Салбар : Хөдөө аж ахуйн (ХАА) шинжлэх ухаан
Төслийн дугаар :
Төслийн төрөл : ШУТ төсөл
Хугацаа: 2011-2014
Санхүүжилт: 177471.00 мян.төг
Түлхүүр үг : нэмэлт хүнс, адуу, үхэр, ямаа, элэг, бөөр, зүрх, сүүл, уушги, дэлүү, гүзээ, цоохор болон салбант сархинаг, цагаан мөгөөрсөн хоолой, цагаан гол, гадар болон дотор өөх, үхрийн цус, шөрмөс
Үр дүн
1. Дотор махны хүнс тэжээлийн болон физиологи-биологийн үнэт чанарын судалгааны хүрээнд:
Малын дотор махны шинж чанар, боловсруулах технологийн чиглэлээр өмнө хийгдсэн дотоод, гадаадын эрдэмтдийн судалгааны материалаар хэвлэлийн тойм бэлтгэв.
Малын дотор махны судалгаа Үүнд: Химийн ерөнхий найрлага (чийглэг, тослог, уураг, үнслэг)
Бид өөрийн институтэд тодорхойлох боломжгүй шимт чанарын үзүүлэлтүүдийн шинжилгээнүүдийг БНСУ-ын “KFRI”, БНХАУ-ын “Понитест” ОУ-ийн лаборториудад шинжлүүлсэн. Үүнд:
Шимт чанарын үзүүлэлтүүд (аминхүчлийн бүрдэл, хэмжээ, тосны хүчлийн бүрдэл, хэмжээ, эрдсийн агууламж, усанд уусамхай болон тосонд уусамхай амин дэм, холестерины агууламж)
2. Дотор махны эрүүл ахуй, аюулгүй байдлын үзүүлэлтийн судалгааны хүрээнд:
Аюулгүйн үзүүүлэлтүүд (микробиологийн үзүүлэлтүүд, хүнд металл, цацрагийн бохирдол, антибиотик, пестицидийн үлдэгдэл)
3. Биологийн идэвхит бодисын агууламжийг нэмэгдүүлсэн 5-6 шинэ нэрийн бүтээгдэхүүний технологи сэдвийн хүрээнд:
Бод богийн дотор махаар шөлний бэлдмэл үйлдвэрлэх
Малын цусыг ашиглан гемотоген үйлдвэрлэх туршилт
Цагаан мөгөөрсөн хоолойноос биологийн идэвхит нэгдэл ялган авах туршилт
Уушгины бэлдмэл
Эрдэс бэлдмэл
4. Дотор махны биохимийн найрлага, чанарын онцлогт үндэслэн зохистой боловсруулах технологи сэдвийн хүрээнд:
Шинэ бүтээгдэхүүн, болон шинэчилсэн жор, технологи-9
Ашигтай загвар-2
5. Дотор маханд суурилсан биологийн идэвхит бүтээгдэхүүн үйлдвэрлэх загвар цехийн төсөл, технологийн заавар боловсруулах ажлын хүрээнд:
Хүүхдийн хоол тэжээлийн “Эрдэс” загвар цехийг институтийн байранд байгуулан, шинэ бүтээгдэхүүн гарган авах туршилтанд ашиглаж байна.
6. Дотор мах, дайвар түүхий эд боловсруулах “Үйлдвэрлэлийн зохистой дадал”, “Эрүүл ахуйн зохистой дадал” гарын авлага боловсруулах ажлын хүрээнд:
Дотор мах, дайвар түүхий эд боловсруулах үйлдвэрт нэвтрүүлэх үйлдвэрлэлийн зохистой дадал (гарын авлага)
Дотор мах, дайвар түүхий эд боловсруулах үйлдвэрт нэвтрүүлэх эрүүл ахуйн зохистой дадал (гарын авлага)