Салбар : Хөдөө аж ахуйн (ХАА) шинжлэх ухаан
Төслийн дугаар :
Төслийн төрөл : ШУА грант
Хугацаа: 2015-2016
Санхүүжилт: 5000.00 мян.төг
Түлхүүр үг : Сүүн хүчлийн савханцар, антогонист, бактери, уурагт сүүн бүтээгдэхүүн
Үр дүн
1.Исгэлэн сүүн бүтээгдэхүүнээс ялгаж, антогонист, тэсвэрт чанар, уурагт бүтээгдэхүүний технологийн тохиромжоор нь сонгон шалгаруулсан сүүн хүчлийн савханцарыг шингэн сүүнд үржүүлэн олшруулж, шүүх замаар бактерийн массын өтгөрмөл буюу пробиотик аарц гарган авч, хөлдөөж хадгалах боломжийн талаар үнэлэмж өгөв.
2.Малчин өрхийн уламжлалт бяслаг хийдэг эхний шатанд тусгайлан сонгож,шалгаруулсан сүүн хүчлийн савханцарын нутгийн (Lactobacillus helveticus44 c -ийн жишээгээр) омогийн хөрөнгөөр (Lactobacillus helveticus 44С -ийн жишээн дээр) бяслаг хийх сүүний рН -ийг хүчиллэгжүүлж, Реннин ферментийн үйлчилэлийн дор зөөлөн бяслаг гарган авч вакум аргаар савлах лабораторийн шийдлийг сорьж магадлав.