Шинжлэх Ухаан Технологийн Сан
Нэвтрэх

Монголын хүн амын селений хэрэглээ хангамжийн эрүүл ахуйн үнэлгээ



Салбар : Анагаах ухаан, эрүүл мэндийн шинжлэх ухаан
Улсын дугаар : 3496
Хамгаалсан он : 2015
Түлхүүр үг : Монгол улс, селен, мал аж ахуй, мах, улаан буудай, өндөг,

Аннотаци

Хөрсний ургамал систем нь хүний хоол тэжээл чухал үүрэг гүйцэтгэж, "хүнсний гинжин" нь тэнд мэндэд нь байгаль орчинд ээлтэй, тогтвортой урсгалын үр дүнд нь ул мөр элемент юм үндэс суурь юм. ихэвчлэн хүний элементүүдийг хоол тэжээлийн сайжруулахын тулд баталсан байна хөрсний ургамал систем стратеги Үүнд: (1) ургамлын хүнсний хэсэгт хөрснөөс урсгал, физиологийн салбарт элементүүдийг генетик судалснаар бичил-өтгөн үр тариа генотип ашиглах; (2) улмаас хүнсний хэсэгт үйлдвэрлэл, хуримтлал механизм өсгөгч илүү сайн мэдлэг ", хөрс, ургамал системээр дамжуулан түүний журмын бичил биологийн идэвхэд сайжруулах, (3) хүнсний газар тариалангийн бүтээгдэхүүний хөрсөн дэх бичил тэжээлийн агуулга, био үнэлгээ хийх, тэдгээр хоорондын харилцааны талаар бидний мэдлэг сайжруулах . хүн сайн хоол тэжээл нь,
- хүний эрүүл мэндэд зайлшгүй шаардлагатай нөхцөл (4) ургамлын хүнсний хэсэгт элементүүдийг, хүний элементүүдийн селен тэдний био үнэлгээ хийх нягт нэмэгдэж тодорхой шим тэжээлийн бордоо, шим тэжээлийн бодисын нэгдсэн менежментийн технологи хөгжүүлэх нь чухал хоол тэжээлийн хүчин зүйлсийн нэг нь, тэдний хангалттай нөөц юм хүний .Essentsialnost нь селен нь дэлхийн янз бүрийн улс орны селен байдлын үнэлгээнд хүчтэй судалгааны хамгийн чухал түлхэц болох юм. Монгол Улсын таагүй газар зүйн байршил, одоогийн цаг хугацаанд улс орны хүртэл зарим аймагт мал бүртгэгдсэн хэргийг selenodefitsitnyh өвчин хэдий ч байгаль орчинд селен нь бараг ямар ч тодорхой мэдээлэл агуулга байдаг энэ бүс нутаг. гүн бүсийг илчлэгдсэн (Улаанбаатар, Говь-Алтай аймгийн, Хөвсгөл, Сүхбаатар, 0,39-0,75 ммоль / л-ийн аймгууд) болон дундаж алдагдал (Увс аймаг, Дорнод, Дорноговь, Архангай, 0,78-0 , 98 ммоль / л) ба ахиу селен дутагдал (Дундговь аймаг, 1.14 ммоль / л). Судалгаанд хамрагдсан насанд хүрсэн хүн амын дунд Selenodefitsita тархалт
59.7%, мөн нас 60-аас дээш хүмүүсийн дунд - селен нь бага агууламж үед
69.8%,
57.1% нь цуглуулгын хүүхдүүдийн дунд нэгэн ул мөр элемент эрүүл насанд хүрсэн дээр сийвэнгийн түвшин тодорхойлогддог 61,62 мкг / 120 мг / л, ямар ч хүйсийн ялгаатай боловч нас буурч оновчтой үнэ цэнээр л (60-аас дээш насны хүмүүс - 56,09 мг / л) хүүхдийн селен агууламжийн дундаж утгын харьцуулахад үр дүн ямар ч статистик ач холбогдолтой хүйсийн ялгаа (байгааг харуулж байна P>
0.05), харин Улаанбаатар хотод амьдарч байгаа хүүхэд, орон нутагт амьдарч байгаа хүүхэд (р <
0.05) харьцуулахад цусны селен түвшин өндөр байна. элемент Ийлдэс наснаас хамааран янз бүр байдаг: насны бүлэгт 1-3 жил нь - 61,23 мг / л; 4-6 жил -
57.2 мг / л; 7-11 болон 12-15 жил - 61,95 болон 63,95 мг / л тус тус. эмэгтэйчүүдийн хувьд
41.8 мг / өдөр - -
34.1 мг / өдөр хэрэглээний дундаж утга Эрчүүдэд зориулсан эзэлж байна. хоол хүнсэндээ селен бага агуулга тэргүүлэх шалтгаан нь орон нутагт үйлдвэрлэсэн хүнсний түүний дутагдалтай байна: аж ахуй, малын мах Se агууламж интервал 99 байсан - 249 mkgSe / кг хуурай жин. элементүүдийг хамгийн бага түвшин мах хойд болон зүүн аймгуудад тус улсын баруун өмнөд хамгийн том бүртгэгдсэн байна. селен агууламж нь Монгол Улсын хойд хэсэгт ургуулсан улаан буудай, 5-32 мг / кг байна. Se тахианы өндөг хуримтлалын түвшин
7.5-
7.8 мкг Se / өндөг хүрчээ.



Зохиогч

Боловсролын доктор(PhD)

Бүтээлийн тоо : 1

Ишлэгдсэн тоо : 0




Ишлэлүүд


Ишлэл бүртгэгдээгүй байна.
Зохиогч Нэр Төрөл Он Салбар

Үзсэн тоо(Нийт) 227
Сүүлийн сард 6
Татагдсан тоо(Нийт) 0
Сүүлийн сард 0
Ишлэгдсэн тоо 0
Сэтгэгдэл бичих
Нэр :


СЭТГЭГДЛҮҮД

Боловсролын доктор(PhD)

-

Бүтээлийн тоо :

Ишлэгдсэн тоо :

Шинжлэх ухааны доктор(ScD)

-

Бүтээлийн тоо :

Ишлэгдсэн тоо :