдлэхүүн” 2012 Дэлгэрэнгүй
6 Б.Пүрэвсүрэн, Ё.Думаа “Бэлчээрийн таван хошуу малын дэлүүний химийн найрлагыг судалсан дүн” 2012 Дэлгэрэнгүй
7 Д.Нарантуяа, Б.Пүрэвсүрэн “Бэлчээрийн монгол ямааны маханд зарим аминдэм тодорхойлсон дүнгээс“ 2013 Дэлгэрэнгүй
8 Г.Оюун “Бэлчээрийн монгол хонины махны онцлог чанарыг дэлхийн зах зээлд таниулж экспортлоно” 2014 Дэлгэрэнгүй
9 Л.Лхагваа “Хүнсний салбарын шинжлэх ухааны бодлого, чадамж, анхаарах асуудлууд” 2015 Дэлгэрэнгүй
17.Эрдэм шинжилгээний илтгэл гадаад

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
18.Эрдэм шинжилгээний илтгэл дотоод

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
1 Г.Оюун “Малын дотор маханд суурилсан биологийн идэвхит нэмэлт хүнс үйлдвэрлэх технологийн судалгаа” 2012 Дэлгэрэнгүй
2 Г.Оюун “Эрдэс-1” бэлдмэлийн танилцуулга 2012 Дэлгэрэнгүй
3 “Бага насны хүүхдэд зориулсан баяжуулсан бүтээгдэхүүн” 2012 Дэлгэрэнгүй
4 Э.Баярсанаа “Бэлчээрийн монгол ямааны махны эрдсийн агууламж тодорхойлсон дүнгээс” 2012 Дэлгэрэнгүй
5 Д.Нарантуяа “Ямааны мах болон өөхөн эдийн тосны хүчлийн бүрдэл бүс нутаг, улирлаас хамаарах нь” 2012 Дэлгэрэнгүй
6 Э.Баярсанаа “Монгол ямааны цуллаг эрхтэн дахь эрдэс язгуур махбодын агууламж тодорхойлсон дүнгээс” 2012 Дэлгэрэнгүй
7 Д.Нарантуяа “Ямааны мах болон өөхөн эдийн тосны хүчлийн бүрдлийн судалгааны дүнгээс” 2012 Дэлгэрэнгүй
8 Б.Пүрэвсүрэн “Бэлчээрийн монгол ямааны дэлүүний макро, микро элементүүдийн агууламж” 2012 Дэлгэрэнгүй
9 Г.Оюун “Малын дотор маханд суурилсан биологийн идэвхит нэмэлт хүнс үйлдвэрлэх технологийн судалгаа” 2013 Дэлгэрэнгүй
10 “Бага насны хүүхдэд зориулсан баяжуулсан бүтээгдэхүүн- “Эрдэс 1” бэлдмэл” танилцуулга 2013 Дэлгэрэнгүй
19.Аргачлал

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
20.Ишлэл


Сэтгэгдэл бичих
Нэр :


СЭТГЭГДЛҮҮД

Нацагмаа . 2/29/2024 2:41:50 PM

ШУТИС ҮТС ийн магистрантийн дипломийн ажил хийж байгаа тул “Бага насны хүүхдэд зориулсан баяжуулсан бүтээгдэхүүн” 2012 он болон дэлүүний судалгааны материал унших хүсэлтэй байна. Бүртгэлийг минь хүлээн авч болох уу?