Шинжлэх Ухаан Технологийн Сан
Нэвтрэх

Халх голын үхрийн аж ахуйн ашигт чанар, цаашид сайжруулах арга



Салбар : Хөдөө аж ахуйн (ХАА) шинжлэх ухаан
Улсын дугаар : 48
Хамгаалсан он : 1975
Түлхүүр үг : гунжин үнээ, дөнжин үнээ, нядлагын жин, илчит чанар, монгол үхэр

Аннотаци

- Бэлчээрийн маллагааны нөхцөлд үржүүлэгдэж байгаа янз бүрийн нас хүйсний үхрийн намрын жинг тодорхойлоход дараах байдалтай боллоо. Үүнд: гунжин үнээний жин дунджаар
300.7кг, дөнжин үнээ
330.5кг, 4 настай үнээ
348.8кг, 5-7 хүртэлх насны үнээ 357-363кг тус тус болж байна.
- Махан ашиг шимийг янз бүрийн насны эр үхэрт нядалгаа явуулж нядлагын жин ба гарцыг тодорхойлж тогтоов. Үүнд: шүдлэн үхрийг /2 наст/, нядлагын жин
174.6кг, нядлагын гарц
54.0%, хязаалан /3 наст/ эр үхрийн нядлагын жин
202.9кг, нядлагын гарц нь
55.8%, 4 ба түүнээс дээш насны эр үхрийн нядлагын жин
265.5кг, нядлагын гарц нь
57.1% болж махны илчит чанар 2172-2878к.калори болж байгаа нь монгол үхрийн махны гарц чанарын тодорхойлохоор бусад газар явуулсан судалгааны материалуудтай жишихэд нядлагын гарцаар
3.5%-иар илүү илчит чанараар нилээд сайн болж байна.
- Халхголын үхэр нь жин томтой, махлаг чанараар сайн байгаа нь махны өөрийн өртгийг хямдруулах, аж ахуйн ашгийг нэмэгдүлэх эдийн засгийн чухал нөөц болох юм.



Зохиогч

Боловсролын доктор(PhD)

Бүтээлийн тоо : 1

Ишлэгдсэн тоо : 0




Ишлэлүүд


Ишлэл бүртгэгдээгүй байна.
Зохиогч Нэр Төрөл Он Салбар

Үзсэн тоо(Нийт) 451
Сүүлийн сард 4
Татагдсан тоо(Нийт) 0
Сүүлийн сард 0
Ишлэгдсэн тоо 0
Сэтгэгдэл бичих
Нэр :


СЭТГЭГДЛҮҮД

Шинжлэх ухааны доктор(ScD)

-

Бүтээлийн тоо :

Ишлэгдсэн тоо :