Шинжлэх Ухаан Технологийн Сан
Нэвтрэх

Хүнсний бүтээгдэхүүн гарган авах, боловсруулах, савлах, орчин үеийн технологи, түүний аюулгүй байдлын үнэлгээ



Салбар : Хөдөө аж ахуйн (ХАА) шинжлэх ухаан

Төслийн дугаар :

Төслийн төрөл : ШУТ төсөл

Хугацаа: 2014-2016

Санхүүжилт: 200000.00 мян.төг

Түлхүүр үг : мах, сүү, үр тариа, чанарын үзүүлэлт, технологи, савлагаа, аюулгүй байдал

Үр дүн

1. Сонгож судалсан хүнсний /мах, сүү, үр тариа, тэдгээрээс гаралтай/ бүтээгдэхүүний чанар, аюулгүй байдал, боловсруулах технологи, сав баглаа боодол, хэрэглээний чиг хандлагын тойм, үнэлгээг бүтээгдэхүүнүүдээр бүлэглэн бэлтгэв.
2. Таван хошуу малын мах, сүү болон үндсэн сортын үр тарианы чанар, аюулгүй байдалд хийсэн лабораторийн шинжилгээ, судалгааны дүнд үндэслэн дээрхи үзүүлэлтүүдийн бүсчилсэн ба дундаж хэмжээг тогтоож бүтээгдэхүүний чанар, аюулгүй байдалд нөлөөлж буй байгаль цаг уур бусад хүчин зүйлийн талаар бүлэг тус бүрээр дүгнэлт гаргав.
3. Экологийн цэвэр байдлыг тодорхойлох, бүртгэлжүүлэх, хянах, нотлох, энэ чиглэлийн судалгааны ажилд мөрдөх нэгдсэн аргачлалын төслийг боловсруулж институтийн инноваци-технологийн завлалийн 2017 оны 3-р сарын 14-ны хуралдаанаар хэлэлцэн батлуулсан. Аргачлалд экологийн цэвэр түүхий эд, бүтээгдэхүүнийг гарал үүслээс нь эхлэн баримтжуулан бүртгэх, худалдан борлуулах хүртэлх бүх үе шатанд анхаарах асуудал, бүрдүүлэх мэдээлэл, чанар байдлыг шинжлэн нотлох үйл ажиллагааны үндсэн зарчмуудыг тусгаж түүхий эд, бүтээгдэхүүнд олгох гарал үүслийн гэрчилгээний шинэчилсэн загваруудыг боловсруулан хавсаргасан.

Удирдагч


Эрдэм шинжилгээний бүтээл
1. Нэг сэдэвт бүтээл, ном, товхимол /нэр/

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
1 Инноваци сэтгүүл 2015 Дэлгэрэнгүй
2 Л.Лхагваа Хүнсний үйлдвэрийн шинжлэх ухаан, технологийн судалгааны бүтээлийн дээжис 2016 Дэлгэрэнгүй
2. Эрдмийн зэрэг горилсон бүтээлийн нэр

3. Шинэ ба шинэчилсэн бүтээгдэхүүний загвар

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
1 Уламжлалт аргаар мөчилж эвдэн, ваакуумдаж савлан, хөлдөөсөн өрөөл болон бүтэн хонины мах Дэлгэрэнгүй
4. Шинэ болон шинэчилсэн технологи /нэр/

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
1 Богийн махыг мөчлөн эвдэж, савлан хөлдөөж, удаан хадгалах технологи Дэлгэрэнгүй
5. Тоног төхөөрөмжийн туршилтын загвар

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
6. Батлагдсан стандарт

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
1 Цай болон жимсний шүүсэнд антиоксидангг бодис тодорхойлох DPPH арга стандартын төсөл Дэлгэрэнгүй
2 Хүнсний арвай Техникийн ерөнхий шаардлага MNS 3810: стандартын шинэчилсэн төсөл 1985 Дэлгэрэнгүй
3 Арвайн гурил. Техникийн ерөнхий шаардлага MNS 2091:Я стандартын шинэчилсэн төсөл 1997 Дэлгэрэнгүй
4 Хүнс, малын тэжээлийн микробиологи - Escherichia coli 0157-г илрүүлэх арга MNS ISO 16654: стандартын төсөл 2001 Дэлгэрэнгүй
5 Хагас боловсруулсан махан бүтзэгдэхүүн Техникийн ерөнхий шаардлага MNS 1804: стандартын шинэчилсэн төсөл 2006 Дэлгэрэнгүй
6 Хүнсний бүтээгдэхүүн дэх бичил биөтний аюулгүй байдал болон эрүүл ахуйн шалгуур үзүүлэлтийн зөвшөөрөгдөх хэмжээ MNS 6308: стандартын шинэчилсэн төсөл 2012 Дэлгэрэнгүй
7 Хүнсний түүхий эд, бүтээгдэхүүнд тосны хүчлийн бүрдэл тодорхойлох хийн хроматографийн арга САЗ 18: шинжилгээний аргын заавар 2016 Дэлгэрэнгүй
8 Хүнсний түүхий эд, бүтээгдэхүүнд-аминдэм "А (ретинол), аминдэм "Е" (токоферол)-ын агууламжийг тодорхойлохөндөр мэдрэмжит шингэнийн хроматографийн арга САЗ 17: шинжилгээний аргын заавар 2016 Дэлгэрэнгүй
9 Хүнсний түүхий эд, бүтээгдэхүүнд "С" аминдэм (аскорбины хүчил)-ийн агууламжийг тодорхойлох өндөр мэдрэмжит шингэний хроматофафийн арга САЗ 19: шинжилгээний аргын заавар 2016 Дэлгэрэнгүй
10 Хүнс ба малын тэжээлийн микробиологи. Хүнсэн дэхь гепатит А вирус болон норовирусын халдварыг RT-PCR ашиглан тодорхойлох хялбаршуулсан арга MNS ISO 15216-1: стандартын төсөл 2017 Дэлгэрэнгүй
7. Зөвлөмж

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
8. Заавар

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
9. Патент

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
10.Ашигтай загварын гэрчилгээ


Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
1 Махны чанарыг алдагдуулахгүйгээр хадгалах арга № 2213 Дэлгэрэнгүй
12. Техник эдийн засгийн үндэслэл

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
13. Газрын зураг, атлас

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
14. Шинэ онол, теором

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
15. Эрдэм шинжилгээний өгүүлэл гадаад

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
1 D.Narantuya, Jaeho HA, D.Seo, E.Anudar, G.Oyun Determination of the fatty acid composition offal meat of sheep produced in Mongolia using GC and GC-MS 2015 Дэлгэрэнгүй
2 L.Lkhagvaa Nutritional value of barley 2015 Дэлгэрэнгүй
16. Эрдэм шинжилгээний өгүүлэл дотоод

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
1 Л.Лхагваа, Б.Энхтуяа Хүнсний бүтээгдэхүүний чанарын шалгуур нь хэрэглэгчдийн таашаал, Хүн ба хүнс 2014 Дэлгэрэнгүй
2 Г.Оюун, Б.Энхтуяа, Д.Нарантуяа, Э.Баярсанаа Бэлчээрийн монгол ямааны махны шимт чанарын судалгааны дүнгээс 2015 Дэлгэрэнгүй
3 Г.Оюун Хүнсний үйлдвэрийн хүрээнд хамтран ажиллах боломж, чиглэл 2015 Дэлгэрэнгүй
4 Л.Ганпүрэв Жэжү-Монголын хамтын ажиллагааны эхлэл, боломж 2015 Дэлгэрэнгүй
5 Г.Оюун, Б.Пүрэвсүрэн, Т.Азжаргал Бэлчээрийн монгол малын маханд эрдсийн агууламж тодорхойлсон судалгааны дүн 2015 Дэлгэрэнгүй
6 Г.Оюун, Ц.Мөнхжаргал, Т.Азжаргал, Jaeho HA Бэлчээрийн монгол малын дотор махны уургийн аминхүчлийн бүрдлийн судалгааны дүн 2015 Дэлгэрэнгүй
7 Г.Оюун, Д.Нарантуяа, Э. Анударь, Yongsun Cho Малын дотор махны тосны хүчлийн бүрдлийг судалсан дүнгээс 2015 Дэлгэрэнгүй
8 Г.Оюун, Т.Азжаргал, Ц.Мөнхжаргал, Jaeho HA Бэлчээрийн монгол малын дотор махны уургийн аминхүчлийн бүрдлийн судалгааны дүн 2015 Дэлгэрэнгүй
9 Г.Оюун, Б.Пүрэвсүрэн, Т.Азжаргал, Jaeho HA, Jinbong Hwang, Dongwon Seo Бэлчээрийн монгол малын маханд эрдсийн агууламж тодорхойлсон судалгааны дүн 2015 Дэлгэрэнгүй
10 Г.Оюун, Л.Лхагваа, Э.Баярсанаа Адуу судлал Монголд 2016 Дэлгэрэнгүй
17.Эрдэм шинжилгээний илтгэл гадаад

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
1 L.Lkhagvaa, “Nutritional value of barley”, 2015 Дэлгэрэнгүй
2 Jaeho HA, “Determination of the fatty acid composition offal meat of sheep produced in Mongolia using GC and GC-MS”, 2015 Дэлгэрэнгүй
18.Эрдэм шинжилгээний илтгэл дотоод

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
1 Г.Оюун Хүнсний үйлдвэрийн хүрээнд хамтран ажиллах боломж, чиглэл 2015 Дэлгэрэнгүй
2 Л.Ганпүрэв Жэжү-Монголын хамтын ажиллагааны эхлэл, боломж 2015 Дэлгэрэнгүй
3 Д.Нарантуяа Бэлчээрийн монгол ямааны махны шимт чанарын судалгааны дүнгээс 2015 Дэлгэрэнгүй
4 Т. Азжаргал Малын дотор маханд аминхүчлийн бүрдэл тодорхойлсон судалгааны дүнгээс 2015 Дэлгэрэнгүй
5 Г. Оюун Түүхий махыг ангилахын ач холбогдол – нэмүү өртөгийн сүлжээг хөгжүүлэх асуудалд 2016 Дэлгэрэнгүй
6 Г.Марал Сүү, сүүн бүтээгдэхүүний чанар, аюулгүй байдал 2017 Дэлгэрэнгүй
19.Аргачлал

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
1 Хүнсний бүтээгдэхүүний экологийн цэвэр байдлын түвшний судалгаанд мөрдөх аргачлал Дэлгэрэнгүй
20.Ишлэл


Сэтгэгдэл бичих
Нэр :


СЭТГЭГДЛҮҮД