Шинжлэх Ухаан Технологийн Сан
Нэвтрэх

Биологийн идэвхит нэгдлийн бүтэц, шинж чанар, тэдгээрийг биобэлдмэл, зохицуулагч хүнсний үйлдвэрлэлд ашиглах онол, практикийн асуудал



Салбар : Байгалийн шинжлэх ухаан

Төслийн дугаар :

Төслийн төрөл : Сэдэвт ажил

Хугацаа: 2005-2007

Санхүүжилт: 85007300 мян.төг

Түлхүүр үг : Polygonaceae Juss, чацаргана, нохойн хошуу, биологийн идэвх, антиоксидант шинж чанар, хүнсний нэмэлт, панкреатин, желатины задраг, цайрын протеинат, спиртэн ханд, хандлалтын горим, физик-химийн үзүүлэлт, фармакологийн туршилт, хоруу чана

Үр дүн

1. Байцааны (Brasicaceae)- ы овгийн Багцагт бөмбөгөнө (Neslia paniculata) ургамлаас анх удаа Кверсцетин 3-O- -D-глюкопиронозид (1), (2S,3S,4R,10E)-2-[(2R)-2-гидрокситетракосанил]amino-10-октадекен-1,3,4triol (2), Этил 1-O- -D-глюкопуранозид (3), R-2-гидроксил-3-фенилпропионы хүчил (4), - ситостерол (5), токостерол (6), стигмастерол (7), and стигмастерол-O- -D- глюкопиронозид ( 8) зэрэг найман бодисыг цэвэр байдлаар ялгаж авч химийн бүтэц байгууламжийг тогтоосон.
2. Улаан буудайн хөврөлөөс тос ялгах зохистой горим боловсруулж технологийн заавар батлуулав.
3. А Е витаминээр баяжуулсан биологийн идэвхтэй тосон бэлдмэл үйлдвэрлэх технологийн заавар боловсруулж батлуулав.
4. Тахианы өндөгнөөс 8.5%-ийн гарцтай фосфолипид ялган авч бэлдмэл хийх арга технологийг боловсрууллаа.
5. Тарнын (Polygonaceae Juss) овгийн зарим зүйл ургамлын уураг, нийт амин хүчлийн хэмжээг тодорхойллоо.
6. Урьдчилан сэргийлэх зориулалт бүхий биологийн идэвхт нэмэлт BIN-3, BIN-4, хушны самрын тос зэрэг бүтээгдэхүүнийг гарган авах технологийн туршилт явуулж бүтээгдэхүүний жор орцын нормыг тогтоож баталгаажууллаа.
7. Сибир нарс буюу (Pinus sibirica Du Tour) хушны самрын химийн бүрдлийг тодорхойлж үзэхэд тухайн жилийн цаг уурын онцлогоос шалтгаалан уургийн хэмжээ (17.4-18.7%), хадгалалтын горимоос шалтгаалан тосны гарц (57.23-60.4%) хэлбэлзэлтэй байгааг тогтоолоо.
8. Үхрийн нүдний жимснээс үнэрт ханд гарган авах технологийн заавар боловсруулж, гарган авсан үнэрт хандны физик-химийн зарим үзүүлэлтийг тодорхойлов. Ундааны зориулалттай шилмүүсний эссенци гарган авах технологийн зааврыг боловсрууллаа.
9. Желатиныг нойр булчирхайн ферментээр үйлчилж, гидролиз явуулах тохиромжтой нөхцлийг сонгох туршилтыг хийж гүйцэтгэв.

Удирдагч


Бүрэн эх

Эрдэм шинжилгээний бүтээл
1. Нэг сэдэвт бүтээл, ном, товхимол /нэр/

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
2. Эрдмийн зэрэг горилсон бүтээлийн нэр

3. Шинэ ба шинэчилсэн бүтээгдэхүүний загвар

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
4. Шинэ болон шинэчилсэн технологи /нэр/

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
5. Тоног төхөөрөмжийн туршилтын загвар

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
6. Батлагдсан стандарт

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
1 2. Төрөл бүрийн эрүүл мэндийн цай MNS 5743: 3. Биологийн идэвхт хүнсний нэмэлт бүтээгдэхүүнд нийлбэр флавоноид тодорхойлох спектрофотометрийн арга MNS 5745: 4. Малын гаралтай уурагт бүтээгдэхүүн MNS 5557: 5. Хушны самрын тос MNS 5787 : 6. Хушны самрын шахдас MNS 5788 : 7. Бэвлэнцэрийн үнэрт охь СББХК УБ салбарын BST- 8. Ишгэн шарилжны үнэрт охь СББХК УБ салбарын BST- 9. Ганганы үнэрт охь СББХК УБ салбарын BST- 10. Хүнсний бүтээгдэхүүн дэх хорт болон брхирдуулагч бодисын ерөнхий стандарт MNS САС 193: 11. Олон улсын худалдаанд баримтлахыг зөвлөсөн тохиолдлын чанартай бохирдлын үеийн хүнсний бүтээгдэхүүн дэх цацраг идэвхт изотопын хэмжээ MNS CAC GL 5: 12. Хүнсний бүтээгдэхүүн болон сав баглаа, боодлын материал дахь хлорт винилийн мономер ба акрилнитрилийн зөвлөмж хэмжээ MNS CAC GL 6: 13. Худалдаанд нийлүүлэх хүнсний нэмэлтийн шишгололтод тавих ерөнхий шаардлага MNS CAC 107: 14. Цацрагаар боловсруулсан хүнсний бүтээгдэхүүний ерөнхий стандарт MNS CAC 106: 15. Хүнсний давс MNS CAC 150: 16. Загасанд агуулагдах метилт мөнгөн усны зөвшөөрөгдөх хэмжээ MNS CAC GL 7: 17. Савласан хүнсний бүтээгдэхүүний шошголотод тавих ерөнхий шаардлага MNS CAC 1: 18. Хүнсний нэмэлтийн ерөнхий стандарт MNS CAC 192: 2007 Дэлгэрэнгүй
7. Зөвлөмж

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
8. Заавар

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
1 П.Одонмажиг, Л.Энх, Г.Чүнсриймятав, О.Сайнбаяр, Ж.Сүхдолгор сүх “Архи ундаа үйлдвэрлэх зориулалтын алтан гагнуурын спиртэн ханд үйлдвэрлэх технологийн заавар” Дэлгэрэнгүй
2 П.Одонмажиг, Л.Энх, Г.Чүнсриймятав, О.Сайнбаяр, Ж.Сүхдолгор сүх “Архи ундаа үйлдвэрлэх зориулалтын ганга өвсний спиртэн ханд үйлдвэрлэх технологийн заавар” Дэлгэрэнгүй
3 П.Одонмажиг, Г.Чүнсриймятав, Л.Энх, О.Сайнбаяр, Ж.Сүхдолгор сүх “Архи ундаа үйлдвэрлэх зориулалтын нохойн хошууны жимсний спиртэн ханд үйлдвэрлэх технологийн заавар” Дэлгэрэнгүй
4 П.Одонмажиг, Г.Чүнсриймятав, Л.Энх, О.Сайнбаяр, Ж.Сүхдолгор сүх “Архи ундаа үйлдвэрлэх зориулалтын үхрийн нүдний жимсний спиртэн ханд үйлдвэрлэх технологийн заавар” Дэлгэрэнгүй
5 П.Одонмажиг, Л.Энх, Г.Чүнсриймятав, О.Сайнбаяр, Ж.Сүхдолгор сүх “Архи ундаа үйлдвэрлэх зориулалтын гонидны спиртэн ханд үйлдвэрлэх технологийн заавар” Дэлгэрэнгүй
6 Д.Бадамханд, С.Бадамцэцэг, Б.Мөнхцэцэг, Б.Азжаргал, Ц.Одбаяр ,, Биологийн идэвхт нэмэлт (BIN-4) үйлдвэрлэх технологийн заавар Дэлгэрэнгүй
7 Д.Бадамханд, С.Бадамцэцэг, Б.Азжаргал, Б.Дашням Хушны самрын тос гарган авах технологийн заавар 2005 Дэлгэрэнгүй
8 Д.Бадамханд, С.Бадамцэцэг, Л.Энхсүх Бэвлэнцэрийн эфирийн тос гарган авах технологийн заавар 2006 Дэлгэрэнгүй
9 Д.Бадамханд, С.Бадамцэцэг, Л.Энхсүх Мөлхөө ганганы эфирийн тос үйлдвэрлэх технологийн заавар 2006 Дэлгэрэнгүй
10 Д.Бадамханд, С.Бадамцэцэг, Л.Энхсүх Ишгэн шарилжны эфирийн тосүйлдвэрлэх технологийн заавар 2006 Дэлгэрэнгүй
11 П.Одонмажиг, Л.Мөнхгэрэл, Б.Оюун-Эрдэнэ, Н.Атарбаясгалан А, Е витаминаар баяжуулсан биологийн идэвхт тосон бэлдмэл үйлдвэрлэх технологийн заавар 2006 Дэлгэрэнгүй
12 П.Одонмажиг, Л.Мөнхгэрэл, Б.Оюун-Эрдэнэ Улаанбуудайн үр хөврөлөөс тос гарган авах технологийн заавар . 2006 Дэлгэрэнгүй
13 Д.Бадамханд, С.Бадамцэцэг, Б.Мөнхцэцэг, Б.Азжаргал, Ц.Одбаяр Биологийн идэвхт нэмэлт (BIN-3) үйлдвэрлэх технологийн заавар 2007 Дэлгэрэнгүй
14 Д.Бадамханд, С.Бадамцэцэг, Б.Мөнхцэцэг, Б.Азжаргал, Ц.Одбаяр ,, Биологийн идэвхт нэмэлт (BIN-4) үйлдвэрлэх технологийн заавар 2007 Дэлгэрэнгүй
15 Д.Бадамханд , Амгалан, Лхагважав. Монгол тарваганы бэлдмэл 2007 Дэлгэрэнгүй
16 П.Одонмажиг, Д.Бадамханд, С.Бадамцэцэг, Л.Энхсүх, Г.Чүнсриймятав, Б.Сүнжидмаа Шилмүүснээс удааны зориулалттай эссенц гарган авах технологийн заавар . 2007 Дэлгэрэнгүй
9. Патент

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
1 Д.Бадамханд, Б.Мөнхцэцэг, Ц.Одбаяр, Б.Азжаргал, Г.Энхтайван, П.Одонмажиг .Бадамцэцэг Биологийн идэвхт хүнсний нэмэлт бүтээгдэхүүн (BIN-1)№2995 2007 Дэлгэрэнгүй
2 Д.Бадамханд, Б.Мөнхцэцэг, Ц.Одбаяр, Б.Азжаргал, Ж.Ганбаатар, П.Одонмажиг .Бадамцэцэг Биологийн идэвхт хүнсний нэмэлт бүтээгдэхүүн (BIN-2)№2994 2007 Дэлгэрэнгүй
10.Ашигтай загварын гэрчилгээ


Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
12. Техник эдийн засгийн үндэслэл

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
13. Газрын зураг, атлас

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
14. Шинэ онол, теором

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
15. Эрдэм шинжилгээний өгүүлэл гадаад

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
1 Martin Horn, Lucie Doleckova-Maresova, Lubomir Rulisek, Martin Masa, Olga Vasiljeva, Boris Turk Tudevijn Gan-Erdene, Miroslav Baudys and Micheal Mares () Activation processing of cathepsin H impairs recognition by its propeptide Biol. Chem, 386 (9):941-7 2005 Дэлгэрэнгүй
2 Keith D. Wilkinson, Tudeviin Gan-Erdene, and Nagamalleswari Kolli () Derivitization of the C-terminus of Ubiquitin and Ubiquitin-like Proteins Using Intein Chemistry : Methods and Uses Methods in Enzymology, 399, 37-51 2005 Дэлгэрэнгүй
3 David Reverter, Kenneth Wu, Tudeviin Gan Erdene, Zhen-Oiang Pan, Keith D. Wilkinson and Christoper D. Lima () Structure of a Complex between Nedd8 and the Ulp/Senp Protease Family Member Den1 J. Mol. Biol. 345, 141-151 2005 Дэлгэрэнгүй
4 Мазо В.К Зорин С.Н Баяржаргал М Гмошинский И.В Бурдза Е.А. Новые пищевые источники эссенциальных микроэлементов. Краткое сообщение 6: Получение и физико-химическая характеристика некоторых новых пищевых источников цинка, меди, марганца, хрома и селена. //Вопр. детской диетологии. – . – Т. 3. - №5. – С. 19-21. 2005 Дэлгэрэнгүй
5 Зорин С.Н Баяржаргал М Бурдза Е.А Мазо В.К. Новые пищевые источники эссенциальных микроэлементов. Сообщение 5: Комплексы цинка, меди, марганца и хрома с ферментативным гидролизатом белка куриного яйца. //Вопр. детской диетологии. – . – Т.3 - №4. – С. 5-7. 2005 Дэлгэрэнгүй
6 Баяржаргал М Розанцев Э.Г Зорин С.Н Бурдза Е.А Гмошинский И.В Мазо В.К. Двухстадийный ферментативный гидролиз белков куриного яйца. //Хранение и переработка сельхозсырья. -. - №4. – С. 34-36. 2005 Дэлгэрэнгүй
7 Ikhmyangan Erdenechimeg Namjil, Vasilenko N.L Buneva B.N Nevinsky G.A. IgG antibodies with peroxidase-like activity from the sera of healthy Wistar rats. FEBS Letters V. 579. P. 3960-3964. 2005 Дэлгэрэнгүй
8 Гмошинский И.В Зорин С.Н Баяржаргал М Сафронова А.М Мартынова Е.А Шилина Н.М Гмошинская М.В Мазо В.К. Получение, оценка качества и безопасности новых источников эссенциальных микроэлентов. //Микроэлементы в медицине. – . – Т. 8. - №1. – С. 21-23. 2007 Дэлгэрэнгүй
9 Зорин С.Н Баяржаргал М Гмошинский И.В Мазо В.К. Комплексная оценка органических форм эссенциальных микроэлементов цинка, меди, марганцфа и хрома в опытах in vitro и in vivo. //Вопросы питания. – . – Т. 76. - №5. – С. 74-79. 2007 Дэлгэрэнгүй
10 Bayarmaa Bold, Bayarmaa Barkhuu, Woo-Kyoung Lee, Young Key Shim. Photodynamic inactivation of Staphyllococcus auerus by nowel troponyl methyl (pyro) pheorphorbides. Bull. Korean Chem. Soc. ; (in publish) 2007 Дэлгэрэнгүй
11 Bayarmaa Barkhuu, Jeong Hwa Yoo, Young Key Shim. Synthesis and in vitro photodynamic activity of troponyl methyl (pyro) pheorphorbides as novel photosensitizer. J Porpyrins and Phthalocyanines. ; (applying) 2007 Дэлгэрэнгүй
16. Эрдэм шинжилгээний өгүүлэл дотоод

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
1 Д.Мөнхбаяр, С.Бадамцэцэг, Д.Бадамханд, Л.Энхсүх, Б.Мөнхцэцэг, Х.Мөнхзаяа , Сүнжидмаа , Чацаргана (Hippophae rhamniodes)-ны тосны биохимийн зарим судалгаа, тосны хүчлийн бүрдэл Хүн ба Хүнс сэтгүүлийн №3 х.18-19 Дэлгэрэнгүй
2 П.Одонмажиг, Г.Чүнсриймятав, Л.Энх, Г.Баттүвшин сүх Алтангагнуур болон нохойн хошууны ундааны зориулттай ханд гарган авах технологийн заавар”, Хүнс-тех карпораци 35 жилийн ойд зориулсан эрдэм шинжилгээний бага хурал, х.76-82. Дэлгэрэнгүй
3 Д.Бадамханд, Д.Мөнхбаяр, Б.Сүнжидмаа , Изучение химического состава семян и масла семян облепихи крушиновидной (Hippophae rhamniodes L.) ХХТХүрээлэнгийн бүтээлд Дэлгэрэнгүй
4 Д. Бадамханд, С. Бадамцэцэг, Ц. Одбаяр, П. Одонмажиг, Б. Мөнхцэцэг, Ж. Сүхдолгор “Antioxidant properties of some species of Polygonaceae”, Химийн хүрээлэнгийн оны эрдэм шинжилгээний бүтээлд, 2005 Дэлгэрэнгүй
5 М.Оюун, С.А.Ливинская, П.Одонмажиг, А.Е.Козлова Бууцайнаас эфирийн тос гарган авахад ферментийн бэлдмэл ашиглах боломжийн судалгаа . “Хүн ба хүнс” №4/58/ хх16-19 2005 Дэлгэрэнгүй
6 Г.Чүнсриймятав, Д.Банзрагч, Ч.Баасанжамц, Н.Цэвэгсүрэн, П.Одонмажиг, Ж.Ганбаатар , Бургасан навчит банздоо( Saussurea salicifolia(L.) DC) ургамлын газрын дээд хэсгийн химийн судалгаа, ШУА-ийн мэдээ,,№1, х.3-9. 2005 Дэлгэрэнгүй
7 N.Tsevegsuren, D.Banzragch, G.Chunsrijmyatav, P.Proksch, P.Batkhuyag “Biochemical composition and some phenolic constituents of the aerial parts of Saussurea salicifolia (L.)DC”, Annual scientific reports of institute chemistry and chemical technology of MAS, №6(32)p.10-14. 2005 Дэлгэрэнгүй
8 Д.Бадамханд, С.Бадамцэцэг, П.Одонмажиг, Б.Мөнхцэцэг, Б.Үүрийнтуяа Хуш (Pinus sibirica Du Tour)-ны самрын химийн судалгаа- Хүн ба Хүнс сэтгүүлийн .№1 хх.15-19, 2006 Дэлгэрэнгүй
9 Л.Энхсүх, С.Бадамцэцэг, Ж.Сүхдолгор, Д.Бадамханд, П.Одонмажиг Үмхий буржгарын- (Thalictrum foedimum L.)ийн биологийн идэвхт бодисын судалгаа- ШУТИС Эрдэм шинжилгээний бүтээлийн эмхэтгэл №7./87/ он. Х.109-111 2006 Дэлгэрэнгүй
10 D.Badamkhand, S.Badamtsetseg, J.Sukhdolgor Ts.Baigalmaa Biologically active substances of Fagopyrum tataricum (L.) cultivated in Mongolia. Annual scientific reports of institute chemistry and chemical technology of MAS. № 7(32) . 2006 Дэлгэрэнгүй
11 D.Badamkhand, S.Badamtsetseg, B.Amarsanaa, P.Odonmajig Biochemical composition of Saussurea amara L Annual scientific reports of institute chemistry and chemical technology of MAS. № 7(32) . 2006 Дэлгэрэнгүй
12 D.Badamkhand, S.Badamtsetseg, P.Odonmajig, B.Munkhtsetseg, B.Uuriintuya Chemical composition of Pine nut (Pinus sibirica Du Tour). Annual sientific reports of institute chemistry and chemical technology of MAS. № 7(32) . accepted 2006 Дэлгэрэнгүй
13 Б.Мягмарсүрэн, Д.Бадамханд, Л.Дамдинсүрэн , Малын шөрмөсний амин хүчлийн судалгаа “Эрүүл хүнс” олон улсын эрдэм шинжилгээний бүтээлийн эмхэтгэл. Дархан хот. он. Х.17-23 2006 Дэлгэрэнгүй
14 Д.Цэрэндулам, Д.Бадамханд, Ц.Рэнцэнханд Токоферол(Е-витамин) нийлэгжүүлэгч дрожжийн судалгаа Биологийн хүрээлэнгийн эрдэм шинжилгээний бүтээл №26. 2006 Дэлгэрэнгүй
15 J.Ganbaatar, G.Chunsriimyatav, O. Enkhtuya ” Usnic acid from Usnea growing in Mongolia” ШУТИС-ийн эрдэм шинжилгээний эмхэтгэл, №3/83, УБ, 75-76. 2006 Дэлгэрэнгүй
16 L.Enkhsukh1, G.Chunsriimyatav1, P.Odonmajig1, J.Batkhuu2 , “Chemical and technological investigation preparing of extract for soft drinks from some useful plants “ , Annual scientific reports of institute chemistry and chemical technology of MAS, №7(33) p. 132-139. 2006 Дэлгэрэнгүй
17 Ganbaatar J, Chunsriimyatav G, Phenolic compounds of Rhubarb (Rheum undulatum L) growing in Mongolia, Химийн нийгэмлэгийн бүтээл №2 х.233-235. 2007 Дэлгэрэнгүй
18 Е.В., Г.И., В.Г., Ж.Ганбаатар, Г.Чүнсриймятав Золтоев, Хантургаева, Ширеторова , Макро-и Микроэлементный состав семян сосны сибирской и продуктов их переработки, Хүрэл тогоотын семинар , эрдэм шинжилгээний бага хурал, Улаанбаатар х.333-35 2007 Дэлгэрэнгүй
19 S.Uyanga, L.Enhsuh, D.Badamhand , Research result of production of protein preparation from testicles of big livestock ХХТХүрээлэнгийн бүтээлд. 2007 Дэлгэрэнгүй
20 D.Khandsuren, D.Badamkhand, D.Enkhsuch, G.Ochirbat . Some Results from a Biochemical Experiment to Plant Cherry (Cerasus avium) in Mongolia ХХТХүрээлэнгийн бүтээлд 2007 Дэлгэрэнгүй
17.Эрдэм шинжилгээний илтгэл гадаад

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
1 Tudeviin Gan-Erdene and Keith D. Wilkinson Identification of DeISGylating Enzymes in Mouse Cell Lysates The Ubiquitin Family Cold Spring Harbor Laboratory, Cold Spring Harbor New York, April 27-May1, 2005 Дэлгэрэнгүй
2 David Reverter, Kenneth Wu, Tudeviin Gan Erdene, Zhen-Oiang Pan, Keith D. Wilkinson and Christoper D. Lima Insights into the Ulp/Senp Protease Family Provided by Structures of Senp2-Sumo1 and Den1-Nedd, The Ubiquitin Family Cold Spring Harbor Laboratory, Cold Spring Harbor New York, April 27-May1, 2005 Дэлгэрэнгүй
3 Keith D. Wilkinson, Tudeviin GanErdene, Nagamalleswari Kolli, Luming Yin and Nathan Russel. Tools for the Analysis of Deubiquitinating Enzymes KEYSTONE SYMPOSIA, Ubiquitin and Signaling Taos Convention Center, Taos, New Mexico, USA, February 22-27, 2005 Дэлгэрэнгүй
4 Мунхуу Б Зорин С.Н Мазо В.К. Ферментативный гидролизат белков куриного яйца: получение и физико-химическая характеристика. //Гастроэнтерология Санкт-Петербурга. – . - №1-2: Материалы 7-го Международного Славяно- Балтийского научного форума «Санкт-Петербург – Гастро », 11-13 мая года. – М95. 2005 Дэлгэрэнгүй
5 Зорин С.Н Баяржаргал М Зилова И.С Мазо В.К. Комплексы цинка, меди, марганца и хрома с ферментативными гидролизатами белка куриного яйца – новые пищевые источники эссенциальных микроэлементов. //Материалы XIII международной конференции и дискуссионного научного клуба «Новые информационные технологии в медицине, биологии, фармакологии и экологии». – Украина, Крым, Ялта-Гурзуф, 31 мая - 9 июня года. - С. 167-168. 2005 Дэлгэрэнгүй
6 Зорин С.Н Баяржаргал М. Физико-химическая характеристика новых пищевых источников эссенциальных микроэлементов: биохелатные комплексы гидролизата белков куриного яйца с цинком и медью. //Материалы VIII Всероссийского конгресса «Оптимальное питание – здоровье нации». К 75- летию ГУ НИИ питания РАМН. – Москва, 26-28 октября года. – С. 102. 2005 Дэлгэрэнгүй
7 Мазо В.К Зорин С.Н Баяржаргал М Гмошинский И.В. Комплексы ферментативных гидролизатов пищевых белков с эссенциальными микроэлементами: получение, комплексная экспериментальная оценка. //Российский журнал гастроэнтерологии, гепатологии, колопроктологии. – . – Т.XV - №5 - Приложение 26: Тезисы материалов XI Российской гастроэнтерологической недели. – С.150. 2005 Дэлгэрэнгүй
8 Зорин С.Н Бурдза Е.А Баяржаргал М Гмошинский И.В Зилова И.С Мазо В.К. Сравнительная экспериментальная оценка ретенции селена из различных новых пищевых источников, полученных биотехнологическим путем. /Материалы XIV международной конференции и дискуссионного научного клуба «Новые информационные технологии в медицине, биологии, фармакологии и экологии». – Украина, Крым, Ялта-Гурзуф, 31 мая - 9 июня года. - С. 134-135. 2005 Дэлгэрэнгүй
9 D.Badamkhand, T.Kimura, T.Tsushida Ts.Odbayr Yo.Takahashi and T.Ide Comparative studies of some phenolic compounds affecting hepatic fatty acid syn thesis in mise. J. Agric. Food Chem54. 8261-8265 2006 Дэлгэрэнгүй
10 Зорин С.Н Баяржаргал М Бурдза Е.А Мазо В.К. Получение и характеристика ферментативного гидролизата изолята соевых белков. //Вопр. питания. – . – Т. 76. - №1. – С. 10-12. 2006 Дэлгэрэнгүй
11 мошинский И.В Мунхуу Б Мазо В.К. Микроэлементы в питании человека: биологические индикаторы недостаточности цинка. //Вопр. питания. – . – Т. 76. - №6. – С. 4-11. 2006 Дэлгэрэнгүй
12 Ikhmyangan Erdenechimeg Namjil, Vasilenko N.L Buneva B.N Nevinsky G.A. Metal ions-dependent peroxidase and oxidoreductase activities of polyclonal IgGs from the sera of Wistar rats. J. Mol. Recognit V. 19. P. 91-105. 2006 Дэлгэрэнгүй
13 Ikhmyangan Erdenechimeg Namjil, Vasilenko N.L Buneva B.N Nevinsky G.A. Substrate specificity of rat sera IgG antibodies with peroxidase and oxidoreductase activities. J. Mol. Recognit V. 19. P.432-440. 2006 Дэлгэрэнгүй
14 Ихмянган Эрдэнэчимэг Намжил, Василенко Н.Л Синицина О.И Бунева В.И Невинский Г.А. Каталитическая гетерогенность иммуноглобулинов класса G с пероксидазной активностью из крови здоровых крыс Wistar. Иммунопатология, аллергология, инфектология 2, 32-48. 2006 Дэлгэрэнгүй
15 Shang-Wen Xia, Jin-Jun Wang, Bayarmaa Barkhuu, Song Lee Hang, Young Key Shim. Synthesis of Heterocyclic-substituted Pyropheophorbide Derivatives by Condensation Reaction with Aldehyde Group on Pyropheophorbide. J. Korean Photodynamic Association. ; Vol.3 (1): 18-22 2006 Дэлгэрэнгүй
16 Young Key Shim, Jin-Jun Wang, Bayarmaa Barkhuu and Oyunbileg Galindavi. Heterocyclic Derivatives of methyl Pyropheophorbide as new photosensiitizers. J porphyrins and Phthalocyanines. ; 10:397, Symposium Lecture ICPP-4. 2006 Дэлгэрэнгүй
17 Зорин С.Н Мунхуу Баяржаргал. Получение ферментативных гидролизатов пищевых белков с использованием некоторых коммерческих ферментных препаратов и различных схем проведения гидролиза. – Москва, 23-25 апреля . – VI Симпозиум “Химия протеолитических ферментов» - Тезисы докладов и стендовых сообщений. – С.143. 2007 Дэлгэрэнгүй
18 J.Ganbaatar, D.Badamkhand, S.Badamtsetseg . Antioxidant activity investigation of Polygonum aviculare L. Биоразнообразие и сохранение генофонды флоры, фауны и народонаселения центрально-азиатского регионав Материалы II международной научно-практической конференции. Г.Кызыл, Россия.. стр176-180 2007 Дэлгэрэнгүй
19 Odbyar Ts, Takashi I Tojiro Ts, Badamkhand D Toshinori K. Antioxidant activity of Some species of Polygonaceae and Physological activity of Phenolic compounds in affecting lipid Metabolism for Mice. 3-rd International Conference on Polyphenols and Health-ICPH Kyoto, Japan from November 25 through 28pp.172 2007 Дэлгэрэнгүй
18.Эрдэм шинжилгээний илтгэл дотоод

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
1 С. Бадамцэцэг, Д. Бадамханд, Ц. Одбаяр, П. Одонмажиг, Б. Мөнхцэцэг “Antioxidant properties of some species of Polygonaceae and uses” Байгалийн ухааны салбарын залуу эрдэмтэн, багш, судлаачдын “Хүрэл тогоот-” эрдэм шинжилгээний бага хурал11.19 2005 Дэлгэрэнгүй
2 С. Бадамцэцэг, Ц. Одбаяр, Д. Бадамханд, П. Одонмажиг “Тарнийн овгийн зарим зүйл ургамлын фенолт нэгдлийн динамик судалгаа”, ”Хими-”. Хими, хими-технологийн хүрээлэнгийн эрдэм шинжилгээний онолын бага хурал. 2005 Дэлгэрэнгүй
3 Г.Чүнсриймятав, Д.Банзрагч, Н.Цэвэгсүрэн “Бургасан навчит банздоо (Saussurea salicifolia(L.)DC ургамлын химийн найрлага болон амин хүчлийн бүрэлдэхүүн” МУИС, ХФ, Органик химийн тэнхим 2005 Дэлгэрэнгүй
4 Г.Чүнсриймятав, Д.Банзрагч, Ч.Баасанжамц, Н.Цэвэгсүрэн, П.Одонмажиг, Ж.Ганбаатар, Г.Даваасамбуу “Бургасан навчит банздоо( Saussurea salicifolia(L.) DC) ургамлын газрын дээд хэсгийн химийн судалгааны дүнгээс”, ШУА, Хими, хими-технологийн хүрээлэн, ШУТИС, материалын технологийн сургуультай хамтарсан “Хими-” сэдэвт эрдэм шинжилгээний бага хурал05.10. 2005 Дэлгэрэнгүй
5 Ж. Ганбаатар, Ц. Ганзориг, Г. Давуусамбуу , Өндөр гэзэг цэцэг нь элатиний эх үүсвэр болох нь. - “Хүрэл Тогоотын- ” эрдэм шижилгээний бага хурлын бүтээл, 85-87х. 2005 Дэлгэрэнгүй
6 Д.Бадамханд, С.Бадамцэцэг, И.Цацрал, Б.Азжаргал, П.Одонмажиг, Л.Энхсүх Биологийн идэвхт хүнсний нэмэлт бүтээгдэхүүний фармакологи туршилтын дүн. Хүнс-Тех корпораци ЭМЯХХААЯ-ны “БИНХ”-ны комисс, НЭМХ хамтарсан “Биологийн идэвхт хүнс Монголд” онол практикийн бага хуралд .06.212. 2006 Дэлгэрэнгүй
7 Д.Цэрэндулам, Ц.Рэнцэнханд, Д.Бадамханд Дрожжийг хүнсний нэмэлт бүтээгдэхүүнд ашиглах судалгаа Хүнс-Тех корпораци ЭМЯХХААЯ-ны “БИНХ”-ны комисс, НЭМХ хамтарсан “Биологийн идэвхт хүнс Монголд” онол практикийн бага хуралд .06.21 2006 Дэлгэрэнгүй
8 С.Бадамцэцэг, Д.Бадамханд, Б.Үүрийнтуяа, П.Одонмажиг, Х.Соёл-, Ж.Сүхдолгор, Л.Энхсүх Эрдэнэ Хушны самар (Pinus sibirica Du Tour)-ын биохимийн судалгаа, биологийн идэвхт хүнсний нэмэлтэд ашиглах боломж. Хүрэл тогоотын семинар . Эрдэм шинжилгээний бага хуралын эмхэтгэл. Х.49-56 2006 Дэлгэрэнгүй
9 Л.Энхсүх, Д.Бадамханд, С.Бадамцэцэг, П.Одонмажиг, Ц.Ганзориг Эгэл нарс (Pinus sylvestris L.)-ны шилмүүсний эфирийн тосны гарц хадгалалтаас хамаарах нь. Хүрэл тогоотын семинар . Эрдэм шинжилгээний бага хурлын эмхэтгэл. Х.57-60 2006 Дэлгэрэнгүй
10 Л.Энхсүх, Ж.Сүхдолгор, П.Одонмажиг, Д.Бадамханд, С.Бадамцэцэг, Г.Чүнсриймятав, Ц.Цэдэндорж Эгэл нарс (Pinus sylvestris L.)-ны холтосны биохимийн судалгаа Хүрэл тогоотын семинар . Эрдэм шинжилгээний бага хурлын эмхэтгэл 2006 Дэлгэрэнгүй
11 J.Ganbaatar, G.Chunsriimyatav, O. Enkhtuya” Usnic acid from Usnea growing in Mongolia”, ШУА, Хими,хими-технологийн хүрээлэн ШУТИС – тай хамтарсан “Хими-” сэдэвт эрдэм шинжилгээний бага хурал05 2006 Дэлгэрэнгүй
12 П.Одонмажиг, Л.Энхсүх, О.Сайнбаяр, Г.Чүнсриймятав “Нохойн хошууны жимс болон алтангагнуурын үндэснээс ундааны зориулттай ханд гарган авах технологийн заавар боловсруулах” Хүнс-тех корпорацийн 35 жилийн ойд зориулсан эрдэм шинжилгээний бага хурал .04.21. 2006 Дэлгэрэнгүй
13 Л.Энхсүх, Ж.Сүхдолгор, П.Одонмажиг, Д.Бадамханд, С.Бадамцэцэг, Г.Чүнсриймятав, Ц.Цэдэндорж “Эгэл нарсны” (Pinus sylvestris.L)-холтосны биохимийн судалгаа, Хүрэл тогоотын семинар ’’эрдэм шинжилгээний бага хурал’’х.61. 2006 Дэлгэрэнгүй
14 Ц. Ганзориг, Ч. Батжаргал, Ц. Батжаргал, Э. Мөнхбат Пивоны хаягдал дрожжыг боловсруулах зарим асуудлууд. - Байгалийн Ухааны Залуу Эрдэмтдийн Холбооны “Хүрэл Тогоотын -” эрдэм шижилгээний бага хурал.72-80х 2006 Дэлгэрэнгүй
15 L.Enkhsukh1, G.Chunsriimyatav1, P.Odonmajig1, J.Batkhuu2 , “Chemical and technological investigation preparing of extract for soft drinks from some useful plants ,”Хими – ”, эрдэм шинжилгээний бага хурал 2006 Дэлгэрэнгүй
16 Г.Баттүвшин, П.Одонмажиг, Г.Чүнсриймятав, Л.Энхсүх , “Алтангагнуур болон нохойн хошууны ундааны зориулттай ханд гарган авах технологийн заавар” Улаанбаатарын Их Сургуулийн Технологийн факультетийн химийн тэнхимийн ЭШБХ 1-р байр04.18. 2006 Дэлгэрэнгүй
17 Баяржаргал М Зорин С.Н Гмошинский И.В Мазо В.К. Исследование биодоступности цинка, находящегося в комплексе с ферментативным гидролизатом белков коровьего молока. Тезисы материалов I Всероссийского съезда диетологов и нутрициологов. – Москва, 4-6 декабря года. – С. 10-11 2006 Дэлгэрэнгүй
18 Ц.Ганзориг . Пивоны хаягдал дрожжыг боловсруулах зарим асуудлууд. - ХХТХ-ийн залуучуудын бага хурал09.11 2006 Дэлгэрэнгүй
19 Ц.Ганзориг . Үхрийн нойр булчирхайнаас панкреатин гарган авах технологийн туршилт” Байгалийн Ухааны Залуу Эрдэмтдийн Холбооны “Хүрэл Тогоотын -” эрдэм шижилгээний бага хурал10.26 2007 Дэлгэрэнгүй
20 S.Badamtsetseg, D.Badamkhand, P.Odonmajig, J.Ganbaatar Amino acidic compounds of some species of Polygonaceae Proceedings of the 5 th Workshop on Mongolia-Korea Science and Technology Cooperation. Ulaanbaatar, Mongolia.p.79-82 2007 Дэлгэрэнгүй
21 Ganbaatar J, Chunsriimyatav G . Phenolic compounds of Rhubarb (Rheum undulatum L) growing in Mongolia, ШУА, Хими,хими-технологийн хүрээлэн ШУТИС - тай хамтарсан “Хими-” сэдэвт эрдэм шинжилгээний бага хуралд05.11. 2007 Дэлгэрэнгүй
22 П.Одонмажиг, Л.Энхсүх, Ц.Цэдэндорж . “Зарим төрлийн дарсны спиртийн болон үзэгдэх хуурай бодисын агууламжийн хамаарал” А.Чимэдцогзолын хөдөлмөр бүтээлийн эрдэм шинжилгээний бага хурал 2007 Дэлгэрэнгүй
23 Ц. Ганзориг, М. Баяржаргал Үхрийн нойр булчирхайнаас панкреатин гарган авах технологийн туршилт. - Байгалийн Ухааны Залуу Эрдэмтдийн Холбооны “Хүрэл Тогоотын -” эрдэм шижилгээний бага хурал.45-48х 2007 Дэлгэрэнгүй
24 Баяржаргал М Зорин С.Н Гмошинский И.В Мазо В.К. Хунсний уургийн задраг дээр суурилсан цайрын протеинатыг гарган авах, биологийн туршилтын дун. – Химийн шинжлэх ухааны доктор, профессор А.Чимэдцогзолын эрдэм судлалын ходолмор бутээлийг тэмдэглэх эрдэм шинжилгээний бага хурал. – Улаанбаатар, оны 11-р сарын 9. 2007 Дэлгэрэнгүй
19.Аргачлал

Зохиогч Бүтээлийн нэр Он
20.Ишлэл


Сэтгэгдэл бичих
Нэр :


СЭТГЭГДЛҮҮД