Экологийн физиологийн судалгааг биоэнергетикийн ухааны шинэлэг арга зүй, аргачлалаар анхлан судлаж, монгол хонины биологи онцлог, физиологи зохилдолгоог нээн харуулжээ. Бие махбодын дулаан зохицуулалтын механизмын үйл ажиллагаа, гадаад орны 5 градус хүйтнээс 24 градусын дулааны температурын хязгаарын дотор хэвийн нормаль түвшинд байх бөгөөд энэ нөхцөлд тэжээлээр авсан шимт бодис болон энергийн ашиглалт сайжран мах, сүү, үс ноос бий болгоход түлхүү зарцуулагдана. Малын хүйтэн тэсвэрлэх чадварыг хурга, төлөг, эр хонь, хээлтэй болон хөхүүл хонин дээр харьцуулан судлаж, хээлтэй хонь хөхүүл хониноос хүйтнийг илүүтэй тэсвэрлэдгийг тогтоосон нь хээлтүүлэг, төллөх хугацааг товлоход харгалзан үзэхийг зөвлөжээ. Бэлчээрлэж яваа хонины биеэс алдагдах дулааны хэмжээ хотондоо байгаа хониныхоос
8.6% их байдаг, дүн өвлийн хүйтэнд бэлчээрт яваа хонины нийт энерги зарцуулалт нь хотонд байгаа хониныхоос
25.0% их байдаг нь ган, зудын үед малын хариулга маллагаанд анхаарах зүйл юм.